Amsterdam Dance Event: hét evenement voor liefhebbers van dancemuziek

Zoals op de website van het Amsterdam Dance Event benoemd wordt, hebben dit jaar 300.000 bezoekers samen met 2.156 artiesten vanuit de hele wereld op 80 locaties met 450 evenementen de Nederlandse hoofdstad bezocht om dit festival te beleven.

Voor iedere liefhebber wat wils
Amsterdam Dance Event, afgekort ADE, vond dit jaar plaats van 16 tot en met 20 oktober. Vijf dagen en nachten lang draaien vele Amsterdamse clubs een topomzet, staat het volume loeihard en dansen enorme aantallen nationale en internationale bezoekers tot diep in de nacht. Gepaard met de enorme groei van de dancescene, is het evenement de afgelopen jaren enorm populair geworden. ADE is het grootste internationale clubfestival ter wereld op het gebied van elektronische en dancemuziek. Wellicht zal het evenement de komende jaren nog meer uitbreiden, wanneer de groei van de liefhebbers van dance zo blijft stijgen.

ADE Day 1 - 17-10-12 - Johan Vivie - Awakenings foto 3

Het evenement biedt veel variatie, wat een reden kan zijn voor de populariteit. De genres zijn beperkt tot de dancescene, maar daarbinnen is volop keus: dubstep, drum ‘n bass, electro, house, minimal techno, techno en trance zijn voorbeelden van de stijlen die voorbij komen. Qua locaties is er enorm veel aanbod. Het evenement is verspreid door heel Amsterdam en vindt plaats in grote zalen als Ziggo Dome en Gashouder, maar ook in kleine zalen als Barkode en Club 8. Amsterdam Dance Event gaat dag en nacht door. Zo zijn er overdag filmpresentaties en promotieactiviteiten en barsten met name ’s nachts de feesten los. Dit betekent dat er veel mensen zijn die het weekend doorbrengen met nauwelijks slaap. Ook het publiek is zeer divers tijdens het evenement. Jong en oud, nationaal en internationaal komen op Amsterdam Dance Event af. Mensen van verschillende leeftijden, afkomst en cultuur die samen één passie delen: liefde voor de dancemuziek.

Persoonlijke ervaring: enorm genieten
Naar mijn mening is het iets bijzonders om zoveel verschillende muziekstijlen en verschillende mensen onder te kunnen brengen in één evenement. Vijf dagen lang dansen duizenden onbekenden op muziek van allerlei artiesten. Vijf dagen lang komt er geen  eind aan het feest en genieten de bezoekers volop. Als liefhebber van dancemuziek kon ik het evenement dan ook niet overslaan. Vanwege persoonlijke drukte kon ik dit jaar slechts één feest meemaken: op vrijdagavond, Click in de WesterUnie. Het genre was techno en de artiesten waren onder andere The Advent, Industrialyzer, Steve Rachmad en ISIS.

Zoals bij veel feesten tijdens het evenement werden de deuren tegen het einde van de avond geopend en kon men tot halverwege de ochtend blijven. Dat zijn over het algemeen flink wat meer uren dan bij een avondje bier drinken in de kroeg, wat gebruikelijk is bij dancefeesten. Niet iedereen houdt het tot het einde vol, de zaal is tegen het einde aan vaak aanzienlijk leger dan aan het begin van de nacht. Ik heb het ook niet tot het allerlaatste moment volgehouden. Wellicht zijn zoveel uren hard dansen soms wat teveel van het goede.

Click was volledig uitverkocht, waardoor het erg druk en warm was. Dit was gelukkig het enige nadeel aan het feest, verder was alles prima in orde. Er waren meerdere zalen geopend en ook waren er genoeg rookruimten en plekken om even uit te rusten. Soms is het op dancefeesten lastig om goed met elkaar te kunnen communiceren, daarom is het fijn om af en toe even te kunnen zitten in een rustigere ruimte. Er waren geen lange rijen bij de bars, de dj’s draaien heel goed en de sfeer was gemoedelijk. Dat zijn belangrijke punten om een succesvol feest neer te zetten.

ADE Day 4 - 20-10-12 - Willeke Machiels - C2C Melkweg foto 2

Samen met mijn vrienden en alle anderen om mij heen heb ik een geweldig feest beleefd. Voor mij voelen dance feesten een beetje als bijvoorbeeld Lowlands: zoveel verschillende, onbekende mensen die samen een enorm leuke tijd beleven door voornamelijk te dansen. Dat is moeilijk te vergelijken met de sfeer in de kroeg, die overigens ook erg gezellig is. Waar in de kroeg mensen vaak rustig wat aan de bar hangen, gaat het dak er op dancefeesten volledig af.  Het lijkt op zulke feesten of men minder schaamte kent: bijna iedereen danst alsof er niemand toekijkt. Iedereen is gelijk, welke leeftijd, nationaliteit of culturele achtergrond hij/zij ook heeft. Vrijheid en euforie zijn toepasselijke termen voor de sfeer op zulke feesten.

Amsterdam Dance Event zal niet voor iedereen een geschikt evenement zijn. Naar mijn mening is het belangrijk om liefhebber van dancemuziek te zijn. Binnen de dancemuziek bestaan echter veel stijlen, voor veel mensen zal er iets tussen zitten wat ze leuk vinden. Het is onzin om te zeggen dat de dancescene alleen voor jongeren is. Op Click heb ik bijvoorbeeld veel oudere mensen gezien, die wellicht dezelfde leeftijd hebben als mijn ouders (lees: in de vijftig). Iedereen die ervan houdt, kan zich uitgenodigd voelen om naar dancefeesten te gaan.

Meer weten? Kijk op de website van ADE. Op de website zijn momenteel terugblikken van het afgelopen evenement te zien, zoals foto’s. Over het evenement in 2014 is nog niet veel bekend, informatie daarover laat nog even op zich wachten.

Beeld: ADE Press Photo Pack.

Share

Anna Schouten

Oorspronkelijk komt Anna Schouten (1993) uit een boerendorpje in Noord-Holland, maar ze is blij om nu deel uit te maken van de stad Utrecht. Hier studeert ze Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast het studentenleven zijn schrijven, fotografie en muziek belangrijke onderdelen in haar leven. Bij Nadelunch wordt naast het schrijven vooral haar passie voor muziek benadrukt, want Anna schrijft voor de rubriek ‘Beluisterd’. Indierock is haar favoriete genre, maar eigenlijk kan ze naar bijna alles luisteren. Anna bevindt zich graag op festivals en concerten, zo is ze inmiddels vijf keer op Lowlands festival geweest.