Erykah’s vision: ‘This is what we have become’

Erykah BaduToen ik onlangs in een café zat, hoorde ik opeens de begintonen van Erykah Badu’s Window Seat. “Goed luisteren”, zei ik tegen mijn medecafégangers, “op het einde komt er iets opmerkelijks.” Helaas besloot de barman toen om – veel te vroeg – een andere song te kiezen.

Aan jullie om de volledige clip van Erykah te bekijken en jullie oren goed te spitsen tot ná de laatste noten. Want pas dan wordt de diepere betekenis van de clip onthuld. Erykah wandelt over Elm Street in Dallas (inderdaad, daar waar Kennedy in ’63 werd vermoord) en trekt langzaam haar kleren uit. Wanneer ze uiteindelijk volledig naakt en met opgeheven hoofd verder loopt, wordt ze neergeschoten. Het bloed dat uit haar lichaam stroomt, vormt het woord groupthink. Wat volgt, is een beklijvende monoloog:

They play it safe, are quick to assassinate what they do not understand.
They move in packs, ingesting more and more fear with every act of hate on one another.
They feel most comfortable in groups, less guilt to swallow. They are us. This is what we have become. Afraid to respect the individual. A single person within a circumstance can move one to change. To love ourself. To evolve. (1)

Met deze woorden dwingt Badu ons om kritisch naar onszelf en de wereld om ons heen te kijken. Want laten we eerlijk zijn: hoe vaak lopen wij gewoon mee met de massa? Ook al zit er diep in ons een verlangen om eens een andere weg in te slaan. Hoe reageren wij op mensen die zich niet volgens ‘de norm’ gedragen, en wie heeft die norm in godsnaam uitgevonden? We zijn er bang van, van nieuwe, onbekende dingen. Misschien herinneren mensen die hun eigen pad volgen, ons wel aan onszelf. Misschien zijn we eigenlijk wel afgunstig omdat zij het durven, en wij niet.

En hoe reageren wij op mensen die niet zoals ‘de norm’ zíjn? Mensen die niet passen in het plaatje dat deze maatschappij ons opdringt. Andere klasse, andere huidskleur, mensen die ziek zijn, mensen die op nog een andere manier ‘anders’ zijn ten gevolge van een uiterlijk of innerlijk verschil. De opsomming is eindeloos. Een opsomming van mensen, niet van etiketten, laat dat duidelijk zijn.

Met deze provocerende video wil Erykah ons laten stilstaan bij hoe we omgaan met anderen en met onszelf. Kunnen we misschien iets veranderen? Verbeteren? A single person within a circumstance can move one to change. Eén persoon. Dat is al voldoende.

[vimeo width=”500″ height=”275″]http://vimeo.com/10583033 [/vimeo]


Beeld: Flickr.com/Badu Nation.


(1) Erykah Badu, Window Seat.

Share

Kelly Van den Saffele (1989) is bezig met het afronden van haar studies leerkracht Nederlands en Engels. Naast haar liefde voor taal, is ook fotografie een van haar grote passies. Haar droom is om dit later in de vorm van een (uit de hand gelopen) hobby of zelfs baan te combineren met het docentschap. Voorlopig is ze nog volop aan het experimenteren en schrijft ze voor Nadelunch.com over muziek voor de rubriek 'Beluisterd'. Met een opleiding klarinet, een – tot nog toe – vrij onbespeelde basgitaar op haar kamer en een zeer muzikale omgeving, was deze keuze bijna vanzelfsprekend.