De Weekendremix: Norah Jones – She’s 22 (David Andrew Sitek Remix)

Norah Jones, is dat niet die jazz-zangeres die vanachter de piano zoetsappige liedjes zingt? Klopt, dat was ze inderdaad. Deze remix van She’s 22 bewijst echter dat ze ook in elektronische muziek verrassend goed tot haar recht komt.

Zangeres en jazzpianiste Norah Jones brak in 2002 door met het album Come away with me en won er het jaar daarop direct acht Grammy’s mee. Ook de volgende paar albums, waarin steeds meer invloeden van folk, pop en rock te horen waren, deden het goed. Voor haar vijfde plaat Little Broken Hearts, die dit jaar verscheen, werkte ze samen met producer Danger Mouse en experimenteerde ze met nieuwe stijlen en geluiden. De piano heeft plaatsgemaakt voor elektrische gitaren en hier en daar wat elektronica en de vocalen van Jones klinken door de gebruikte effecten minder lief en zoet dan we van haar gewend zijn. Toch is het nog steeds geen écht spannende plaat.

Norah Jones
De remix die David Andrew Sitek maakte van She’s 22 bewijst dat Jones het toch in zich heeft om spannend te klinken. Sitek is gitarist, songwriter en producer en maakt deel uit van de band TV on the Radio. In 2010 bracht hij een solo-album uit onder de naam Maximum Balloon. Ook maakte hij al eerder remixen, onder andere van Beck en Nine Inch Nails. Voor Norah Jones maakte hij remixes van de nummers She’s 22 en After The Fall, die dit jaar op Record Store Day werden uitgebracht op single.

Klinkt She’s 22 op Little Broken Hearts nog als een rustig voortkabbelend countrynummer, de remix van Sitek is een stuk indringender. De gitaren zijn vervangen door elektronica en het laidbackgevoel uit het origineel heeft plaatsgemaakt voor subtiele beats. Hierdoor lijkt het verhaal wat Jones vertelt plotseling ook een heel andere lading te krijgen. Het maakt nieuwsgierig naar meer van dit soort nummers.

Luister hieronder naar de originele uitvoering:

Beeld: Flickr.com/Drongowksi.

 

Share

Marjolein van der Heide

Marjolein van der Heide (1984) is eindredacteur voor de rubriek Beluisterd. Dat is geen toeval, want naast schrijven is muziek haar grootste passie. Als kleinkunstartieste is ze regelmatig op de planken te bewonderen, waarbij ze zingt, pianospeelt en eigen nummers ten gehore brengt. Daarnaast heeft ze een obsessie voor trompetmuziek.