Karsu – Confession: wereldplaat van een jong multitalent

Sommige mensen lijken alles mee te hebben. Neem bijvoorbeeld Karsu. Niet alleen heeft ze de looks, ze is ook een getalenteerd pianiste, componiste, tekstschrijfster, arrangeur en zangeres. Vanaf vrijdag 19 oktober ligt haar tweede album Confession in de winkels.

Karsu by Husne Afsar

Beeld: Husne Afsar

Karsu Dönmez (1990) is geboren in Amsterdam, maar heeft Turkse ouders. Als jong meisje was ze gefascineerd door pianisten, vooral door die Einsteinachtige types met lang, golvend haar. Op haar zevende krijgt ze een piano en begint ze met lessen. Ze speelt al snel stukken van Chopin, Mozart, Bach en Beethoven, maar vindt het lastig dat je in de klassieke muziek eigenlijk geen noot mag veranderen. Daarom speelt ze daarnaast jazz en traditionele Turkse muziek, geïnspireerd door de muziek die ze op bruiloften in Turkije gehoord heeft. Met zingen begint ze tijdens een competitie op school. Ook hiervoor blijkt ze talent te hebben. Ze heeft een uniek stemgeluid dat doorleefd klinkt voor iemand van haar leeftijd.

Vanaf haar veertiende treedt Karsu professioneel op. Eerst in haar vaders restaurant Kilim aan de Ceintuurbaan, waar ze tussen het bedienen door liedjes speelt en zingt. Daarna volgen kleine en grote podia. Ze wordt in 2007 na een optreden op de Amerikaanse ambassade uitgenodigd om in de Carnegie Hall in New York te komen spelen. Een bijzondere kans voor zo’n jonge artieste. Daarna wordt het talent van Karsu snel opgepikt door de Nederlandse media en treedt ze op in diverse bekende televisieprogramma’s, zoals De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman. Ook in Turkije blijft haar talent niet onopgemerkt en ze treedt daar met regelmaat op. In 2010 brengt Karsu in eigen beheer een live-cd uit met eigen repertoire en in 2011 volgt haar eerste eigen theatertour.

Confession
Confession is het eerste studio-album van Karsu. Samen met de Rotterdamse producers Nelson & Djosa, die het album Elle van Ntjam Rosie produceerden, werkte ze een jaar lang aan de verfijning van haar liedjes, die een mix vormen van jazz, blues, funk en etnische invloeden. Daarnaast maakt ze uitstapjes naar de tango, bossanova en pop. De teksten gaan over liefde en verdriet en zijn soms een weergave van de harde werkelijkheid van het dagelijks leven. Zo gaat Crime over een schizofrene vrouw. Gelukkig is er eveneens ruimte voor wat luchtigere onderwerpen. Zo gaat I might be over wat Karsu allemaal wel niet wilde worden als klein meisje. Naast zelfgeschreven liedjes staan er drie Turkse nummers op het album, waaronder de hit Çok Uzaklarda van Loreena McKennit.

Ondanks de veelheid aan stijlen en invloeden geeft de kenmerkende zang van Karsu het album eenheid. De passie die in haar stem doorklinkt als ze in het Turks zingt, neemt ze mee in de Engelstalige nummers. Niet alleen haar stemgeluid, ook haar composities klinken volwassen. Karsu is een uniek talent en hoewel ze inmiddels al een enorme staat van dienst heeft, staat ze in feite pas aan het begin van haar carrière. We gaan ongetwijfeld nog veel van haar horen in de toekomst. Confession is in elk geval een zeer veelbelovend begin.

Kijk en luister hier naar de eerste single Play My String:

Morgen presenteert Karsu haar album Confession in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Vanaf vrijdag 19 oktober ligt het in de winkels en begin 2013 volgt een nieuwe theatertour. Kijk voor meer informatie op haar website.

Share

Marjolein van der Heide

Marjolein van der Heide (1984) is eindredacteur voor de rubriek Beluisterd. Dat is geen toeval, want naast schrijven is muziek haar grootste passie. Als kleinkunstartieste is ze regelmatig op de planken te bewonderen, waarbij ze zingt, pianospeelt en eigen nummers ten gehore brengt. Daarnaast heeft ze een obsessie voor trompetmuziek.