• Home »
  • Beeld »
  • Switched at Birth (2011) – Een melting pot van zwaarbeladen onderwerpen

Switched at Birth (2011) – Een melting pot van zwaarbeladen onderwerpen

De één komt uit een rijk gezin en luistert naar de naam Bay Kennish, terwijl de ander in een achterstandswijk woont en Daphne Vasquez heet. Wat hebben deze meiden gemeen? Niente, behalve dan dat ze nietsvermoedend elkaars leven leiden: ze zijn verwisseld bij hun geboorte.   

Wellicht heb je op tv onlangs de trailer van het familiedrama Switched at Birth zien langskomen. We zijn inmiddels vier afleveringen en ongeveer twee maanden (in de serie) verder en hebben kennisgemaakt met de beide tieners, wier levens plotseling een andere wending nemen wanneer ze erachter komen dat ze als baby’s verwisseld zijn. Het is wellicht een zeldzame situatie, maar gelijksoortige gevallen komen soms voor in het echte leven en niet alleen in Amerika. Ook in Nederland heeft ooit een dergelijke situatie plaatsgevonden.

Switched at Birth is een nieuwe dramaserie die vorig jaar zomer in Amerika in première ging en ze werd meteen als grote favoriet (lees: met 4,9 miljoen kijkers) van het publiek bekroond, dankzij de hoogste kijkcijfers die er ooit voor een première op ABC Family Network zijn behaald. Momenteel telt de serie 22 afleveringen, maar de producers hebben onlangs aangegeven dat seizoen 1 nog 10 afleveringen rijker wordt. De serie zal in september 2012 worden vervolgd, waarna een tweede seizoen in productie zal gaan.

Switched at Birth

Identiteitscrisis
Je kunt veel zeggen over de meiden, maar dat ze op elkaar lijken, is ronduit uitgesloten. Bay Kennish, vertolkt door Vanessa Marano, is het artistieke rijkeluiskind dat een onbezorgd leventje leidt en in een gigantische villa opgroeit. Dit beeld van Bay als verwend nest en tevens het beeld van de rijke familie zelf wordt wel heel stereotype neergezet. Tegenover de familie Kennish hebben we de alleenstaande, half Puerto Ricaanse moeder Regina Vasquez (Constance Marie) en tevens de biologische moeder van Bay, die dagelijks worstelt met haar drank- en geldproblemen. Haar vijftienjarige dochter Daphne Vasquez (Katie Leclerc), die op haar derde door een oorinfectie haar gehoor heeft verloren, is het biologische kind van de familie Kennish. Na een introductie als deze kan er gerust gezegd worden dat er een grote kloof bestaat tussen de twee werelden van de dames. Dit is niet alleen wat betreft hun afkomst zo, maar ook als het gaat om hun leefomstandigheden en hun houding tegenover de maatschappij.

Het is verbazingwekkend hoe een onschuldig biologieproject kan uitpakken tot een mindblowing revelation. Want een grote onthulling is het zeker als de dames en hun families erachter komen dat er vijftien jaar geleden een fout is gemaakt door het ziekenhuis. En waartoe neig je voornamelijk als je een dergelijk nieuwtje ontvangt? Wellicht jezelf de volgende vraag stellen: hoe zou het zijn als…..? En dat doen de dames ook voortdurend, want identiteit en afkomst zijn  gespreksonderwerpen die in huize Kennish-Vasquez regelmatig de revue passeren.

Gebarentaal en dovengemeenschap
Behalve de standaardvraagstukken over identiteit en afkomst is de doofheid van Daphne ook een issue dat regelmatig ter tafel gebracht wordt. En met name haar biologische ouders moeten er op zijn zachts gezegd aan wennen dat hun bloedeigen dochter doof blijkt te zijn. Gedurende de serie zie je de familie worstelen met het leren van gebarentaal, wat op hetzelfde moment voor hilarische situaties zorgt en de twee gezinnen dichter bij elkaar brengt. We mogen ook kennismaken met de dovengemeenschap en zien hoe slechthorenden in de maatschappij functioneren. De voor ons eenvoudige taken als een bestelling doen, gaan heel anders in de dovengemeenschap dan men denkt. Als publiek hebben wij het genoegen om een kijkje te nemen in hun soms afgesloten wereld.

Hoe onderscheidt deze serie zich nu van andere tienerdrama’s? Het is een uit het leven gegrepen verhaal natuurlijk, ziehier het product! Iedereen is dol op een plot dat realistisch van aard is, genoeg stof tot nadenken geeft en een bijzondere boodschap bevat. Een leuke bijkomstigheid is ook dat je wat van gebarentaal meekrijgt. Toegegeven, verwisseld zijn bij de geboorte is misschien geen bijzonder thema, aangezien het onderwerp reeds gebruikt is bij eerdere filmproducties. Maar het feit dat er nog verscheidene andere aspecten in de serie centraal staan en met name de combinatie van die aspecten, geven het verhaal een interessante boost. Helaas is er voor spoilers geen ruimte hier, maar ik wil wel het volgende kwijt: de serie bevat heel vaak wendingen die je je nooit had kunnen indenken.

Momenteel is Switched at Birth iedere woensdag om 20:30 uur te zien op NET5. Aflevering gemist of krijg je simpelweg niet genoeg van de serie? De herhalingen worden iedere zondag om 16:00 uur op dezelfde zender getoond. 

Beeld: YouTube.com/Screenshot Switched at Birth Promo.

Share

Zara Mansourova volgde de masteropleiding Literatuur en cultuurkritiek aan de Universiteit Utrecht. Ze is echter nog niet klaar met haar carrière in de academische wereld en heeft nog vele ambities. Naast haar passie voor boeken lezen en schrijven, volgt ze dagelijks haar portie cultuur-gerelateerd nieuws op social media en houdt ze zichzelf graag creatief bezig met tekenen en films kijken. Haar liefde voor cultuur-gerelateerde zaken laat ze graag duidelijk merken aan een medecultuurliefhebber door ze te enthousiasmeren en net zo’n overvolle agenda te bezorgen als die van haarzelf. Voor Nadelunch.com verzorgt zij de eindredactie van de rubriek ‘Beeld’ en schrijft daarnaast – wanneer haar agenda het toelaat – stukken voor de rubrieken ‘Boek’ en ‘Beeld’.