De Weekendremix: Lianne La Havas – Forget (Two Inch Punch remix)

Hoera, het is weer bijna weekend! Er zit iets inherent kalmerends aan de wetenschap dat het weekend zich élke week opnieuw weer aandient, vroeg of laat. Maar altijd op vrijdag. Oh, gelukzaligheid. Dat vraagt om een remix.

Soms verbaas ik me over de absolute schaamteloosheid van hen die remixen maken. Dan wordt er getrokken aan, geduwd tegen en gefrummeld met een liedje dat vast om heel goede redenen was wat het in eerste instantie was. Zodat het iets anders wordt, of misschien juist niet iets anders maar hetzelfde. Maar dan anders. Remixen blijven een fascinerend fenomeen voor mij.

Dat gezegd hebbende: het gefrummel in kwestie kan wel degelijk tot iets prachtigs leiden. Zoals in het geval van Forget van Lianne La Havas. Lianne La Havas is een 23-jarige Britse zangeres wier debuutalbum Is Your Love Big Enough? op 9 juli uitkwam in Groot-Brittannië.

Luister het origineel van Forget hier:

Dit is, zoals we dat noemen, een lekker nummer. Er zijn effecten, er is een zangstem waar de soul vanaf druipt en er is een bijna-offbeat ritme dat zo lekker de hele lading dekt. Niets meer aan doen. Behalve als je het wel doet, natuurlijk, maar doe het dan potverdomme goed. En dat deed hij, Ben Ash, a.k.a Two Inch Punch. Deze Londen-based producer, die zich laat beïnvloeden door met name R&B en dubstep, is een lichtend voorbeeld der eerder genoemde schaamteloosheid onder remixers. Doodleuk het refrein eruit slopen, de soulvolle stem omhoog draaien naar smurfenhoogte en een complete genrewissel realiseren.

Bedenk het maar eens. En als je het bedacht hebt, doe het dan maar eens. En als je het doet, doe het dan maar eens goed, zonder de kracht van het origineel in het geheel kwijt te raken. Dat deed hij, Two Inch Punch, en toen was er dit. Ik ben zo blij dat ik jullie dit kan geven. Hier is het. Met een strikje eromheen. Wees er zuinig op, je moet er nog het hele weekend mee doen.

Beeld: Flickr.com/fjludo.

Share

Marjolein Voortman

Marjolein Voortman (1984) bracht de eerste twintig jaar van haar leven door in Twente, alwaar zij een sterke affiniteit voor chocola, konijnen en praten ontwikkelde. Al snel bleek dat verbale souplesse zich tevens laat vertalen in schriftelijke souplesse en vooral veel schrijfplezier, al deed ze hier lange tijd weinig mee. Veel aandacht ging namelijk naar die andere grote passie: muziek maken. Zingen, gitaar spelen, pianospelen en componeren (bij vlagen resulterende in tenenkrommende songteksten, maar gelukkig soms ook in feitelijke muziek) is iets waar ze niet omheen kan. Na verscheidene bandjes, een opleiding maatschappelijk werk, een bachelor sociologie, een huidige master Cultural Sociology én zeven jaar woonachtigheid in Amsterdam, is er nu dan toch weer de drang om te schrijven. Voor Beluisterd, want luisteren kan ze. Zodra ze gestopt is met praten.