Led Zeppelin: een niet te vergeten gouden oude

Het einde van het jaar nadert en iedereen plaats Top2000-lijsten met favorieten op Facebook, voornamelijk bestaande uit klassiekers. Tijd om eens een ode te brengen aan een door mij zeer geliefde, oude band: Led Zeppelin.

Stairway to Heaven
is zonder twijfel het meest bekende nummer van Led Zeppelin. Het acht minuten durende nummer is een echte klassieker in de muziekgeschiedenis en scoort dan bijvoorbeeld ook hoog in de Top2000-lijstjes, wat voor mij de aanleiding was om dit artikel te schrijven. Het nummer is afkomstig van het album Led Zeppelin IV. Dit betekent dat de grootste bekendheid van de band pas ontstond bij het uitbrengen van het vierde album. Wat is nu de precieze geschiedenis van de band, naast dit ene populaire nummer?

Eerdere jaren: opkomst populariteit en uitbrengen van bekendste nummer
Led Zeppelin is een Engelse band, opgericht in 1968. Er waren vier leden: Robert Plant (zanger), Jimmy Page (gitarist), John Paul Jones (bassist en toetsenist) en John Bonham (drummer). De stijl is enigszins uiteenlopend. Zo zijn er invloeden van blues, folk en metal. Over het algemeen wordt het genre simpelweg als rock of bluesrock omschreven, om het maar lekker gemakkelijk te maken. In 1980 hield de band het voor gezien, maar in 1985, 1988, 1995 en 2007 volgden er nog een aantal reünies. Led Zeppelin wordt gezien als een van de meest inspirerende en invloedrijke groepen uit de geschiedenis van de rockmuziek. Met name de bekende gitaarriffs en psychedelische sound zijn kenmerkend voor de band.

Voordat de naam Led Zeppelin ontstond, trad de band op onder de naam The New Yardbirds. Deze optredens vonden plaats in 1968. Na de naamsverandering bracht de band in 1969 het eerste album uit: Led Zeppelin. In datzelfde jaar verscheen ook het album Led Zeppelin II. Het derde album heette Led Zeppelin III, uitgebracht in 1970. In deze eerste jaren werd de band ook al opgepikt door het publiek, met name door het nummer Whole Lotta Love. Grootse populariteit zou echter pas ontstaan in 1971, toen Led Zeppelin IV uitgebracht werd met daarop Stairway to Heaven. Opvallend is dat de band niet erg originele namen voor de eerste vier albums bedacht heeft. Ondanks dat Led Zeppelin zo innovatief was op muzikaal vlak, hielden ze zich hier blijkbaar niet erg mee bezig.

Anna-Beluisterd-Led_Zeppelin_logo

Latere jaren: grote tournees en dood van de drummer
Vervolgens heeft het twee jaar geduurd voordat er weer een album uitgebracht werd: Houses of the Holy. In de tussentijd ging de band steeds vaker op tournee, waarbij vrijwel altijd voor uitverkochte zalen gespeeld werd. Ook tussen het uitbrengen van de albums die daarop volgden zat wat meer tijd dan bij de eerste vier albums: Physical Graffiti (1975), Presence (1976) en In Through The Out Door (1979). Het bedenken van meer uiteenlopende albumtitels is iets waar de band nu wel in slaagde.

In 1980 gebeurde er iets schokkends: Bonham, de drummer, overleed. De waarschijnlijke reden hiervoor is overmatig alcoholgebruik. De overige bandleden besloten dat ze niet langer als Led Zeppelin door konden gaan. Wat daarop nog volgde was het album Coda (1982), met allerlei niet eerder uitgebrachte nummers. Ook speelde de band nog enige reüniesessies, zie data hierboven.

Anna-Beluisterd-LedZeppelinPromo

Heden: geen Led Zeppelin meer, wel fans
Vandaag de dag is de band nog steeds niet vergeten, zowel bij het oudere als het jongere publiek. Led Zeppelin vormt een grote inspiratiebron voor hedendaagse bands. De band is één van de voorlopers geweest betreft rockmuziek en psychedelica. Ook zijn er een groot aantal coverbands, die proberen om de muziek nog steeds te blijven verspreiden onder de luisteraars. Deze coverbands kunnen aparte formaties aannemen, zo schijnt er een vrouwengroep te zijn die nummers van Led Zeppelin naspeelt.

Mijn vader heeft me sinds jongs af aan ondergedompeld in het luisteren naar oude rockbands, waarbij Led Zeppelin hoog op het lijstje stond. Ook wanneer mijn vader niet in mijn buurt is, komt het regelmatig voor dat ik zelf een album van Led Zeppelin opzet. Naast mijn vader en ik zullen er nog duizenden andere fans bestaan. Best speciaal, dat een band over zo’n lange tijdsperiode nog steeds luisteraars weet te veroveren. Geen wonder dat de band zo hoog scoort in allerlei Top2000-lijstjes.

Meer informatie? Kijk op de officiële website van Led Zeppelin.

Beeld: 1. Wikimedia Commons, 2. LedZeppelin.com.

Share

Anna Schouten

Oorspronkelijk komt Anna Schouten (1993) uit een boerendorpje in Noord-Holland, maar ze is blij om nu deel uit te maken van de stad Utrecht. Hier studeert ze Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast het studentenleven zijn schrijven, fotografie en muziek belangrijke onderdelen in haar leven. Bij Nadelunch wordt naast het schrijven vooral haar passie voor muziek benadrukt, want Anna schrijft voor de rubriek ‘Beluisterd’. Indierock is haar favoriete genre, maar eigenlijk kan ze naar bijna alles luisteren. Anna bevindt zich graag op festivals en concerten, zo is ze inmiddels vijf keer op Lowlands festival geweest.