• Home »
  • Boek »
  • Een kleine geschiedenis van Nederland: geen Hollandse Bryson, wel handig

Een kleine geschiedenis van Nederland: geen Hollandse Bryson, wel handig

Een kleine geschiedenis van Nederland werd door twee historici geschreven om de gebrekkige geschiedkundige kennis van het Nederlandse volk bij te spijkeren. Het boek presenteert feiten en beantwoordt vragen, is helder en effectief, maar weet het ook te boeien?

Hoe zat het ook alweer met…
“Het is slecht gesteld met de historische kennis van de Nederlanders”, staat in de flaptekst van Een kleine geschiedenis van Nederland. Ook ik behoor tot hen die soms even niet meer weten hoe het ook alweer zit met de voorouders van de familie Van Oranje. Waarom heten ze ook alweer zo en waar komen ze vandaan? Toen ik me onlangs afvroeg of Bataviastad soms naar de Bataafse Republiek vernoemd was, wist ik dat het tijd was om mijn kennis hierover een beetje op te halen. Herman Beliën (historicus) en Monique van Hoogstraten (historica, publiciste en correspondent) namen de schone taak op zich de geïnteresseerde lezer door middel van een klein boekje te voorzien van concrete historische kennis.

Handzaam boekje
Beliën en Van Hoogstraten wisten het klaar te spelen om eeuwen, millennia zelfs, in een boekje van iets meer dan 100 bladzijden uiteen te zetten. Knap, want de auteurs beschrijven zonder onduidelijkheden te laten bestaan de roerige gebeurtenissen op Nederlands grondgebied, vanaf de jagers en verzamelaars tot en met de moord op Theo van Gogh. Details worden weggelaten, maar doordat de belangrijkste gebeurtenissen wél beschreven worden, blijft het altijd een helder verhaal.

De schrijvers kozen ervoor hun kleine geschiedenis van Nederland te vertellen aan de hand van tijdvakken waarin kleinere hoofdstukken bestaan. Zo leest de lezer achtereenvolgens hoe het bier in de middeleeuwen smaakte, waarom er naaktlopers door Amsterdam liepen en wat er ook alweer in Goejanverwellesluis gebeurde. Achterin het boek is een jaartallenoverzicht, personenregister en zaakregister opgenomen. Dat is makkelijk voor de lezer die niet per se een chronologisch verhaal over Nederland wil lezen, maar (bijvoorbeeld) wél geschiedkundige quizvragen goed wil beantwoorden.

Gestructureerd, maar niet meeslepend
De titel deed mij denken aan Een kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson, die ook het bijzondere At home, over de geschiedenis van het huiselijk leven, schreef. Wie door de titel Een kleine geschiedenis van Nederland dacht een populair geschreven, spannend boek over geschiedenis gevonden te hebben, komt helaas bedrogen uit. Het boek is prettig ingedeeld in niet al te lange stukjes met soms aansprekende titels als bijvoorbeeld ‘Iek ben konijn van Olland’ (over Lodewijk Napoleon) en is geschreven in duidelijke taal. Toch doet het streven van de schrijvers om het kort te houden en dingen weg te laten afbreuk aan de levendigheid van de geschiedenis. Hoewel historie zo spannend kan zijn, lijken er toch details en misschien illustraties nodig te zijn om werkelijk meeslepend te zijn.

Een kleine geschiedenis van Nederland is een helder geschreven, allesomvattend, maar toch compact boekje over de Nederlandse geschiedenis. Voor wie geen flater meer wil slaan bij het bespreken van historische kwesties of af en toe een naam of gebeurtenis op wil zoeken is dit naslagwerkje ideaal. Maar voor wie zocht naar een levendige vertelling van de vaderlandse geschiedenis die boeit van begin tot eind, kan beter verder zoeken. Wil de Nederlandse Bill Bryson opstaan?

Herman Beliën en Monique van Hoogstraten – Een kleine geschiedenis van Nederland
Uitgeverij Bert Bakker | ISBN 9789035137684
Koop ’m voor € 9,95 in de lokale boekhandel of bestel hier.

Share

Sigrid

Sigrid Leeuwerik (1989) studeert Nederlandse taal en cultuur in Groningen en specialiseert zich in de moderne letterkunde en het onderwijs. Ze heeft haar hart verloren aan boeken en taal(verwerving) en vindt het dan ook heel interessant om te zien wat mensen daarmee doen. Daarom werkt ze mee aan een voorleesproject en is ze taalcoach. In de uurtjes vrij van werk en/of studie houdt ze van films kijken, kunst bewonderen, de wereld zien en van lezen in haar op straat gevonden troon-achtige stoel, met kaarsjes aan en citroenthee. Daarnaast schrijft ze graag en veel, heeft ze een grote boekenkast (maar is eigenlijk toe aan een tweede...) en daarom schrijft ze met veel plezier voor de categorie 'Boek'.