Boekenweek: favorieten van de redactie

Boeken (1)In het kader van de boekenweek deelt de redactie haar favoriete boeken. Van gedenkwaardige en diepgaande jeugdliteratuur tot moderne klassiekers: bijna geen boek is te min om gelezen te worden.

Eva Faber:
“Een lievelingsboek kiezen, hoe moeilijk wil je het me maken? Een van de boeken die heel veel indruk op me heeft gemaakt, is Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Een eeuwenoud dilemma – volg ik in de liefde mijn gevoel of mijn verstand? –, maar Japin werkt het origineel, eenvoudig en ontroerend uit. Al op de eerste bladzijde wist ik: dit boek blijft me bij. En dat heeft het inderdaad gedaan. Hier ontstond mijn liefde voor Japin en werd die voor literatuur opnieuw aangewakkerd. Een boek dat ik blijf herlezen; het blijft onverminderd mooi.”

Hannah Ellens: “Mijn lievelingsboek kiezen is niet zo moeilijk. Eigenlijk zijn het er twee. Ik mis je, ik mis je is de eerste. Een boek dat ik al meer dan tien jaar niet heb gelezen, omdat ik niet durf. Toen ik het op mijn twaalfde voor het eerst las, greep het me zo aan dat ik tijdens het lezen constant moest huilen. Het gaat over een tweeling, twee meisjes, en het ene meisje sterft door een auto-ongeluk. Misschien kwam het daardoor, misschien doordat de hoofdpersoon (het overgebleven zusje) in precies dezelfde levensfase zat als ik. In ieder geval koester ik de herinnering. Mijn andere lievelings is Bidden wij voor Owen Meany van John Irving. Een prachtig verhaal, zo mogelijk nog mooier op papier gezet. Een aanrader voor iedereen die houdt van romans waarbij personages en omgeving tot leven komen, met wat bizarre twists tussendoor om je eraan te herinneren dat het slechts een boek is dat je leest.”

Marjolein van der Heide:
“Mijn favoriete boek aller tijden is De Kleine Prins, geschreven en geïllustreerd door Antoine de Saint-Exupéry. Op het eerste gezicht een schattig kinderboek. Maar daaronder schuilt een verhaal over wat werkelijk van belang is in het leven en hoe mensen dat vaak over het hoofd zien doordat ze zich veel te veel bezighouden met andere dingen. Aan de hand van de zoektocht van het prinsje weet De Saint-Exupéry met weinig woorden de essentie van het bestaan samen te vatten en de lezer te raken en aan het denken te zetten. Met dit kleine boekje zet hij een prestatie van formaat neer.”

Maaike Goslinga:
King Lear, Oliver Twist, The Road to Wigan Pier: vanwege mijn studie Engels komt er elke maand weer een klassieker bij op mijn stapel favoriete boeken. Toch is er geen één werk dat mij zo kan beroeren als Kafka on the Shore van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Dit surrealistische verhaal is werelds maar ook traditioneel, speelt met gevoelige onderwerpen (Oedipuscomplex, anyone?), geeft een nieuwe betekenis aan muziek en opent een deur naar een wereld waar katten praten, stilte overheerst en Shakespeareaanse vragen centraal staan: wie ben ik? Wat is echt? En is liefde het waard om voor te sterven?”

Britt Broekhaus:
“Een goed boek houdt voor mij het midden tussen stilistische verfijning en een meeslepend verhaal. Daarom behoort Jonathan Safran Foers Extremely Loud & Incredibly Close absoluut tot mijn favorieten. Gegoten in een prachtig postmodern samenspel tussen woord en beeld, combineert dit boek grote thema’s als leven en dood met de kleine eigenaardigheden die ons als mensen typeren. Ook klassiekers als Nabokovs Lolita en Mrs Dalloway van Virginia Woolf zijn in mijn ogen het toonbeeld van de verbinding tussen vorm en inhoud. Daarnaast weet het werk van J.D. Salinger (Franny and Zooey, The Catcher in the Rye) mij ontzettend te boeien – misschien wel omdat Salingers observatie van idealistische adolescenten tegenwoordig nog steeds herkenbaar is.”

Fleur:
Boven is het stil van Gerbrand Bakker is absoluut mijn favoriete boek. Helmer van Wonderen is een boer die zijn vader ‘naar boven heeft gedaan’ en vervolgens wacht op diens dood. Maar zo eenvoudig is het niet. Dat begint al met ‘naar boven doen’: wat betekent het als je dat zo formuleert? Wat zegt dat over de band tussen Helmer en zijn vader? Wat zegt het over Helmer? Het zet aan tot verder lezen. De schrijfstijl van Bakker is simpel, maar veelzeggend. Eenvoudig, maar daarom niet minder gedetailleerd. Een boek voor wie graag achterhaalt en tussen de regels doorleest. En dat is wat ik het liefst doe.”

Olga:
Gone with the wind is mijn lievelingsboek aller tijden. Een verhaal dat ze ook weleens ‘meeslepende roman’ noemen en dat klopt helemaal. 959 pagina’s lang bevind je je in Amerika terwijl de Amerikaanse Burgeroorlog om je heen woedt. Je wordt Scarlett O’Hara: verwend, maar toch niet bereid om op te geven als het tegenzit. Het is een boek waarin de anti-held een grote rol speelt, soms op het frustrerende af. Toch heb ik nooit een reden kunnen vinden om het boek weg te leggen en er niet meer naar om te kijken.”

Eline:
“Ik kon lezen toen ik vijf was en sindsdien ben ik in de ban van boeken geweest. Een leven zonder lezen kan ik me niet voorstellen. Het liefst lees ik in bed voor ik ga slapen. Nog warm van de douche kruip ik onder de dekens, open ik mijn boek en meestal sluit ik het pas als mijn ogen van moeheid dicht vallen. Mijn favoriete boek is het Het Achterhuis van Anne Frank. Ik las het dagboek voor het eerst toen ik twaalf was en een werkstuk over Anne schreef. Ik was zo onder de indruk van het verhaal en kon me amper voorstellen dat iemand van mijn leeftijd zulke mooie woorden op papier kreeg. Sindsdien heb ik het meermaals herlezen. Hoeveel mooie boeken ik ook lees, Annes dagboek blijft een speciaal plekje in mijn hart houden.”

 

Leonie Hardeman:Boekenwinkel
“Nu ik mijn scriptie schrijf over the master himself ben ik wellicht wat bevooroordeeld geraakt, maar de boeken van Roald Dahl behoren, ook nu ik bijna 22 ben, nog steeds tot mijn favoriete werken. Zijn verhalen zijn tijdloos en gevuld met een soort humor die pedagogisch gezien wellicht niet helemaal verantwoord is, maar waarschijnlijk juist daarom zijn boeken zo verslavend maakt. Nog steeds grinnik ik wanneer ik Dahl lees — misschien nog wel meer dan toen ik klein was, omdat ik nu ook de dubbele bodems kan waarderen. Matilda blijft mijn ultieme favoriet, op de voet gevolgd door De heksen. Net als al zijn andere kinderboeken zijn deze titels stuk voor stuk het (her)lezen waard. (En mocht je per se dat boekenweekgeschenk willen bemachtigen, wat natuurlijk niet kan met een kinderboek, kies dan een verhalenbundel voor volwassenen van Dahl. Hij zal je niet teleurstellen.)”

Bron foto’s: Flickr.com; 12.

Share

Redactie

De Nadelunch.com-redactie bestaat uit een team van veelzijdige auteurs die werken aan aansprekende artikelen die niet vanzelfsprekend zijn. Kennismaken? Dat kan hier.