De Weekendremix: Bon Iver – Perth (Manila Killa’s Sunrise Remix)

Bon Iver is sinds zijn schitterende debuut in 2007 een van de artiesten die ik de laatste jaren het meest heb beluisterd. Tijdens zijn tour was Perth vrijwel altijd de opener van zijn set. Deze week start ik mijn weekend met een remix van dit nummer.

Luister naar Bon Iver en je hebt kans dat het spontaan harder begint te waaien. Of te sneeuwen. Wat wil je ook met zo’n artiestennaam: bon hiver betekent ‘goede winter’ in het Frans. De hoge noten van frontman Justin Vernon kunnen werkelijk door de ziel snijden. Luister bijvoorbeeld naar zijn Skinny Love (zeker live!), dit jaar nog gecoverd en tot hit gepromoveerd door Birdy. Zijn debuutalbum For Emma, Forever Ago heeft hij in complete afzondering opgenomen in een blokhut in Wisconsin om zijn persoonlijke sores te verwerken. En dat hoor je.

Voor de opvolger van dit album breidde hij zijn band behoorlijk uit. Bon Iver, Bon Iver klinkt dan ook veel dynamischer en bombastischer. Zo varieert Vernon meer met zijn stem en hoor je meer gitaren, toetsen en een blazerssectie. Perth is de openingstrack van het album en zet direct de toon voor de rest van de nummers. Na een rustige intro doemt er een militair geroffel op, waarna er een overstuurde gitaar over je heen komt denderen. Luister hieronder naar het origineel:

De Filippijns-Amerikaanse DJ Manila Killa heeft Perth bewerkt tot een hele fijne danceplaat. De intro klinkt veel frisser en zijn synth-toevoegingen maken het tot een veel opgewekter nummer, zonder het onherkenbaar te veranderen. De track is (nog) niet beschikbaar op YouTube of Vimeo, dus er is geen bijbehorend beeld te vinden. Maar dat maakt ook eigenlijk niet uit. Het feit dat Manilla Killa het de ‘Sunrise remix’ noemt, geeft de sfeer van het nummer uitstekend weer. Zet ’s ochtends in de auto of in de trein het volume flink hard en je zult begrijpen wat ik bedoel.


Beeld: Flickr.com/angela n.

Share

Andre

Andre Peschar (1983) is geboren en getogen in Friesland, heeft Human Resource Management gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt als HR-consultant vanuit Utrecht. Zijn Grote Passie in het leven is echter muziek (met reizen en sport als goede runners up). Als fanatiek (vinyl)verzamelaar van oude en nieuwe muziek én als wandelende muziekcatalogus, weten vrienden hem vaak te vinden voor pubquizzen en mixtapes. Ook schrijft hij graag. Voor Nadelunch.com benut Andre graag de rubriek ‘Beluisterd’ om muziek uit te lichten waarvan hij vindt dat ze een breder publiek verdienen.