Tunes From Down Under: The Temper Trap

Naast kangoeroes, surfers en dorre woestijnen hebben ze in het land van de Eeuwige Barbecue (lees: Australië) ook gitaren en andersoortige instrumenten. En daar maken ze dan muziek mee. In deel vijf van Tunes From Down Under stel ik je voor aan de meeslepende indiepop van The Temper Trap.

Sweet Disposition, wie kent dat nummer inmiddels niet meer? Grijsgedraaid op 3FM, gebruikt in reclames (zoals deze van Chrysler en Coca Cola): het nummer was overal. Het heeft de Australische band The Temper Trap bepaald geen windeieren gelegd. Dankzij dat nummer, dat op hun debuutplaat Conditions uit 2009 stond, werden er wereldwijd ruim één miljoen exemplaren van die plaat verkocht. Niet slecht:

‘Nuanced epic-pop perfection’
Op hun website omschrijft de band hun muziek als ‘nuanced epic-pop perfection’ maar wij bij Nadelunch houden het op stuwende popparels. Het vijftal uit Melbourne begon de band in 2005 en bestond toen uit Dougy Mandagi (zang), Jonathon Aherne (basgitaar), Toby Dundas (drums) en Lorenzo Sillitto (gitaar). Joseph Greer kwam als vaste toetsenist bij de band in maart dit jaar. De band stond in het voorprogramma van de Britse band Kasabian en Cold War Kids en kreeg ook een plekje op de fameuze BBC Sound of 2009-lijst. Allemaal geheel verdiend, zeker met nummers als Love Lost, waarvoor ze een hele gave clip in modderig Engeland schoten:

The Temper Trap – The Temper Trap
Voor de productie van Conditions verhuisden ze naar Londen en namen ze de producer van de Arctic Monkeys in de arm, Jim Abbiss. De opvolger, die dezelfde titel als de bandnaam bedraagt en eind mei uitkwam, werd onder handen genomen door de producer van Beck, Tony Hoffer. Geen onbelangrijke naam; hij werkte ook al samen met The Kooks voor hun tweede plaat Konk (2008), Supergrass en Air. Eerste single Rabbit Hole klinkt ongeveer zo:

De rest van de titelloze opvolger is volgens de band zelf minder dramatisch dan het debuut. Zanger Dougy had wat last van een stukgelopen relatie, maar zonnig Californië deed de band in de studio van Hoffer in Los Angeles goed. En daar komen dan weer hele mooie nummers als Need Your Love en het hoopvolle en meeslepende Trembling Hands uitrollen:

Net zoals vorige week uitstekend nieuws voor fans: The Temper Trap speelt zondag 16 september in de Melkweg in Amsterdam.

Volgende week in verband met vakantie geen Tunes From Down Under! De week erna weer een verse nieuwe band uit Australië!

Beeld: Flickr.com/CHRISTOPHER MACSURAK.

Share

Judith

Judith (1986) studeerde Engelse taal en cultuur richting Engelse letterkunde. Voor LiveXS Popmagazine ging ze tijdens haar studie op pad om muzikanten te interviewen en festivals en concerten te verslaan. Momenteel is zij freelance journalist.