• Home »
  • Baan »
  • MijnLijfGezond: weg crashdieet, welkom gezonde levensstijl

MijnLijfGezond: weg crashdieet, welkom gezonde levensstijl

Omslag Mijn lijf gezondNa een verleden met eetstoornissen besloot Marjolein Orsel (1990) om haar ervaringen in te zetten om andere mensen te helpen bij het ontwikkelen van een gezonder eetpatroon. Ze schreef een boek en startte deze maand met haar eigen bedrijf: MijnLijfGezond.

Eetverleden
Wie haar nu ziet zou het niet zeggen, maar Marjolein kampte op haar veertiende met overgewicht. Ze voelde zich daar niet gelukkig bij en wilde afvallen. Ze sloot zich aan bij een forum, waar men volgens een systeem werkte waarbij je veertig punten op één dag mocht eten. Ieder voedingsmiddel kreeg een bepaald aantal punten toegekend en zo kon je eenvoudig uitrekenen wat je per dag mocht eten. In het begin ging het goed. Ze woog netjes haar eten af om niet te veel calorieën binnen te krijgen. Het werd echter al snel een uitdaging om steeds minder te eten. Op het laatst at ze niet meer dan vier- tot vijfhonderd calorieën per dag. Dit staat gelijk aan twee broodjes, twee appels en een kom yoghurt. Ze kreeg klachten, voelde zich moe en lusteloos en had het altijd koud. Vrienden en familie werden ongerust en uiteindelijk werd duidelijk dat Marjolein aan anorexia leed.

Er volgden jaren van worstelen, praten, liegen en veel tranen. Het viel niet mee om terug te gaan naar een normaal eetpatroon. Als je te weinig eet, probeert je lichaam alles wat er binnenkomt op te slaan, zodat het in elk geval iets heeft om op te teren. Het lichaam van Marjolein was inmiddels gewend geraakt aan minimale hoeveelheden voedsel, waardoor alles wat ze at zwaar viel. Ze was bang om weer die ‘dikzak’ van vroeger te worden. Stapje voor stapje is ze beter gaan eten en is ze er volledig bovenop gekomen. Ze eet voldoende en heeft een gezond gewicht.

Mijn Lijf Gezond?
Door haar verleden weet Marjolein als geen ander wat eten met je kan doen. Daarom wilde ze haar ervaringen gebruiken om andere mensen te helpen.
Ze begon aan een opleiding tot gewichtsconsulent en studeerde in maart 2011 cum laude af. Na haar opleiding is ze zich blijven verdiepen in het onderwerp en ontwikkelde ze een eigen methode om mensen te begeleiden bij het afvallen. Ze schreef daarnaast een boek, Mijn Lijf Gezond?, waarin ze haar visie uiteenzette. Het boek is met humor en zelfspot geschreven, omdat ze mensen mee wil geven dat ze het allemaal niet te serieus moeten nemen. Natuurlijk zijn gewicht, voeding en afvallen serieuze onderwerpen, maar door je er niet in te verliezen en realistisch te blijven, bereik je op de lange duur het meest.

Persoonlijke begeleidingAuteur Mijn lijf gezond
Deze maand is de website www.MijnLijfGezond.nl gelanceerd. Marjolein wil mensen via haar website op een laagdrempelige manier helpen om op een gezonde manier af te vallen en hun eetpatroon te veranderen. Ze biedt persoonlijke begeleiding op maat.

Marjolein wil mensen niet op een streng dieet zetten. Hoewel het verleidelijk is om snel te willen afvallen, bestaat het gevaar dat het doorslaat en mensen steeds minder gaan eten of bepaalde voedingsstoffen niet meer binnenkrijgen. Of dat het dieet zo gaat tegenstaan dat ze het opgeven en nog zwaarder worden. Of ze vallen af, maar komen weer aan zodra ze terugvallen in hun oude eetpatroon. In plaats van snel te willen afvallen is het beter om jezelf een gezond voedingspatroon eigen te maken. Om van gezond eten een levensstijl te maken die gemakkelijk vol te houden is. En natuurlijk mag je best af en toe met een zak chips op de bank hangen of een stuk chocolade naar binnen werken. Als de basis maar bestaat uit goede en gezonde voeding en je je minder gezonde uitspattingen onder controle hebt.

Spelenderwijs
Momenteel begeleidt Marjolein haar cliënten per e-mail en telefoon. In de toekomst wil ze mensen ook gaan begeleiden in haar praktijk. Haar insteek is om spelenderwijs aan de slag te gaan. Ze neemt je bestaande eetpatroon als basis en gaat daarmee variëren. Je hoeft dus niet plotseling dingen te eten die je niet lust of niet kent of ingrediënten te kopen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Ze stelt weekmenu’s samen, komt met leuke recepten en tips om gezond te leren koken en geeft mensen kleine opdrachten om mee aan de slag te gaan. Iedere week ga je aan een ander punt werken. Dus niet alles in één keer aanpassen, maar stap voor stap naar een gezond eetpatroon toewerken. Je leert wat je zwakke punten zijn en hoe je hiermee om kunt gaan. Ondertussen bouw je steeds meer kennis over voeding op.

Marjolein richt zich niet enkel op het kwijtraken van gewicht, maar vooral op blijvende veranderingen. Of je nu veel overgewicht hebt of nét die paar kilo’s wil kwijtraken om lekkerder in je vel te zitten, Marjolein staat je bij met raad en daad. Ze wil met haar website laten zien dat het helemaal niet eng of erg is om hulp te zoeken bij het afvallen en ze hoopt de drempel te verlagen voor mensen die weliswaar begeleiding zouden willen hebben, maar de stap nog niet durfden te zetten. Het is zonde om ongelukkig te zijn en niet lekker in je vel te zitten als het ook anders kan!

Meer informatie? Kijk op www.mijnlijfgezond.nl!

Share

Marjolein van der Heide (1984) is eindredacteur voor de rubriek Beluisterd. Dat is geen toeval, want naast schrijven is muziek haar grootste passie. Als kleinkunstartieste is ze regelmatig op de planken te bewonderen, waarbij ze zingt, pianospeelt en eigen nummers ten gehore brengt. Daarnaast heeft ze een obsessie voor trompetmuziek.