• Home »
  • Boek »
  • Danny Gregory – The creative license: tekenles om je innerlijke kunstenaar te (her)vinden

Danny Gregory – The creative license: tekenles om je innerlijke kunstenaar te (her)vinden

Omslag The Creative License“Ja, sorry, ik kan niet zo goed tekenen,” zeggen veel volwassenen verontschuldigend als ze iets op papier proberen uit te drukken. En dat is raar, want er was een tijd waarin je ongegeneerd koppoters maakte.

In The creative license probeert Danny Gregory je weer creatief te laten zijn. Wie de website van de schrijver bekijkt, wordt meteen betoverd door zijn prachtige tekeningen. Vaak kleurrijk en ogenschijnlijk snel gemaakt, in waterverf of inkt, en altijd mooi. “Prachtig, maar dat kan ik niet,” zullen veel aanschouwers denken, maar in zijn boek The creative license probeert Gregory je toch zover te krijgen.

Wat is creativiteit?
Gregory vergelijkt creativiteit met autorijden, waarmee hij op een bijzondere en mooi manier onze angst voor creativiteit probeert weg te nemen.

“What if we treated driving like we treat the arts? We’d assume that people were either born to drive or not. We’d wait and see if, as children, they started driving on their own, if they had talent and a calling. If they did, we would be careful not to interfere with their talent and possibly suppress it. We would make sure to encourage only those who seemed they’d be able to drive professionally. We’d pay some of them millions of dollars to drive and lavish them with fame; others we would refuse to support, encouraging them to do something more useful for society. Everyone else would assume that they would never be able to drive and would just stand on the sidewalks and watch the traffic. At least the ozone layer would be in better shape.”

Gregory’s punt: iedereen kan en mag creatief zijn. De schrijver wil je vertrouwen geven en je in zijn idee mee laten gaan dat het leven draait om het maken van dingen (baby’s, eten, verslagen) en het creëren van iets (een imago door kledingkeuze, een bedrijf door ideeën) – we zíjn creatief. In The creative license ligt het accent vooral op het gebruiken van die creativiteit, vooral door het maken van tekeningen. Door concrete opdrachten te geven, daagt de schrijver je uit. Tussen de opdrachten door kom je meer te weten over Gregory’s visie op kunst en schoonheid. Deze stukjes, geschreven met scherpe pen en in humoristische stijl, zijn een fijne afwisseling op de praktische opdrachten en maken The creative license ook een boek om even lekker in te lezen.

Simpele opdrachten
Niet iedereen heeft elke dag de tijd om, net als Danny Gregory, aan de slag te gaan met waterverf en inkt. Het prettige aan The creative license is dat dat ook helemaal niet hoeft. Begin te tekenen met een balpen. Teken je koffiekopje na en besef dat de onderkant ervan niet plat is zoals je misschien zou denken. Leer opnieuw te kijken. Teken je ontbijt eens na. Gregory geeft je niet alleen concrete opdrachten die makkelijk in en om het huis uit te voeren zijn, maar ook mogelijkheden om het makkelijker te maken en jezelf uit te dagen. Leg bijvoorbeeld eens alleen de negatieve ruimte rondom een object vast, of teken – heel gedetailleerd – maar een klein stukje van iets na. In het boek staat bijvoorbeeld een opdracht waarin de schrijver een bagel nauwgezet natekent. Alle sesamzaadjes, structuren en eventuele hapjes eruit meegerekend. De schrijfster van deze recensie probeerde minutieus een kommetje cornflakes na te tekenen. Een hele uitdaging, met Gregory’s woorden “Don’t erase!” in je achterhoofd.

The Creative License (1)
Vrijheid
Danny Gregory besteedt aandacht aan compositie, typografie en texturen, maar geeft je ook de vrijheid hier niets mee te doen en gewoon te tekenen wat je wilt. Het grootste doel van The creative license is creatief durven zijn. Dat probeert Gregory te bereiken door je te laten oefenen in een dagboek. Niet om je te bewijzen als kunstenaar, maar om te zien wat je bereikt hebt sinds de dag dat je opnieuw begon te tekenen. De schrijver vraagt niet veel van je: je kunt de opdrachten in elke volgorde, op elk moment en op elke manier uitvoeren.

The Creative License (2)

Ergens in het boek, tussen vele andere quotes en persoonlijke verhalen, staat de volgende uitspraak van Michelangelo: “Draw Anthony, draw Anthony, draw, and don’t waste time!” Wie van deze quote nog meer positieve kriebels krijgt om te beginnen met tekenen: dat is de bedoeling van Gregory. En voor wie hier eerder de bibbers van krijgt: geen paniek. Je hoeft niet te blijven tekenen om creatief te zijn. Met deze kunstuiting probeert de schrijver je alleen een nieuwe manier van kijken, genieten, onthouden en creatieve ontwikkeling te ontlokken.

Een creatieve lunchtrommel
Maak je geen zorgen: tekeningen zijn volgens de schrijver niet het enige medium om creativiteit te uiten; dat kun je ook in je beroep (als tandarts, accountant of docent), bij het maken van lunchtrommeltjes, het inpakken van cadeautjes en tijdens het schrijven van een e-mail.

In The creative license geeft Danny Gregory je “permission to be the artist you truly are”. Omdat, zo gelooft de schrijver, je al een kunstenaar bént. Maar je kunt jezelf trainen de vaardigheid die creativiteit is te verdiepen. En daarvoor reikt Gregory je de opdrachten, trucs en bovendien het vertrouwen aan.

Danny Gregory – The creative license
Uitgeverij Hyperion (New York) | ISBN: 9781401307929
Koop ’m voor € 15,99 in de lokale boekhandel of bestel hier.

Beeld: Sigrid Leeuwerik.

Share

Sigrid Leeuwerik (1989) studeert Nederlandse taal en cultuur in Groningen en specialiseert zich in de moderne letterkunde en het onderwijs. Ze heeft haar hart verloren aan boeken en taal(verwerving) en vindt het dan ook heel interessant om te zien wat mensen daarmee doen. Daarom werkt ze mee aan een voorleesproject en is ze taalcoach. In de uurtjes vrij van werk en/of studie houdt ze van films kijken, kunst bewonderen, de wereld zien en van lezen in haar op straat gevonden troon-achtige stoel, met kaarsjes aan en citroenthee. Daarnaast schrijft ze graag en veel, heeft ze een grote boekenkast (maar is eigenlijk toe aan een tweede...) en daarom schrijft ze met veel plezier voor de categorie 'Boek'.