• Home »
  • Beluisterd »
  • De Weekendremix – Asaf Avidan & The Mojos: One Day / Reckoning Song (Wankelmut Remix)

De Weekendremix – Asaf Avidan & The Mojos: One Day / Reckoning Song (Wankelmut Remix)

Al twee maanden klinkt er bij mij een remix uit de speakers die maar niet verveelt. Catchy, loungy en geschikt voor broeierige avonden én warme zomerbuien. Tijd dus om de One Day / Reckoning Song-remix van Wankelmut tot weekendremix te kronen. Nazomer, kom er maar in!

Soms hoor je een nummer voor het eerst en kun je je meteen voorstellen hoe de zanger of zangeres in kwestie eruitziet. Een vrouwelijke, Franse fluisterstem werpt het beeld van een fragiel, mooi meisje op. Net zoals een lage, soulvolle mannelijke stem mij aan een ietwat obese, donkere man van een jaar of vijftig doet denken. Met ringbaardje, uiteraard.

Ik doe graag even de test met je. Luister eerst alsjeblieft even naar dit nummer, en beschrijf vervolgens (het mag in gedachten, het is immers bijna weekend) de vocalist die je hoort. Ik raad je aan om het nummer met koptelefoon op te beluisteren, omdat de track mooi in stereo is afgemixt.

Het nummer begint met een fijne, trage beat, waarin zich langzaam wat handclaps mengen. Wanneer de Spaanse gitaar zich een weg baant door het nummer, opgevolgd door de eerste vocals van Avidan, waan je je in een strandtent, nippend aan een goede cocktail. Halverwege het nummer krijgen de vocals meer ruimte en het “One day baby we’ll be old / Think of all the stories that we could’ve told” klinkt steeds urgenter, om vervolgens weer te vervagen.

Kenmerkende stem
En? Met deze soulvolle stem met lichte snik en rasp denk ik meteen aan een soort Janis Joplin. Waarschijnlijk een donkere dame, zo rond de dertig. Ze heet Asaf Avidan en heeft mogelijk haar roots ergens in Afrika of het Midden-Oosten liggen. Dat zijn in elk geval mijn eerste associaties.

Maar ik zit er helemaal naast. De zangeres blijkt een zanger. That’s right, een man dus. Misschien ligt het aan mij, maar ik herkende er zeker geen man in. Jij wel? Asaf Avidan (1980) blijkt een Joodse muzikant die met zijn band The Mojos drie albums heeft uitgebracht. Met hun mix van folk en rock, gecombineerd met de onmiskenbare stem van Avidan, zijn ze zijn zeer populair in Israël. Hoewel zijn stem minder feminien is dan bijvoorbeeld Antony (van The Johnsons), is dit toch een van de meest kenmerkende mannelijke stemmen van deze tijd.

In 2011 besloot Asaf voorlopig solo verder te gaan. Naar alle verwachting volgt begin 2013 zijn eerste soloalbum. Het oorspronkelijke nummer betreft een van de nummers van hun eerste album The Reckoning (2008) en bestormt nu de Europese hitlijsten in de remix van de Berlijnse DJ Wankelmut. Terwijl ik dit schrijf, kom ik erachter dat de track deze week ook op 3FM verkozen tot Megahit. Geheel terecht!

Luister ook naar het rustigere origineel Reckoning Song (via Spotify) of hieronder:

Beeld: screenshot YouTube/Reckoning Song.

Share

Andre

Andre Peschar (1983) is geboren en getogen in Friesland, heeft Human Resource Management gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt als HR-consultant vanuit Utrecht. Zijn Grote Passie in het leven is echter muziek (met reizen en sport als goede runners up). Als fanatiek (vinyl)verzamelaar van oude en nieuwe muziek én als wandelende muziekcatalogus, weten vrienden hem vaak te vinden voor pubquizzen en mixtapes. Ook schrijft hij graag. Voor Nadelunch.com benut Andre graag de rubriek ‘Beluisterd’ om muziek uit te lichten waarvan hij vindt dat ze een breder publiek verdienen.