The Kooks: voor de nodige zomervibes

Helaas is het weer de laatste dagen een beetje wispelturig. De zomerse sfeer zit er bij mij echter al goed in: The Kooks heeft pasgeleden hun nieuwe EP Down uitgebracht en die is het luisteren waard.

Het verhaal van The Kooks
In 2004 werd de band uit Brighton, bestaande uit Luke Pitchard (zang, gitaar), Hugh Harris (gitaar), Peter Denton (basgitaar) en Alexis Nunez (drums), opgericht. Nog een reden om een stuk over The Kooks te plaatsen: hun tienjarige bestaan moet natuurlijk gevierd worden. Grappig is dat Nunez, de drummer, afkomstig is uit de band Golden Silvers: een indiebandje dat bestaan heeft tussen 2008 en 2010. The Kooks maakt muziek met in soortgelijk genre: indiepop. Daarnaast zijn er allerlei andere invloeden, zoals rock, ska en Britpop. De band maakt luchtige, vrolijke feelgood nummers. Vandaar ook dat ik de muziek refereer aan zomer, wat tevens zou kunnen komen doordat The Kooks een festivalband is.

The Kooks - Down

Nunez zal vast blij zijn dat hij zich nu opnieuw heeft kunnen aansluiten bij een goede band, die ook nog eens succesvoller is. The Kooks heeft namelijk heel wat naamsbekendheid en heeft een behoorlijk aantal fans verkregen door de jaren heen. Een deel van de luisteraars bestaat uit puberende meisjes, die maar al te graag met Pitchard zouden willen trouwen. Ik moet eerlijk toegeven dat ikzelf een aantal jaren geleden ook tot deze groep behoorde, maar er kan nu eenmaal niet omheen gedraaid worden dat Pitchard best een aardige verschijning is. Er zijn natuurlijk ook ‘normale’ fans, aangezien The Kooks erg goede en fijne muziek maakt.

Succesvolle platen en nummers
In 2006 werd het eerste album uitgebracht, getiteld Inside In/Inside Out. Het album was erg succesvol, zeker voor een debuut. Het behaalde platinum in Groot-Brittanië. Hierna volgde de plaat Konk in 2008. Opnieuw ontstond een succesverhaal: dit keer belandde het album van de band op de eerste plaats in de UK Album Chart. Als beginnende band had The Kooks zichzelf meteen goed op de kaart gezet, waarmee ze ook zichzelf verrasten. Drie jaar later volgde er een derde album: Junk of the Heart. Dit album verschilde wat van de vorige platen, aangezien de muziek iets volwassener en minder jeugdig en wild geworden was.

Er zijn een aantal bekende nummers van The Kooks die wellicht bijna iedereen wel eens gehoord zal hebben. De muziek wordt regelmatig gedraaid op verschillende uitgaansplekken en ook op de radio. Voorbeelden hiervan zijn Naive, Ooh La en She Moves in Her Own Way. Om daar nog een aantal van mijn persoonlijke lievelingsnummers aan toe te voegen: Junk of the Heart en Sway. Junk of the Heart is afkomstig van het laatste uitgebrachte album met de gelijk getitelde naam. Sway was  een van de eerste nummers die ik van de band gehoord heb, toen ik de muziek aan het ontdekken was. Ik heb het nummer inmiddels denk ik ruim vijfhonderd keer gehoord, als het niet meer is.

Down
Op twintig april 2014 is er een EP uitgebracht met de naam Down. Met het gelijknamige nummer Down is de band ineens een andere weg ingeslaan: het nummer is een beetje funky en lijkt helemaal niet op de vorige muziek die de band gemaakt heeft. Normaal gezien vind ik het leuk als bands experimenteren, maar dit nummer vind ik persoonlijk niet zo’n succes. Misschien moet ik er nog even aan wennen.

Hooray for Henry vind ik echter wel een geslaagd lied: het is typerend een The Kooks-nummer, met indie-invloeden en een goede vibe. Ook het nummer Hold On brengt een soortgelijk gevoel over. Het laatste lied, Melody Maker, is mijn favoriet van de EP. Het is akoestisch , zoals dat wel vaker voorkomt bij het laatste nummer op een plaat. Nu ben ikzelf dol op akoestische muziek, dus dan kan er bij mij al weinig meer misgaan. Melody Maker is een rustig liedje, waardoor het totaal niet meer lijkt aan te sluiten bij de funkyness van het lied Down. Nadat ik dus een beetje geschrokken was toen ik het eerste lied van Down, zijn de andere liedjes van de EP toch heel geslaagd.

Voor meer informatie kun je de website van The Kooks bekijken. De nummers van de nieuwe EP die inmiddels bekend gemaakt zijn, kunnen beluisterd worden op Soundcloud.

Share

Anna Schouten

Oorspronkelijk komt Anna Schouten (1993) uit een boerendorpje in Noord-Holland, maar ze is blij om nu deel uit te maken van de stad Utrecht. Hier studeert ze Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast het studentenleven zijn schrijven, fotografie en muziek belangrijke onderdelen in haar leven. Bij Nadelunch wordt naast het schrijven vooral haar passie voor muziek benadrukt, want Anna schrijft voor de rubriek ‘Beluisterd’. Indierock is haar favoriete genre, maar eigenlijk kan ze naar bijna alles luisteren. Anna bevindt zich graag op festivals en concerten, zo is ze inmiddels vijf keer op Lowlands festival geweest.