Talent & de looks: aan Matt Corby ontbreekt niets

Australische zanger Matthew John Corby, afgekort tot Matt Corby, heeft het goed voor elkaar. Hij is een enorm muzikaal talent, heeft een prachtige stem en ook de looks ontbreken hem niet. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een heuse Australische bekendheid.

Groei vanuit kerkkoor en Idols
Ooit is Corby begonnen met zingen bij de plaatselijke kerk in Sutherland, New South Wales. Daarnaast heeft hij meegedaan aan de Australische versie van het programma Idols. Tijdens de deelname was hij pas zestien jaar oud, wat betekent dat hij al op jonge leeftijd in de spotlights gezet werd. Hij behaalde de tweede plaats in de wedstrijd, waaruit blijkt dat hij inderdaad over een goed talent beschikt. Vandaag de dag timmert de Australiër nog flink aan de weg en wint hij vele (inter)nationale fans voor zich; iets wat bij Nederlandse deelnemers van talentenjachtprogramma’s slechts zelden voor lijkt te komen. Met andere woorden: Corby heeft het allemaal goed voor elkaar en heeft grootse muzikale aanleg.

Anna-Beluisterd-MattCorby

Meerdere talenten
De inmiddels 23 jaar oude artiest is een singer-songwriter. Al op jonge leeftijd speelde muziek een belangrijke rol in zijn leven, zoals blijkt uit het zingen in een kerkkoor toen hij nog maar een klein ukkie was. Door de jaren heen heeft Corby steeds meer een eigen stijl ontwikkeld. De genres waarin zijn muziek passen zijn indie en folk. De stijl is redelijk uiteenlopend, aangezien hij zowel akoestische solonummers als nummers met een band maakt. Veelal verschijnen van zijn nummers zowel een bandversie als een soloversie. Persoonlijke favoriet zijn de akoestische nummers, waarin veel breekbaarheid en emotie in zijn stem te horen is. Echter zijn de bandnummers ook om van te genieten, zoals Souls A’Fire.

Ook bespeelt Corby verschillende instrumenten: piano en gitaar. Beide beheerst hij erg goed op technisch gebied. Ik verwacht dat Corby al op jonge leeftijd begonnen is met het beoefenen van deze instrumenten. Wat betreft de pianonummers is Made of Stone zeker het luisteren waard. Dit nummer is afkomstig van de single Resolution. Het nummer begint best rustig, maar wordt later uitgebreid naar een meer ‘dramatisch’ einde, waarin veel sentiment naar voren komt.

Naast het muzikale talent betreft instrumenten, heeft de zanger ook een heel prettig stemgeluid. Corby heeft een warme, zachte stem. Hij slaagt zowel in het zingen van rustige als luidere stukken. Ook maakt de zanger soms covers van bepaalde nummers. Een bekende cover is bijvoorbeeld Lonely Boy, oorspronkelijk van de band The Black Keys.

Wat ten slotte nog wel even genoemd mag worden, is dat de zanger naast de muzikaliteit eveneens zijn uiterlijk mee gekregen heeft. Zijn lange, golvende haar, dat soms in een knotje gedragen wordt, afgemaakt met een baardje maakt hem tot een echte singer-songwriter. Misschien is Corby wel wat we zien als een typische Australian surfer dude (geen idee of hij surfer is overigens, maar het zou me niet verbazen als dat het geval is).

Uitgebrachte platen en bekendheid
Inmiddels heeft de singer-songwriter een aantal platen uitgebracht, waarvan de eerste in 2009 en de laatste in 2013 verscheen. Echt lange albums zijn hierbij tot nu toe uitgebleven; de zanger heeft slechts EP’s uitgebracht. De platen zijn getiteld Song For…, My False, Transition to Colour, Into the Flame en Resolution. Het bekendste nummer van de artiest is Brother, die zelfs in de Nederlandse hitlijsten gestaan heeft. Deze hit is afkomstig van Into the Flame.

Echt commerciële bekendheid is misschien nog niet helemaal ontstaan. Tot nu toe heeft Corby het grootste aantal fans nog steeds in zijn thuisbasis Australië. Daarnaast geeft de zanger vaak optredens in Engeland. Wellicht is extreme populaire beroemdheid ook niet helemaal Corby’s ding. Ik hoop in ieder geval dat hij zichzelf blijft en dat hij het maken van zulke fijne muziek  voortzet.

Beeld: Dan Curwin.

Share

Anna Schouten

Oorspronkelijk komt Anna Schouten (1993) uit een boerendorpje in Noord-Holland, maar ze is blij om nu deel uit te maken van de stad Utrecht. Hier studeert ze Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast het studentenleven zijn schrijven, fotografie en muziek belangrijke onderdelen in haar leven. Bij Nadelunch wordt naast het schrijven vooral haar passie voor muziek benadrukt, want Anna schrijft voor de rubriek ‘Beluisterd’. Indierock is haar favoriete genre, maar eigenlijk kan ze naar bijna alles luisteren. Anna bevindt zich graag op festivals en concerten, zo is ze inmiddels vijf keer op Lowlands festival geweest.