Cloud Control en Twin Shades trakteerden Tivoli op een geweldige avond

Woensdag 12 maart 2014 gaf Cloud Control een concert in Utrecht, locatie Tivoli De Helling. Cloud Control was niet alleen, in het voorprogramma stond Twin Shades. Er stonden deze avond alleen maar muzikale talenten op het podium. Ik vond het een van de beste concerten die ik ooit bijgewoond heb.

Allereerst zal ik Cloud Control introduceren. Het is een Australische band, afkomstig uit Sydney. Momenteel zijn ze bezig met een tour, waarbij ze onder andere veel Europese landen langsgaan. Cloud Control bestaat uit Alister Wright (zang/gitaar), Jeremy Kelshaw (zang/basgitaar), Heidi Lenffer (zang/keyboard) en Ulrich Lenffer (drums). Opvallend is dat zoveel leden een zangfunctie hebben, wat de muziek bijzonder maakt. De luisteraars horen steeds een ander stemgeluid. Wright is de hoofdzanger, maar de andere stemmen blijven zeker niet onopgemerkt.

Cloud_control

Het genre is indie rock, maar er zou gesteld kunnen worden dat er ook enige psychedelische invloeden zijn. De band heeft inmiddels twee platen uitgebracht, genaamd Bliss Release (2010) en Dream Cave (2013). Tevens zijn er twee EP’s: Cloud Control EP (2008) en This is What I Said (2010). De band gaat inmiddels alweer heel wat jaren mee, terwijl de leden nog behoorlijk jong zijn. Het is erg knap als muzikanten al op zo’n jonge leeftijd echt goede muziek kunnen maken. Voor iedereen die de muziek wil opzoeken: naar mijn mening zijn Dojo Risng, Ghost Story en Into the Line de mooiste nummers.

Een waardige band
Goed, over naar het conert. Twin Shades was het voorprogramma van de avond. Ze maken psychedelische rockmuziek. Het is een Nederlandse band, maar dat is niet direct te zien of te horen – in positieve zin. Er werden eerst twee nummers gespeeld, voordat de zanger een gesprek met de zaal begon. Toen werd er plotseling Nederlands gepraat. Erg leuk dat zo’n band in het voorprogramma van een internationale groep mocht staan.

Twin Shades is zeker een waardige band. Ze speelden ongeveer 45 minuten, waarbij eigenlijk geen van de nummers teleurstellend was. De zaal stond behoorlijk vol, wat niet altijd het geval is bij het voorprogramma. De bandleden voorzagen het publiek ook van de nodige dansjes, wat met de muziek erbij een goed geheel vormde. Het publiek leek niet echt mee te zingen, waaruit duidelijk werd dat Twin Shades misschien niet bij veel mensen bekend was. Dat maakte echter niet uit, want het applaus was zeker aanwezig.

I’m not ready!
Vervolgens kwam Cloud Control het podium op. Het concert was goed opgebouwd. Na een korte interlude werd het bekendste liedje van hun nieuwe album Dream Cave gespeeld: Dojo Rising.

In het begin speelden de leden vooral nieuwe nummers, met af en toe een ouder liedje tussendoor. Later in het optreden werden wat meer nummers van het eerste en tweede album, Cloud Control en Bliss Release, gespeeld. Zo kwamen Meditation Song #2 (Why, Oh Why) en Gold Canary langs.

Ten slotte volgde de toegift, als afsluiter van het optreden. Hierbij werd onder andere My Fear #2 gespeeld. Daarbij werd één van de fans in de zaal heel gelukkig gemaakt, hij had het liedje namelijk aangevraagd. De band zei dat het lied al heel lang niet meer live gespeeld was, waarna de basgitarist zei “I’m not ready!”. Vervolgens werd bewezen dat Cloud Control echt een goede band is, want ook zonder een liedje goed ingestudeerd te hebben, werden er geen hoorbare fouten gemaakt.

Sterk en sympathiek
Cloud Control gaf een heel goed concert, waar eigenlijk niets op aan te merken valt. Het publiek was enthousiast, na elk nummer volgde een hard applaus. De band gaf de show goed weg. Vooral toetsenist en zangeres Lenffer danste met de liedjes mee, wat er heel vrolijk uitzag. Wright sprong een paar keer op en neer bij de laatste liedjes, wat het optreden nog meer energie gaf. De leden leken het erg naar hun zin te hebben, ze zagen er blij en gelukkig uit. Ook vertelden ze het publiek dat ze Utrecht zo’n mooie stad vonden en dat ze ’s middags nog hadden genoten van het mooie weer op een terrasje.

Daarnaast is de band muzikaal gezien heel sterk. De nummers klinken, ook qua stemgeluid, bijna net zoals op de albums. Het is best een prestatie als een band dat voor elkaar krijgt. Daarnaast bleken de bandleden ook nog eens sympathiek te zijn: na afloop stonden ze bij de T-shirt- en platenverkoop, waar ze een praatje hielden met de bezoekers en iedereen bedankten. Ook signeerden ze met plezier de vinyl die ik gekocht had. Cloud Control mag zeker vaker een bezoekje aan Nederland komen brengen!

Meer informatie? Kijk op de website van Cloud Control.

Beeld: Wikimedia Commons.

Share

Anna Schouten

Oorspronkelijk komt Anna Schouten (1993) uit een boerendorpje in Noord-Holland, maar ze is blij om nu deel uit te maken van de stad Utrecht. Hier studeert ze Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast het studentenleven zijn schrijven, fotografie en muziek belangrijke onderdelen in haar leven. Bij Nadelunch wordt naast het schrijven vooral haar passie voor muziek benadrukt, want Anna schrijft voor de rubriek ‘Beluisterd’. Indierock is haar favoriete genre, maar eigenlijk kan ze naar bijna alles luisteren. Anna bevindt zich graag op festivals en concerten, zo is ze inmiddels vijf keer op Lowlands festival geweest.