Optreden van Franse artiest Woodkid is een heus spektakel

Een klein mannetje met een groots stemgeluid – een simpele manier om artiest Woodkid te omschrijven. De verwachtingen van het optreden in de Rabozaal van de Stadsschouwburg Amsterdam op 23 juni 2014 waren hoog en zijn tevens waargemaakt. Het dak ging eraf tijdens het volledig uitverkochte concert.

Voor het oor en het oog
Yoann Lemoine is de Franse zanger die het concert verzorgde, onder de artiestennaam Woodkid. Bekende nummers van de artiest zijn Iron, Run Boy Run en I Love You. In 2011 bracht de Fransman zijn eerste EP met de titel Iron uit, waarna in 2013 het album The Golden Age verscheen. Woodkid maakt geen standaard muziek: hij is een creatieveling en zoekt graag grenzen op. Ook variëren de nummers behoorlijk, tussen rustig en wild bijvoorbeeld.

Anna-Beluisterd-Woodkid

Naast zingen doet Lemoine nog meer: hij is tevens filmregisseur en grafisch ontwerper. Hier heeft hij zich in het verleden zelfs meer mee bezig gehouden dan met de muziek; pas in 2011 verscheen zijn eerste werk op muzikaal vlak. Toch blijkt dat muziek in het verleden wel degelijk een rol speelde in zijn leven, aangezien hij als beeldenmaker samengewerkt heeft met veel muziekmakers. Zo heeft hij clips gemaakt voor onder andere Katy Perry en Lana Del Rey – niet de minste artiesten.

Een combinatie van zijn drie beroepen lijkt geen probleem te zijn voor Lemoine. Op een groot scherm achter hem werden allerlei bijzondere beelden vertoond, deels animatie en deels filmisch. Zo verschenen er beelden waarbij het leek of de kijker rondgeleid werd door een kathedraal, maar waren er ook simpelere fragmenten van een bewegende sterrenhemel. Daar waren de lichten perfect op afgestemd, waardoor het een visueel spektakel was. Heftig was het soms ook, toen de stroboscopen aangingen. Woodkid weet als geen ander de toehoorders mee te nemen in een show die niet alleen fijn is voor het oor, maar ook voor het oog.

Grootse formatie
Gitaren zag men niet verschijnen op het podium. Wel waren er meerdere blaasinstrumenten, trommels en nog veel meer: het Metropole Orkest nam namelijk deel aan het optreden. Daardoor werd het podium bezet door een grootse formatie. Dit zorgde voor een meesleepend geheel, met intense muziek. Ook erg bijzonder natuurlijk: het Metropole Orkest verschijnt niet zomaar bij elk optreden van Woodkid. Helaas bleek het ondanks de grote hoeveelheid muzikanten alsnog nodig te zijn om zo af en toe vooraf opgenomen instrumentgeluiden te laten horen. Daarnaast liet Woodkid af en toe een valse noot vallen. Toch mocht dit het verder magistrale optreden niet verpesten, aangezien alles perfect in elkaar viel en op elkaar aansloot. De muzikanten waren goed ingespeeld en ook de lichtshows waren perfect afgesteld op de muziek.

Enthousiasme bij artiesten en publiek
Bij stillere, gevoeligere momenten was het publiek rustig, terwijl men bij het tweede, uitbundigere deel van het concert met de voetjes van de vloer ging. De artiesten gingen hier overigens helemaal in mee en sprongen van de ene naar de andere kant van het podium. Ook vroegen ze behoorlijk wat van de bezoekers. Herhaaldelijk werd men uitgenodigd om mee te klappen, juichen of zingen. Wanneer iemand bleef stilstaan tijdens een wild moment, kwam een van de artiesten voor de neus van diegene staan om hem of haar toch mee te krijgen. Enthousiasme alom, wat zorgde voor een goede, vrolijke sfeer. Woodkid en zijn medespelers zijn heuse entertainers. Ze weten het publiek mee te nemen en het dak van de Stadsschouwburg eraf te blazen.

Geen wonder dat Woodkid voor uitverkochte zalen staat: wat een bijzonder ventje is het. Niet alleen muzikaal, maar ook nog eens creatief en enthousiast. De man zet niet zomaar een simpele show neer, maar heeft alles tot in de puntjes uitgewerkt. Woodkid bevat alle ingrediënten om tot een succesvol artiest uit te groeien, wat hem inmiddels meer dan gelukt is.

Meer informatie? Kijk op de website van Woodkid.

Beeld: Wikimedia Commons.

Share

Anna Schouten

Oorspronkelijk komt Anna Schouten (1993) uit een boerendorpje in Noord-Holland, maar ze is blij om nu deel uit te maken van de stad Utrecht. Hier studeert ze Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast het studentenleven zijn schrijven, fotografie en muziek belangrijke onderdelen in haar leven. Bij Nadelunch wordt naast het schrijven vooral haar passie voor muziek benadrukt, want Anna schrijft voor de rubriek ‘Beluisterd’. Indierock is haar favoriete genre, maar eigenlijk kan ze naar bijna alles luisteren. Anna bevindt zich graag op festivals en concerten, zo is ze inmiddels vijf keer op Lowlands festival geweest.