Scarlet Mae: vrolijke, jazzy popliedjes met diepgang

Op 1 december verscheen Scarlet Mae, het debuutalbum van de gelijknamige band rondom zangeres, pianiste en songwriter Marije van Rijn. Deze vrolijke plaat vol jazzy popliedjes is ideaal om de koude, donkere winterdagen mee door te komen.

Scarlet Mae (samenvoeging van Scarlett Johansson en Mae West) is de band rondom zangeres, pianiste en songwriter Marije van Rijn. Marije studeerde af als klassiek pianiste, maar raakte al tijdens haar studie aan het conservatorium van Rotterdam steeds meer geïnteresseerd in pop en jazz. In 2009 richtte ze het trio Scarlet Mae op, waarvan in 2011 een EP verscheen. Op basis hiervan werd de groep uitgenodigd voor concerten in het Nederlandse clubcircuit en festivals als Appelpop en North Sea Jazz Round Town. Een showcase op Eurosonic leidde tot een tour door Groot Brittannië, met als hoogtepunt een concert op het grote festival The Great Escape in Brighton.

Marjolein-Beluisterd-ScarletMae

Scarlet Mae verwierf via crowdfunding het budget voor het opnemen van een volledig album. In ruil daarvoor leverde de band ludieke tegenprestaties, zoals miniconcerten via Skype, huiskamerconcerten, handgeschreven ingelijste liedteksten en muzieklessen. Voor het nieuwe album schreef Marije de nummers samen met pianist Daan Herweg (bekend van onder andere Caro Emerald en het Teus Nobel Liquid Music Quintet) en gitarist Paul Willemsen (van onder andere Kris Berry en Beans and Fatback). Voor de opnames werd Scarlet Mae uitgebreid met blazers, strijkers en een gitarist. Het resultaat is een plaat vol jazzy popliedjes over alledaagse, herkenbare dingen, op poëtische wijze beschreven.

Steeds meer te ontdekken
De plaat opent met The Radiator’s Broke, waarin de leegte na een verbroken relatie wordt beschreven aan de hand van kapotte voorwerpen. Direction South is een lekker vrolijk liedje dat uitnodigt tot dansen en meezingen en gaat over het gevoel van vrijheid als je op vakantie gaat. Staring At Rhinos roept herinneringen op aan Carole King, terwijl Cables And Beams countryinvloeden laat horen. Refill is een romantisch duet met niemand minder dan Ruben Hein. Everybody’s Poet is het meest experimentele nummer, waarin zweverige pianoklanken verdwaald lijken te zijn in elektronica en een onverstoorbaar doorspelende ritmesectie. Scarlet Mae durft hiermee buiten de veilige paden te treden. Dat Marije echter ook alleen achter de piano overtuigt, bewijst ze in het jazzy en ingetogen Morning Haze.

De eerste single Direction South:

The Radiator’s Broke live bij Radio 6:

Scarlet Mae is een heerlijk, gevarieerd en toegankelijk album geworden dat hier en daar doet denken aan Room Eleven. De meeste liedjes klinken opgewekt en het wordt nergens echt dramatisch, maar toch is er een melancholische ondertoon, waardoor de plaat diepgang krijgt en ook na meerdere luisterbeurten niet verveelt. Integendeel: er blijkt juist steeds meer te ontdekken.

Meer informatie? Kijk op de website van Scarlet Mae. Bestel het album direct hier.

Share

Marjolein van der Heide (1984) is eindredacteur voor de rubriek Beluisterd. Dat is geen toeval, want naast schrijven is muziek haar grootste passie. Als kleinkunstartieste is ze regelmatig op de planken te bewonderen, waarbij ze zingt, pianospeelt en eigen nummers ten gehore brengt. Daarnaast heeft ze een obsessie voor trompetmuziek.