• Home »
  • Beeld »
  • Teen Wolf (2011) – Een dynamische remake van de comedy uit 1985

Teen Wolf (2011) – Een dynamische remake van de comedy uit 1985

Teen WolfNa een tijd van fascinatie voor bloeddorstige vampiers en andere paranormale wezens, is het nu de beurt aan een bijzonder harig monster dat zijn comeback maakt: de weerwolf. De populaire fantasyserie Teen Wolf, waarvoor wekelijks miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd zitten, heeft momenteel Amerika veroverd.

Back in the 80’s 
Voor hen die uit de jaren 80 stammen, klinkt de naam Teen Wolf misschien niet geheel onbekend. De serie van 2011 is gebaseerd op de gelijknamige Amerikaanse fantasy comedy, die in 1985 zijn debuut maakte met Michael J. Fox in de hoofdrol als Scott Howard, de weerwolf. De film gaat over Scott, een middelbare scholier die dagelijks worstelt met de (triviale) problemen die een puber zijn met zich meebrengt. Zijn perikelen worden echter verdrievoudigd, gezien Scott in het bezit is van het weerwolfgen. Dit komt hem wel goed uit, want eigenlijk wil hij allesbehalve ‘gemiddeld’ zijn.

Scotts wens wordt dan ook werkelijkheid wanneer hij erachter komt wat hij is en tijdens een basketbalwedstrijd voor het oog van een groot publiek zijn weerwolftransformatie meemaakt. Je zou denken dat de gangbare reactie van het publiek bij de aanblik van een weerwolf (die veel wegheeft van een Yeti) het schreeuwend opzoeken van de uitgang zou zijn, maar nee hoor: stille, starende blikken zijn het enige resultaat. Het is kennelijk de normaalste zaak van de wereld dat een weerwolf tijdens basketballen dunks maakt. Toegegeven: het zweet hoeft niet op je voorhoofd te staan en je hoeft je niet snel uit de voeten te maken, aangezien deze weerwolf geen stereotype monstertrekken blijkt te hebben.

Een zegen of een vloek
In tegenstelling tot de film richt de serie zich meer tot de weerwolfmythologie (lycanthropy). Met de bijbehorende actie en horrorelementen, die ontbraken in de comedy, verblijdt dit menig Scifi-fan. De serie vertelt het verhaal van de hoofdpersoon Scott McCall (Tyler Posey), de klungel van de klas die, anders dan in de comedy, door een weerwolf wordt gebeten.

Spoedig genoeg beginnen zich de eerste tekenen van Scotts unusual abilities te vertonen. Hij krijgt zowaar superzintuigen, zet plotseling een fatsoenlijke prestatie neer op het lacrosseveld en wordt daarnaast tot co-captain benoemd, tot ergernis van Jackson Whittemore, de populaire hunk van de klas. Als kers op de taart doet hij het ook nog goed bij de new girl, Allison Argent. Jammer genoeg zit haar vader (better yet, haar gehele familie) in een wel heel interessant branche: het jagen op weerwolven. En dat is geen toeval, want hun achternaam verraadt het al. Voor de niet-scheikundigen onder ons: argent staat voor ‘argentum’, het scheikundige element voor zilver. Precies hetgeen een weerwolf kan doden. Een weerwolf als toekomstig schoonzoon? Vaderlief zal dit niet echt op prijs stellen. En inderdaad: het nieuwbakken liefdesstel krijgt nog heel wat voor zijn kiezen gedurende het eerste seizoen.

“Who Is It?”-element
Wat nog intrigerender is, is de identiteit van de weerwolf die Scott heeft gebeten. Is het wellicht Derek Hale, de mysterieuze, knappe kerel uit het dorp? Na een reeks vreemde verschijnselen, die uiteraard allemaal draaien om werewolf business, probeert Scott met behulp van beste vriend en witty sidekick, Stiles Stilinski, erachter te komen wie de Alfaweerwolf is, wat overigens een complete verrassing blijkt wanneer de waarheid aan het licht komt. Ondertussen verbergt hij zijn ware identiteit voor zijn geliefde Allison en brengt hij verscheidene mensen onbewust in gevaar. Dan zijn Scotts liefdesperikelen uit de comedy niets vergeleken bij deze moeilijkheden.

Hoewel de nodige ingrediënten voor een tienerdrama, zoals een middelbareschoolliefde, zeker aanwezig zijn in de serie, wil dat niet zeggen dat deze elementen de andere aspecten, we noemen humor en spanning, in de serie tenietdoen. Bovendien is deze serie een bijzondere creatie van Jeff Davis’ hand. Laten we vooral niet vergeten dat zijn Criminal Minds genomineerd was voor maar liefst drie primetime Emmy’s.

Romantiek, actie, horror en voornamelijk een dosis humor maken deze serie de moeite waard om een avondje stappen over te slaan. Bovendien is het een bijzonder goed opgebouwd verhaal vol met cliffhangers, die grotendeels aan het einde van seizoen één opgelost worden, maar nog voldoende te raden overlaten voor een mooie overstap naar seizoen twee. Inmiddels is dat ook afgelopen en het was zelfs meeslepender dan het eerste. Leuk feitje is dat ook het tweede seizoen een Who Is It?-element bevat. Tevens worden in dit seizoen ook andere mythologische wezens geïntroduceerd. Kortom: er staat ons nog een hoop te wachten wat betreft Teen Wolf – ik in ieder geval ben nog lang niet uitgekeken. Op naar seizoen 3!

Beeld: Youtube/Screenshot Teen Wolf.

Share

Zara Mansourova volgde de masteropleiding Literatuur en cultuurkritiek aan de Universiteit Utrecht. Ze is echter nog niet klaar met haar carrière in de academische wereld en heeft nog vele ambities. Naast haar passie voor boeken lezen en schrijven, volgt ze dagelijks haar portie cultuur-gerelateerd nieuws op social media en houdt ze zichzelf graag creatief bezig met tekenen en films kijken. Haar liefde voor cultuur-gerelateerde zaken laat ze graag duidelijk merken aan een medecultuurliefhebber door ze te enthousiasmeren en net zo’n overvolle agenda te bezorgen als die van haarzelf. Voor Nadelunch.com verzorgt zij de eindredactie van de rubriek ‘Beeld’ en schrijft daarnaast – wanneer haar agenda het toelaat – stukken voor de rubrieken ‘Boek’ en ‘Beeld’.