Celine Cairo verovert Nederland met haar intieme, akoestische liedjes

Het warme stemgeluid van singer-songwriter Celine Cairo doet ons spontaan vergeten dat de herfst weer begonnen is. De komende maanden duikt ze de studio in om te werken aan haar eerste album. Hoog tijd om kennis te maken met deze getalenteerde jongedame.

De in Amsterdam geboren en getogen Celine Cairo (1990) kreeg de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten. Haar moeder luisterde veel naar klassieke muziek en jazz, haar vader liet haar kennismaken met funk en soul. Op haar zevende zat ze een aantal maanden op pianoles, maar in plaats van de opgegeven stukken in te studeren componeerde ze liever zelf. Later ontdekte ze dat ze veel plezier beleefde aan zingen en nam ze zanglessen. Toen ze op haar veertiende haar eerste gitaar kreeg viel alles op z’n plek en duurde het niet lang voor ze haar eerste nummer schreef.

Celine Cairo

Beeld: Eric van Nieuwland

Optreden
Zodra Celine klaar was met de middelbare school begon ze met optreden. Eerst alleen, maar al snel samen met bassist Mart Jeninga en violist Matthijs Lievaart. Het eerste gezamenlijke optreden was in een klein tentje op de Zeedijk, het tweede optreden was in de kleine zaal van de Paradiso. Door het winnen van een talentenjacht kreeg het trio de kans om in Carnegie Hall in New York op te treden. Er volgden optredens bij onder andere De Wereld Draait Door, Het Concertgebouw, het Nieuwe Luxor, The Hague Jazz en diverse radiostations.

In 2010 namen Celine, Mart en Matthijs een EP met vijf nummers op. Hoewel ze al een behoorlijk indrukwekkende lijst met optredens achter de rug hadden, begon het balletje pas echt goed te rollen toen Edwin Evers de EP een jaar later ontdekte en Got Me Good dagelijks in zijn uitzending draaide. Ook het Nederlandse publiek bleek de intieme, persoonlijke liedjes, het tokkelende gitaarspel en het warme stemgeluid van Celine te omarmen.

Vrijheid
Celine begon ondertussen aan een conservatoriumopleiding, maar stopte er na twee jaar mee. De technische benadering van muziek werkte voor haar niet. Ze wilde liever musiceren vanuit gevoel en passie en zich in vrijheid kunnen ontwikkelen. Daarnaast kreeg ze steeds meer succes met haar eigen muziek en lukte het niet meer om alles te combineren. Door te stoppen met haar studie is er naar eigen zeggen “een muur van vrijheid” op haar afgekomen en kan ze zich weer volledig richten op wat ze zelf graag wil.

Op dit moment stopt Celine al haar tijd in het schrijven van liedjes voor haar eerste album, dat begin volgend jaar zal uitkomen. Inmiddels is Matthijs Lievaart vervangen door violiste Anne Bakker en is drummer Tim Vermulst aan de band toegevoegd. Het kleine, akoestische geluid blijft de basis, maar de pit, diepte en energie van de drums zullen de sound verdiepen. In november wordt de eerste officiële single verwacht.

Got Me Good live in de uitzending bij Edwin Evers:

180 Degrees met drummer Tim Vermulst:

Kijk voor meer informatie over Celine Cairo op haar website. Hier zijn de nummers van de EP ook te beluisteren. Op 10 november staat ze met haar band op Jazzfest Amsterdam.

Share

Marjolein van der Heide

Marjolein van der Heide (1984) is eindredacteur voor de rubriek Beluisterd. Dat is geen toeval, want naast schrijven is muziek haar grootste passie. Als kleinkunstartieste is ze regelmatig op de planken te bewonderen, waarbij ze zingt, pianospeelt en eigen nummers ten gehore brengt. Daarnaast heeft ze een obsessie voor trompetmuziek.