Een ode aan de adembenemende band Alt-J

Onder verschillende muziekliefhebbers zal de band Alt-J inmiddels bekend zijn. Alt-J heeft een flink aantal fans, maar grootse bekendheid is tot nu toe uitgebleven. Dat is jammer, want de vrij aparte muziek van deze Britse band verdient meer aandacht. Daarom bij deze een ode aan Alt-J.

Ontstaan
Alt-J is afkomstig uit Groot-Brittannië en bestaat uit Joel Newman (zanger, gitarist), Gus Unger-Hamilton (toetsenist), Gwil Sainsbury (basgitarist) en Thom Green (drummer). In 2008 is de band opgericht en in 2012 werd het eerste album An Awesome Wave uitgebracht.

Anne-Beluisterd-AltJ2

De naam Alt-J lijkt op het eerste gezicht vreemd, maar er is een achterliggende gedachte. Apple-computer gebruikers zullen het misschien direct begrepen hebben: de toetsencombinatie van de bandnaam geeft de Griekse letter Delta weer, ofwel het symbool ‘Δ’. Het symbool wijst op het keerpunt in het leven van de bandleden. Toen bleek dat de band potentie had om groot te worden, veranderde hun gewone leven in een leven met bekendheid. Ze veranderden daarom de bandnaam van Films naar Alt-J.

Daarnaast wordt in het nummer Tessellate gezongen over triangels, die lijken op de vorm van het symbool: ‘Triangles are my favourite shape. Three points where two lines meet’. Ook dit is een verwijzing naar de bandnaam.

Festivalmuziek
Alt-J is geliefd op festivals, waar de bandleden dan ook graag optreden. Met name 2012 was een goed festivaljaar voor de band, aangezien hun album An Awesome Wave toen net uitgebracht was. In dat jaar stonden ze onder andere op Lowlands. Het album bracht veel verwachtingen met zich mee. Dit bleek bijvoorbeeld uit het feit dat ze op Lowlands direct in een redelijk grote tent neergezet werden, terwijl ze pas één album uitgebracht hadden. Deze plek was meer dan terecht: de tent stond vol en het publiek was enthousiast. Naar mijn mening gaven ze er een schitterend optreden en hebben ze de verwachtingen goed waargemaakt.

Andere festivals waar de band gestaan heeft zijn Latitude, Tramlines en Bestival (Groot-Brittanië), Pukkelpop en Rockwerchter (België) en Into The Great Wide Open (Nederland). Door de vele optredens heeft de band inmiddels menig wat harten in verschillende Europese landen veroverd.

Anne-Beluisterd-AltJ

Betoverende nummers
De muziek van de band is bijzonder en intrigerend. De band heeft een unieke stijl die moeilijk in een hokje te plaatsen is. Er zijn invloeden van folk, indie, rock, pop en elektro. De instrumenten die gebruikt worden zijn gitaar, piano, basgitaar en drums. Wat de band ook bijzonder maakt zijn de literaire en filmische verwijzingen naar bijvoorbeeld de film The Good, the Bad and the Ugly en het boek Max en de Maximonsters. Het stemgeluid van Joel Newmanis heel apart en niet zozeer te vergelijken met andere zangers. Hij zingt voornamelijk met een zachte en vrij hoge stem, maar ook lagere noten weet hij te raken. Daarnaast komen er soms betoverende tweestemmige delen in de nummers voor, zoals bij Interlude I.

De sfeer die in de nummers doorklinkt doet denken aan de zomer. Wellicht is dit een van de redenen dat de band zo succesvol is op festivals. Het is lichte en redelijk rustige muziek. Ook is de muziek ritmisch, wat het dansbaar maakt. De toon is vrolijk, er komen geen dramatische muzikale stukken in voor en de teksten zijn intiem. Kortom: een band om naar de luisteren op feestjes of festivals in de zon.

Bekende nummers zijn Tessellate, Fritzpleasure en Breezeblocks. Deze nummers worden door sommige dj’s gedraaid in clubs, bijvoorbeeld in Tivoli of Paradiso. Ook komen de nummers voor op radiozenders als 3FM. Waarschijnlijk zal niet iedereen even enthousiast zijn, zeker niet wanneer je de nummers voor de eerste keer hoort. Na even te wennen aan het stemgeluid van de zanger en de bijzondere muziek zullen veel mensen Alt-J echter wel kunnen waarderen. Een kleine groep zal van de muziek gaan houden en fan worden. Deze groep zal hopen dat de band in de zomer van 2014 weer naar de Nederlandse festivals toe zal komen.

Meer weten? Kijk op de website van Alt-J. Het album An Awesome Wave haal je in mediawinkels voor €13,99 of bestel je gemakkelijk hier. Het album is tevens uitgebracht als LP.

Beeld: 1. Flickr.com/Eddy BERTHIER, 2. Flickr.com/Eddy BERTHIER.

Share

Anna Schouten

Oorspronkelijk komt Anna Schouten (1993) uit een boerendorpje in Noord-Holland, maar ze is blij om nu deel uit te maken van de stad Utrecht. Hier studeert ze Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast het studentenleven zijn schrijven, fotografie en muziek belangrijke onderdelen in haar leven. Bij Nadelunch wordt naast het schrijven vooral haar passie voor muziek benadrukt, want Anna schrijft voor de rubriek ‘Beluisterd’. Indierock is haar favoriete genre, maar eigenlijk kan ze naar bijna alles luisteren. Anna bevindt zich graag op festivals en concerten, zo is ze inmiddels vijf keer op Lowlands festival geweest.