Glen Hansard: niet zomaar een man-met-gitaar

Glen Hansard zit niet stil. Gelauwerd acteur, leadzanger van The Frames, helft van het duo The Swell Season en veelgevraagd gastvocalist. Daarnaast heeft hij het meest hartverscheurende break-upliedje ooit geschreven. Vind ik. Recentelijk heeft hij zijn eerste soloalbum, Rhythm and Repose, uitgebracht.

Glen Hansard (1970, Dublin) kickstartte de Ierse rockscene rond 1990 met zijn band The Frames. Leuk feitje voor ons Nederlanders: de band is vernoemd naar Glens passie voor fietsen – hij repareerde oude fietsen voor vrienden en had vele frames in zijn tuin staan. In 1991 kreeg hij meer bekendheid door zijn rol in de muzikale film The Commitments, die genomineerd was voor een Oscar. Tussen 1995 en 2005 brengt hij met zijn band een aantal mooie albums uit. In 2006 vormt hij met de Tsjechische Markéta Irglová het duo The Swell Season.

Vanaf dan krijgt de carrière van Glen een vrij onverwachte wending. In 2007 worden ze gevraagd als hoofdrolspelers in de muzikale film Once, waarvoor ze eerder al de nummers hadden geschreven. Ondanks het leeftijdsverschil (Markéta is achttien jaar jonger dan Glen) groeien ze tijdens het draaien van de film verder naar elkaar toe en ontstaat een relatie, waardoor de film – waarin hun personages hetzelfde overkomt – een interessante dimensie krijgt. Hoewel de film is gemaakt met een budget van maar €130.000, wordt het een groot succes. De film ontvangt diverse awards (onder andere bij het Sundance Film Festival) en prijsnummer Falling Slowly wint bovendien de Oscar voor Best Original Song in 2008. Glen Hansard wordt nu ook buiten Europa een graag geziene zanger. Intussen is de film zelfs vertaald naar een succesvolle Broadway-musical…

Glen Hansard
Een verteller pur sang

Waar veel artiesten op cd beter uit de verf komen dan live, behoort Glen Hansard tot het andere kamp. Zoals het een echte Ier betaamt heeft hij jarenlang als busker (straatmuzikant) opgetreden, en dat valt te merken. Het is een verteller. Het man-met-gitaar-voor-publiek-jasje zit hem dan ook als gegoten; live weet hij zijn nummers steeds met veel emotie in te kleuren. Een nummer als Leave (2006) is daar kenmerkend voor. Zoals ik eerder al stelde, vind ik dit het meest hartverscheurende break-upliedje ooit geschreven. Het zit hem dan nog niet eens in de sterke tekst, maar vooral in de intense voordracht zoals alleen hij die kan geven.

“Let go of my hand

You said what you had to

Now leave, leave”

Wie zonder kippenvel kan luisteren (én kijken) naar hoe hij het slot van zich afschreeuwt, is een ijskonijn. Kijk ook naar zijn ouwe trouwe gitaar – hij heeft de gaten er letterlijk in gespeeld. Dat kan alleen maar met pure beleving. Oh, en natuurlijk ruim dertig jaar intensief gebruik.


Afgelopen 25 en 26 juli stond Glen Hansard in Carré, als voorprogramma van Eddie Vedder. Gezien de juichende recensies heeft hij zijn naamsbekendheid in Nederland in elk geval weer vergroot. Wat was ik daar graag bij geweest.

Rhythm & Repose
Rhythm & Repose is geschreven na ruim vijf jaar non-stop toeren, waarin veel is gebeurd. Het gebrek aan ritme en rust dreigde hem op te breken. Het onverwachte succes, de start en het einde van een relatie, de dood van zijn alcoholistische vader én een publiekelijke zelfmoord van een fan tijdens een concert in Californië zijn voer geweest om dit album te schrijven. Het zit vol verlangen naar liefde en rust, hoop, maar ook droefheid en de zoektocht naar verzoening met zichzelf. Het is dan ook geen easy-listening-album geworden, maar dat hadden we ook niet verwacht. Het is een luisterplaat, die wellicht beter een seizoen later had kunnen worden uitgebracht. Het nummer Love Don’t Leave Me Waiting is echter een opvallend licht, bijna zomers nummer, waar de geest van Van Morrison nooit ver weg is. En ja, ook Markéta Irglová doet mee op twee nummers.


Een nieuwe Leave is niet terug te vinden op dit album. Maar met Bird of Sorrow (met ook zo’n climax), het soulvolle Maybe Not Tonight, Races (met Sam Amidon op banjo) en The Storm, It’s Coming (heerlijk aanzwellende strijkers) heeft Hansard een aantal prachtige nummers afgeleverd.

Ooit mag Glen Hansard, als hij rust en De Liefde heeft gevonden, zich tussen zijn fietsframes terugtrekken. Maar als zijn huidige gemoedstoestand blijft leiden tot zulke mooie liedjes, dan hoop ik dat hij nog eventjes volhoudt.

Rhythm and Repose haal je in mediawinkels voor € 12,99 of bestel je gemakkelijk hier. Het album is ook volledig te beluisteren op Spotify.

 

Beeld: Flickr.com/dakin.hardwick.

Share

Andre Peschar (1983) is geboren en getogen in Friesland, heeft Human Resource Management gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt als HR-consultant vanuit Utrecht. Zijn Grote Passie in het leven is echter muziek (met reizen en sport als goede runners up). Als fanatiek (vinyl)verzamelaar van oude en nieuwe muziek én als wandelende muziekcatalogus, weten vrienden hem vaak te vinden voor pubquizzen en mixtapes. Ook schrijft hij graag. Voor Nadelunch.com benut Andre graag de rubriek ‘Beluisterd’ om muziek uit te lichten waarvan hij vindt dat ze een breder publiek verdienen.