• Home »
  • Beluisterd »
  • Eric Vloeimans & Florian Weber – Live at the Concertgebouw: een magische ontdekkingsreis

Eric Vloeimans & Florian Weber – Live at the Concertgebouw: een magische ontdekkingsreis

Eric Vloeimans en Florian WeberWat krijg je als je twee topmuzikanten bij elkaar zet die niet in hokjes en genres denken en het experiment niet schuwen? Eric Vloeimans en Florian Weber laten het je horen.

Vloeimans & Weber
Alleen al de concertagenda op zijn website verraadt de enorme veelzijdigheid van de Rotterdamse trompettist Eric Vloeimans (1963). Van Middelburg tot Terschelling, van Hong Kong tot New York, er lijkt geen plaats op de wereld te zijn waar hij nog niet heeft opgetreden. De formaties waarmee hij op het podium staat zijn al even uiteenlopend. Zijn bekendste projecten zijn het akoestische trio Fugimundi en de meer elektronisch geörienteerde band Gatecrash. Hij ging een samenwerking aan met voormalig leerling Colin Benders, beter bekend als Kyteman. Onder de naam Kytecrash brachten ze een niet eerder gehoorde combinatie van hiphop, jazz, elektronische muziek en improvisatie.

Het afgelopen jaar gaf Vloeimans samen met de Duitse pianist Florian Weber (1977) een reeks concerten voor Jazz Impuls. Ook Weber is niet de minste: al op jonge leeftijd was hij actief in zowel de jazz als de klassieke muziek en won hij diverse prijzen. Hij kreeg een beurs om aan het Berkeley College of Music in Boston te studeren.  Daar ontstond het internationale jazztrio Minsarah, waarmee hij de grenzen tussen genres wil vervagen en nieuwe klankmogelijkheden wil ontdekken. Minsarah treedt daarnaast wereldwijd op met de inmiddels 84-jarige jazzlegende Lee Konitz onder de naam Lee Konitz New Quartet.

Een dialoog, een dans

Het concert dat Vloeimans en Weber op 12 april 2011 gaven in het Amsterdamse Concertgebouw is geregistreerd en op cd uitgebracht. Vloeimans is verantwoordelijk voor twaalf van de dertien composities op dit album.  De muziek is niet in een hokje te plaatsen. Het is geen jazz. Het is geen klassieke muziek. Het zou de soundtrack van een film kunnen zijn. De stukken klinken melancholisch, dromerig en mystiek.

Vloeimans speelt op de lyrische manier die we van hem gewend zijn, waarbij hij een ongelooflijk palet aan klankkleuren tot zijn beschikking heeft. Hij haalt soms flink uit, maar durft ook heel klein en zacht te spelen, met veel lucht. Bij vlagen klinkt hij meer als een fluit of een saxofoon dan als een trompet. Alles staat echter in dienst van de melodie. Vloeimans probeert geen indruk te maken met een stortvloed aan nietszeggende noten of snelle loopjes. Door de schijnbare eenvoud wint zijn spel aan kracht en expressiviteit.

Ook Weber schittert in een hoofdrol. Hij is niet alleen begeleider, maar vult de melodieën van Vloeimans aan en versterkt deze. De intensiteit en het volume van zijn pianospel zijn hierbij subliem afgestemd op de trompet. Het hechte samenspel van Vloeimans en Weber klinkt als een dialoog, als een dans waarbij soms toenadering wordt gezocht en dan weer afstand genomen wordt. Tot ruziemaken komt het echter nooit.

Eric Vloeimans live at Concertgebouw
Een bijzondere ontdekkingsreis
Hoewel de composities van een buitengewone klasse zijn, had er iets meer variatie in mogen zitten. Weliswaar gaat het tempo in sommige nummers omhoog en wordt er hier en daar drukker en heftiger gespeeld, maar dat neemt niet weg dat veel nummers in eerste instantie op elkaar lijken. Wie weinig geduld heeft, zal het halverwege voor gezien houden. De aandachtige luisteraar zal echter beloond worden. De plaat zal bij elke luisterbeurt meer van zijn schoonheid en intensiteit prijsgeven.

Live at the Concertgebouw is een prachtig album, dat de moeite van het beluisteren meer dan waard is. Het biedt je de kans om even weg te dromen en het alledaagse leven achter je te laten. De composities strekken zich voor je uit als landschappen. Je zweeft rond op de klanken die Vloeimans en Weber ten gehore brengen, tot ze je aan het einde langzaam weer met beide voeten op de grond zetten. Zin in een bijzondere ontdekkingsreis? Doe dan je ogen dicht, zet je oren open en laat je meevoeren.

Eric Vloeimans & Florian Weber – Live at the Concertgebouw
Challenge Records 2011

Voor meer informatie over de cd kun je terecht op de website van Challenge Records.
De concertagenda is te vinden op de website van Eric Vloeimans en de website van Florian Weber.

Beeld: Flickr.com.

Share

Marjolein van der Heide (1984) is eindredacteur voor de rubriek Beluisterd. Dat is geen toeval, want naast schrijven is muziek haar grootste passie. Als kleinkunstartieste is ze regelmatig op de planken te bewonderen, waarbij ze zingt, pianospeelt en eigen nummers ten gehore brengt. Daarnaast heeft ze een obsessie voor trompetmuziek.