• Home »
  • Beluisterd »
  • Judy Benschop – North of the River: een moment om stil te staan bij wat geweest is

Judy Benschop – North of the River: een moment om stil te staan bij wat geweest is

“Waar woorden tekort schieten, biedt muziek een weg naar gevoel, een weg naar binnen en weer naar buiten.” aldus singer-songwriter Judy Benschop. Ze schrijft folksongs die recht uit het hart komen en ook recht in het hart raken. Op het album North of the River vertelt zij haar verhaal.

Judy Benschop komt uit een zeer creatieve, muzikale en artistieke familie. Als tiener begon ze piano en gitaar te spelen en ze zong zowel thuis als in een jongerenkoor. Tijdens de jaren ’80 woonde ze in Guadalajara in Mexico, de stad van de Mariachi-muziek. Haar liefde voor gitaar en het overbrengen van emoties door middel van muziek werd hier verder aangewakkerd.  In Mexico begon ze zo af en toe eigen liedjes te schrijven, maar pas in 2007, terug in Nederland, raakte ze werkelijk bevlogen en kwamen er meer en meer nummers. Dit leidde uiteindelijk tot haar debuutalbum North of the River. Artiesten waar zij vaak mee vergeleken wordt zijn Melanie, Joan Baez, Jewel, Joni Mitchell, Eva Cassidy, Linda Perhacs en The Cranberries.

Judy_Benschop_north_of_the_river_COVER2

Stilstaan en verdergaan
North of the River bevat tien door Benschop geschreven folkliedjes. Bij de meeste nummers is de gitaar de basis, bij een enkele de piano, aangevuld met bas, drums, percussie, Rhodes en Hammond-orgel. Openingsnummer Mary gaat over het verlies van een moeder. Nobody Knows is geschreven vanuit het perspectief  van een overledene, die ziet hoe een dierbare haar graf bezoekt en hem probeert te troosten, terwijl hij haar niet kan zien en horen. Ook No Relief en The River gaan over verlies. Days And Nights gaat echter over het loslaten van het verleden om verder te kunnen gaan: “But my wings now take me high, leaving all the past behind.”  In Almost Heaven wordt de ontmoeting met een geliefde beschreven. De drie daarop volgende nummers beschrijven hoe de liefde uiteindelijk ten onder gaat.

In tegenstelling tot een verzameling losse liedjes luistert North of the River  als een verhaal dat in meerdere hoofdstukken verteld wordt. Een verhaal over liefde, verlies, dood, stilstaan en verdergaan. De muziek is veelal melancholisch, maar op een prettige, troostrijke manier. Benschop heeft een lichte, heldere stem waarmee ze zowel lieflijk als kwetsbaar klinkt. Ze zing recht vanuit het hart en weet daarmee de luisteraar te beroeren. Dit doet ze op zo’n subtiele manier dat je het soms bijna niet in de gaten hebt, maar ondertussen weet ze je te grijpen en nestelen de melodieën zich in je hoofd. Ze geeft ons een kijkje in haar (gevoels)wereld en laat ons even wegdromen en stilstaan bij dat wat we zelf verloren hebben. North of the River is een album dat ontroert en troost brengt.

Meer informatie? Kijk op de website van Judy Benschop. Het album North of the River is verkrijgbaar via Bandcamp en iTunes.

Share

Marjolein van der Heide

Marjolein van der Heide (1984) is eindredacteur voor de rubriek Beluisterd. Dat is geen toeval, want naast schrijven is muziek haar grootste passie. Als kleinkunstartieste is ze regelmatig op de planken te bewonderen, waarbij ze zingt, pianospeelt en eigen nummers ten gehore brengt. Daarnaast heeft ze een obsessie voor trompetmuziek.