• Home »
  • Boek »
  • Het Literatuurboek: een bruikbare én boeiende tijdreis door de literatuurgeschiedenis

Het Literatuurboek: een bruikbare én boeiende tijdreis door de literatuurgeschiedenis

Omslag Het LiteratuurboekHet Literatuurboek, het resultaat van een samenwerking van de Koninklijke Bibliotheek met het Letterkundig Museum, bespreekt bekende en minder bekende schrijvers en boeken kort, kernachtig en bovenal: boeiend. Want dat was nodig, vonden de makers.

Lopend door een naar een schilder vernoemde Amsterdamse straat zei Gerard Reve ooit: “Wie weet er nog wie Tweede van der Helst was?” En daarmee had hij een punt. Wie denkt er bij de Groningse, Harderwijkse of Dubbeldamse Van Schendelstraat aan de schrijver van het relatief onbekende Het fregatschip Johanna Maria, geschreven door Arthur van Schendel?

Reis door de literatuurgeschiedenis
De schrijvers van Het Literatuurboek laten je per bladzijde kennismaken met een schrijver en zijn of haar belangrijkste, bekendste of juist onbekendste werk. Van de onbekende auteur van Hebban olla vogala nestas hagunnan, geschreven omstreeks het jaar 1100, voert de tocht door de literatuurgeschiedenis naar Middeleeuwse heiligenlevens en achttiende-eeuwse schrijfsters als Belle van Zuylen. Het grootste deel van Het Literatuurboek beslaat de negentiende en twintigste eeuw: via de expressionistische poëzie van Ostaijen kom je uiteindelijk bij de gedichten van Toon Tellegen en de relatief onbekende verhalen van Willem van Maanen.

Plaatjesboek
Van alle schrijvers wordt één werk uitgelicht. Hiervan wordt de vorm besproken, de tijd en de stroming waarin het werk ontstond en een korte interpretatie van het boek. Naast een analyse van Belle van Zuylens Le noble bevat Het Literatuurboek ook leuke weetjes als de volgende:

“Het verhaalt met veel ironie de geschiedenis van twee geliefden die worden gehinderd door de etiquette van de elite. Belles ouders waren door de inhoud geschokt en kochten vrijwel de gehele eerste oplage van het boek op. De Koninklijke Bibliotheek bewaart een van de zeer zeldzame exemplaren.”

Dat deze exemplaren lang niet altijd in perfecte staat zijn, geeft Het Literatuurboek charme. Ezelsoren, licht vergeelde zeventiende-eeuwse emblemen en soms zelfs aantekeningen van de auteur zijn informatiever en interessanter dan de weinig originele pockets waarin sommige oude werken opnieuw uitgegeven zijn.

 

Voor de letterkundige, de nieuwsgierige en de boekenwurm
Doordat Het Literatuurboek nergens in onnodig letterkundig jargon vervalt, is het boek niet alleen goed bruikbaar voor letterkundigen, maar biedt het ook interessante stof voor de nieuwsgierige lezer die, om maar iets te noemen, benieuwd is naar de herkomst van het woord blauwbilgorgel. Het Literatuurboek bespreekt schrijvers en hun werken kort en beknopt en plaatst het werk in tijd en stroming. Dit alles wordt opgefleurd met interessante weetjes en afbeeldingen die boeken en schrijvers een gezicht geven.

Jan Bos en Reinder Storm – Het Literatuurboek
WBooks | ISBN 9040088861
Voor verkoopinformatie, zie de site van WBooks.

Share

Sigrid

Sigrid Leeuwerik (1989) studeert Nederlandse taal en cultuur in Groningen en specialiseert zich in de moderne letterkunde en het onderwijs. Ze heeft haar hart verloren aan boeken en taal(verwerving) en vindt het dan ook heel interessant om te zien wat mensen daarmee doen. Daarom werkt ze mee aan een voorleesproject en is ze taalcoach. In de uurtjes vrij van werk en/of studie houdt ze van films kijken, kunst bewonderen, de wereld zien en van lezen in haar op straat gevonden troon-achtige stoel, met kaarsjes aan en citroenthee. Daarnaast schrijft ze graag en veel, heeft ze een grote boekenkast (maar is eigenlijk toe aan een tweede...) en daarom schrijft ze met veel plezier voor de categorie 'Boek'.