De Weekendremix: The XX – Angels (Gin & Gin Remix)

Weekendremix The XXWe kunnen de laatste tijd niet om The XX heen. Op 10 september verscheen het album Coexist en vorige week was het trio te gast bij De Wereld Draait Door. Ook remixers kunnen hun hart ophalen aan de minimalistische klanken van het Londense gezelschap.

In 2009 debuteerde The XX, destijds bestaande uit Romy Madley Croft, Oliver Sim, Jamie Smith en Baria Qureshi, met xx. Het album, in de nachtelijke uren in een garage opgenomen, werd lovend ontvangen en won de Mercury Music Prize, een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt aan het beste album uit Groot Brittannië en Ierland. Daarnaast werden ze genomineerd voor drie BRIT Awards en was hun muziek regelmatig te horen in televisieseries. Na het vertrek van Baria Qureshi ging de band als trio verder.

Voor het tweede album Coexist heeft The XX zich naar eigen zeggen laten inspireren door clubmuziek. Inderdaad zijn er invloeden te horen uit de dance en dubstep, al wordt er vanwege de minimalistische aanpak soms meer gesuggereerd dan gespeeld. The XX beheerst de kunst van less is more echter uitstekend. Neem daarbij de teksten over onderwerpen als eenzaamheid, afscheid en ongelukkige liefdes en het resultaat is een weemoedig, intrigerend album dat wederom hoge ogen zal gooien.

Minimalistisch
De single Angels is een sprekend voorbeeld van de minimalistische stijl op Coexist. De gitaar, de bas en het slagwerk zijn soms gelijktijdig te horen, maar wisselen elkaar meestal af. De fluisterende vocalen geven het nummer iets dromerigs en zwevends mee. De stiltes bieden de luisteraar de mogelijkheid om het nummer in gedachte zelf verder in te vullen. Dat klinkt als een open uitnodiging aan degenen onder ons die bedreven zijn in het maken van remixen.

Het Zweedse duo Gin & Gin, bestaande uit Mattias Grane en Simon Petersson, toverde Angels om tot het soort muziek dat The XX geïnspireerd heeft bij het maken van Coexist en maakte er een echte clubplaat van. Alle elementen uit de originele versie zijn behouden, maar het tempo is opgeschroefd, er is een beat onder gezet en er zijn wat elektronische effecten aan toegevoegd. Dit alles zonder de stijl van de originele versie uit het oog te verliezen. Deze remix zou zelfs niet misstaan op het album. Knap werk!


Luister hier naar de originele versie van Angels:

Beeld: Flickr.com/dcaceresd.

Share

Marjolein van der Heide

Marjolein van der Heide (1984) is eindredacteur voor de rubriek Beluisterd. Dat is geen toeval, want naast schrijven is muziek haar grootste passie. Als kleinkunstartieste is ze regelmatig op de planken te bewonderen, waarbij ze zingt, pianospeelt en eigen nummers ten gehore brengt. Daarnaast heeft ze een obsessie voor trompetmuziek.