• Home »
  • Beluisterd »
  • De Weekendremix: Of Monsters and Men – Little Talks (Bombay Bicycle Club remix)

De Weekendremix: Of Monsters and Men – Little Talks (Bombay Bicycle Club remix)

Het festivalseizoen is weer voorbij. Bladeren vallen van de bomen. ’s Avonds is het weer snel donker. Hmm, waar heb ik m’n jas ook alweer gelaten? Hoogste tijd om het eerste herfstweekend in te luiden. Met bijpassende remix.

Face it: de zomer is voorbij. Morgen ook officieel. We hebben volgens mij mooier weer gehad in september dan in juli en augustus bij elkaar, maar we moeten er nu dan toch echt aan geloven. Er liggen zelfs alweer speculaas en pepernoten in de schappen (het is toch verschrikkelijk?). De herfst markeert vaak het moment dat radiostations meer ruimte vrijmaken voor ballads en melancholische muziek. De spring-in-’t-veld-niets-aan-de-hand-zomernummers verdwijnen langzaam uit de ether.

Een van de grootste zomerhits van dit jaar was Little Talks van Of Monsters and Men. De IJslandse band was werkelijk niet van de radio af te sláán. Ik moet ook eerlijk toegeven dat het nummer me na enkele weken behoorlijk de keel uit kwam (nananana nanana naaaaa…. HEY!). Bijna twee weken geleden, op het paradijselijke Into The Great Wide Open, ben ik dan ook als een ware Mark Cavendish naar een ander podium gefietst om ze te ontlopen, hoe sympathiek ze ook over weten te komen.

Dat Little Talks een knap liedje is, staat echter als een paal boven water. Jack Steadman, frontman van Bombay Bicycle Club (meest bekend van Always Like This), weet dit in zijn remix ook uitstekend te benadrukken. Misschien zou je zijn versie ook beter als cover dan als remix kunnen betitelen, maar dat laat ik graag aan hem zelf over.

Steadman heeft het nummer volledig gestript van accordeon en vervangen door blaasinstrumenten. Daarnaast heeft hij het tempo van het nummer teruggeschroefd. In combinatie met zijn stemgeluid geeft dat het nummer wat meer warmte en soul mee. De meeste lyrics heeft Steadman geschrapt; hij maakt vooral gebruik van het refrein. Tot slot laat hij de drums duidelijker naar voren komen et voilà: het nummer klinkt volledig anders. Minder folky, minder meezingbaar, maar wel heel fijn. En stiekem een beetje herfstig. Met Steadmans versie van dit nummer kunnen we nog wel een seizoen of twee vooruit – en sowieso aankomend weekend!

Beeld: Flickr.com/Ian Wilson.

Share

Andre

Andre Peschar (1983) is geboren en getogen in Friesland, heeft Human Resource Management gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt als HR-consultant vanuit Utrecht. Zijn Grote Passie in het leven is echter muziek (met reizen en sport als goede runners up). Als fanatiek (vinyl)verzamelaar van oude en nieuwe muziek én als wandelende muziekcatalogus, weten vrienden hem vaak te vinden voor pubquizzen en mixtapes. Ook schrijft hij graag. Voor Nadelunch.com benut Andre graag de rubriek ‘Beluisterd’ om muziek uit te lichten waarvan hij vindt dat ze een breder publiek verdienen.