• Home »
  • Beluisterd »
  • Mateusz Pulawski Lunar Quartet – Change of Seasons: melodieuze zoektocht naar identiteit en een thuishaven

Mateusz Pulawski Lunar Quartet – Change of Seasons: melodieuze zoektocht naar identiteit en een thuishaven

Gitarist Mateusz Pulawski verhuisde enkele jaren geleden van Polen naar Nederland. Op Change of Seasons, het tweede album van zijn Lunar Quartet, vertelt hij op eigen wijze het verhaal van zijn zoektocht naar een nieuwe identiteit en een tweede thuishaven.

Vorig jaar verscheen het eerste album Half Moon Heart van het Mateusz Pulawski Lunar Quartet, onder leiding van de Pools-Nederlandse gitarist en componist Mateusz Pulawski (1991). Dit album werd goed ontvangen en dat is niet verwonderlijk. Het Lunar Quartet is volgens Pulawski in veel opzichten een romantische band. “Wij zoeken een emotionele verbinding met de luisteraar. We vertegenwoordigen het individualisme in de muziek. We baseren onze nummers op buitenmuzikale inhoud, heel vaak op de invloed van de maan op ons leven. Onze boodschap is puur en wordt door het publiek aangevoeld. De jazz die wij creëren is geschikt voor iedereen die niet alleen naar mooie geluiden zoekt, maar ook naar ontroering, naar beelden en naar buitengewone esthetiek. In één woord: naar kunst.” verklaart Pulawski.

Lunar Quartet

Onlangs verscheen Change of Seasons, de tweede plaat van het Lunar Quartet. In de huidige bezetting horen we naast Pulawski op gitaar ook Hendrik Müller op contrabas, Henning Luther op drums en Itai Weissman op tenorsax. Pulawski is eerder al de samenwerking aangegaan met zangeres Esther van Hees en bracht onlangs zelfs een duo-album met haar uit (waarover meer in een apart artikel). Het is daarom niet verwonderlijk dat ze ook op dit album te horen is. De muziek kan omschreven worden als akoestische jazz met virtuoze improvisaties, melodieuze composities en een diep gegronde groove.

Change of seasons

Change of Seasons bevat negen composities van eigen hand. Het album vertelt zonder woorden een zeer persoonlijk verhaal. Pulawski verhuisde in 2012 van Polen naar Amsterdam om zijn studie aan het conservatorium hier voort te zetten. Dit ging gepaard met de nodige gevoelens van heimwee en eenzaamheid. Hoewel Pulawski direct verliefd werd op Amsterdam, werd hij na een jaar geconfronteerd met persoonlijke problemen. Toen hij op een zomeravond langs de grachten fietste, scheen plotseling de maan fel over hem heen. Hij stopte bij een brug en zag de reflectie van de maan in het water. Plotseling besefte Pulawski dat Nederland zijn nieuwe thuishaven was en ontdekte hij dat hij zich naast Pool evengoed Nederlander voelde. Het gaf hem hoop op een nieuw leven. Hoe hij zijn tweede identiteit ontdekte vormt de rode draad op Change of Seasons. Zo gaat The Secret of Herons over een reiger, een vogel die altijd naar huis terugkeert. What is hard to find (met Esther van Hees) gaat over het herontdekken van de geest die in je leeft. Titelnummer Change of Seasons gaat over het vinden van een nieuwe plek en staat symbool voor de verandering in Pulawski’s leven.

Er zijn genoeg muzikanten die noten spelen om het noten spelen, maar zoals uit het bovenstaande al blijkt, is Pulawski daar niet een van. Evenals op het eerste album klinken de akoestische composities op het album heel ruimtelijk en luistervriendelijk, met melodieuze lijnen en aandacht voor subtiele details. Virtuositeit wordt echter niet geschuwd, maar wordt op dusdanige wijze opgediend dat het de luisteraar niet overspoelt. Vaak klinkt de muziek vrij en verkennend, soms juist swingend. Mateusz Pulawski bewijst met dit tweede album wederom dat hij een bijzondere muzikant is die jazz weet te maken die zowel virtuoos als fluisterzacht is en waarmee hij via zijn persoonlijke verhaal de connectie met de luisteraar weet te maken. Hij heeft voor zijn Lunar Quartet muzikanten gevonden die dit perfect aanvoelen en de boodschap op de juiste wijze weten uit te dragen.

Kijk op de website van Mateusz Pulawski voor meer informatie over zijn Lunar Quartet en andere projecten.

Share

Marjolein van der Heide

Marjolein van der Heide (1984) is eindredacteur voor de rubriek Beluisterd. Dat is geen toeval, want naast schrijven is muziek haar grootste passie. Als kleinkunstartieste is ze regelmatig op de planken te bewonderen, waarbij ze zingt, pianospeelt en eigen nummers ten gehore brengt. Daarnaast heeft ze een obsessie voor trompetmuziek.