Janne Schra durft eindelijk zichzelf te zijn

Janne Schra, frontvrouw van Room Eleven en Schradinova, ontdekt steeds meer wie zij zelf is en durft daarom eindelijk onder haar eigen naam op te treden. Als voorbode van een nieuw album en een theatertour is er nu een EP met nieuw werk.

Janne kwam er vorig jaar tijdens een duet met singer-songwriter M. Ward achter dat kleine, intieme muziek de richting is die ze op wil gaan. Muziek die door haar stem gedragen wordt, in plaats van dat haar stem onderdeel is van de muziek. Muziek waarin ze kwetsbaar mag zijn. Luisterliedjes waar het publiek met de ogen dicht van kan genieten. Ze vertrok naar Zweden om een album op te nemen, dat in januari 2013 zal verschijnen. Helaas moeten we dus nog even geduld hebben.

Beeld: Lieke Romeijn

Janne blijft Janne
Gelukkig is er nu alvast een EP met vijf nieuwe nummers, waarop Janne veel verschillende kanten van zichzelf laat horen. De opener Speak Up begint ingetogen met alleen akoestische gitaar en zang, later subtiel aangevuld met strijkers en percussie. Het opzwepende arrangement en de meerstemmige koortjes in Light Up en het pittige Different, waarvan de zanglijn bij vlagen aan Kate Bush doet denken, vormen een mooi contrast met het langzame en mysterieuze Downhill en het bijna gospelachtig aandoende Darklands.

Waren de jazzinvloeden van Room Eleven al grotendeels verdwenen bij Schradinova, op de nieuwe EP hebben ze vrijwel volledig het veld moeten ruimen en hebben ze plaatsgemaakt voor invloeden uit de country, folk en blues. Toch klinkt Janne nog steeds als Janne. Misschien klinkt ze zelfs meer als Janne dan ooit tevoren. Het is alsof ze eindelijk tot de kern is doorgedrongen en nu ook serieus durft te zijn, in plaats van zich achter lichtvoetigheid te verschuilen. Deze EP is veelbelovend en maakt nieuwsgierig naar meer.

De Nieuwe… Janne Schra
Tijdens de theatertour De Nieuwe… Janne Schra zal Janne optreden in een bijzondere akoestische bezetting, bestaande uit het Red Limo String Quartet, gitarist Jurgen Burdorf en percussionist Gijs Anders van Straalen. Zelf zal ze zo nu en dan achter de piano kruipen – nu er geen pianist meer bij is, durft ze dit eindelijk zelf. Ze zal naast nummers van de EP en het komende album ook werk van Room Eleven en Schradinova spelen, uiteraard gehuld in nieuwe muzikale jasjes. Of, in het geval van Janne: muzikale jurkjes.

Later meer over de theatertour en het album op Nadelunch.com!

Luister hier naar een akoestische live-versie van Speak Up:

De EP is uitsluitend te koop tijdens de theatertour De Nieuwe… Janne Schra. Kijk voor meer informatie en concertdata op de website. Light Up en Speak Up zijn verkrijgbaar via iTunes. 

Share

Marjolein van der Heide (1984) is eindredacteur voor de rubriek Beluisterd. Dat is geen toeval, want naast schrijven is muziek haar grootste passie. Als kleinkunstartieste is ze regelmatig op de planken te bewonderen, waarbij ze zingt, pianospeelt en eigen nummers ten gehore brengt. Daarnaast heeft ze een obsessie voor trompetmuziek.