Ramses Shaffy bracht leven in de brouwerij

Zanger en pianist Ramses Shaffy (1933 – 2009) heeft in de jaren zestig en zeventig een aantal heel grote Nederlandstalige hits gescoord. Inmiddels is de man alweer zo’n vijf jaar overleden. In januari en februari zond AVRO de vierdelige serie Ramses uit. Het bracht me op het idee om een ode aan hem te schrijven.

Anna-Beluisterd-Ramses

Bijzondere vent
Zoals in de serie meerdere malen duidelijk gemaakt wordt, is Shaffy een betoverende persoon geweest. Hij heeft veel meegemaakt in zijn jongere jaren. Shaffy groeide op in Frankrijk en had een Russische moeder en een Egyptische vader. Op jonge leeftijd werd hij echter op de trein naar Nederland gezet, omdat zijn moeder ongeneeslijk ziek was. Hierover schreef hij het nummer De Trein Naar Het Noorden.

Aangekomen in het noorden kwam hij tijdelijk terecht in een tehuis, waarna hij vervolgens in een pleeggezin terecht kwam. Hierna verhuisde hij op eigen houtje naar de grootse Nederlandse stad Amsterdam. Zijn bewondering over de stad werd ook beschreven in Shaffy’s muziek, bijvoorbeeld in het nummer Halleluja Amsterdam.

Shaffy zorgde voor leven in de brouwerij. Slapen kwam nauwelijks voor in zijn woordenboek, terwijl drank juist bovenaan de lijst stond. Na zijn optredens dook hij vaak het nachtleven in, waarbij hij steeds dieper in het glaasje keek naarmate hij ouder werd. In tegenstelling tot veel andere artiesten maakte Shaffy er echter geen geheim van dat hij zoveel dronk. Dit blijkt uit het lied Ik Drink. Het nachtleven van de zanger werkte op de zenuwen van zijn vriend Joop Admiraal, die de zanger na verloop van tijd verlaten heeft. Naast drank hield de zanger uit Frankrijk namelijk ook van mensen, zowel mannen als vrouwen. Hij was niet altijd even trouw aan zijn vriend, die dit na verloop van tijd doorhad. Met Admiraal heeft hij een bijzondere tijd doorgebracht. Ze waren jaren bij elkaar en zijn onder andere een tijd naar Rome gegaan. Het is dan ook mogelijk dat de eenzaamheid daarna is gaan opspelen in het leven van Shaffy.

Een van de projecten waarin de zanger zich stortte, was de samenwerking met zangeres Liesbeth List. Bekende liedjes van het duo zijn Shaffy Chantant en Pastorale. De twee hebben samen heel wat fans gekregen. Ze kregen veel bewondering, omdat ze een erg sterke samenwerking hadden. Ook traden ze op bij onder andere televisieshows. Ze zijn ook altijd doorgegaan met hun solocarrières, maar kwamen af en toe weer bij elkaar terecht. List blijkt al die tijd verliefd te zijn geweest op de charmante Shaffy, maar heeft dit vroeger nooit toe kunnen geven.

De lang-leve-de-lol instelling heeft uiteindelijk echter zijn tol geëist. De liedjesmaker kreeg op zekere leeftijd het syndroom van Korsakov. Dat is nog niet alles. In 2009 werd slokdarmkanker bij de artiest geconstateerd. Enkele dagen voor zijn overlijden heeft hij nog een optreden gegeven, waaruit maar weer blijkt wat voor een apart persoon hij was. Hij lag niet doodziek in bed zijn dagen af te tellen, maar wilde er nog een laatste keer zijn voor zijn luisteraars.

Muziek in eigen stijl
Net als bij het leiden van zijn leven, ging Shaffy ook geheel zijn eigen gang wat betreft het maken van muziek. Zijn muziek was in de jaren zestig en zeventig erg vernieuwend. Het is dan ook niet echt vergelijkbaar met andere artiesten. De teksten zijn Nederlands, de taal die hij goed beheerste ondanks dat hij zijn jongere jaren in het buitenland gewoond heeft. Heel soms komt er een klein beetje Frans in de teksten voor. De muziekmaker had een heel aanwezige en luide stem, op een positieve manier. Shaffy was niet bang om zich te uiten en van zich te laten horen. Alle nummers werden begeleid door de piano en soms kwam er ook begeleiding door een hele band voor. Daarnaast zong hij de ene keer zijn nummers alleen en werkte hij de andere keer samen met artiesten als List.

De inspiratie voor het schrijven van de teksten haalde Shaffy uit het uitbundige leven dat hij leidde. Zoals hierboven beschreven werd, maakte hij meer dan genoeg avonturen mee. De een zegt dat de teksten van de zanger wat simpel zijn, de ander vindt het juist heel mooi en intrigerend. Het is in ieder geval duidelijk dat de zanger erin geslaagd is om zijn levensverhaal te vertellen aan zijn fans. Indrukwekkend is het zeker, dat levensverhaal van Shaffy.

De serie over Ramses is inmiddels op dvd verschenen. Bestel hem direct hier!

Beeld: Wikimedia Commons.

Share

Anna Schouten

Oorspronkelijk komt Anna Schouten (1993) uit een boerendorpje in Noord-Holland, maar ze is blij om nu deel uit te maken van de stad Utrecht. Hier studeert ze Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast het studentenleven zijn schrijven, fotografie en muziek belangrijke onderdelen in haar leven. Bij Nadelunch wordt naast het schrijven vooral haar passie voor muziek benadrukt, want Anna schrijft voor de rubriek ‘Beluisterd’. Indierock is haar favoriete genre, maar eigenlijk kan ze naar bijna alles luisteren. Anna bevindt zich graag op festivals en concerten, zo is ze inmiddels vijf keer op Lowlands festival geweest.