• Home »
  • Boek »
  • Pamela Moore – Bonbons als ontbijt: zoektocht naar acceptatie

Pamela Moore – Bonbons als ontbijt: zoektocht naar acceptatie

Bonbons als ontbijt2016 was het jaar van de overleden muzieklegendes. Onvoorstelbaar dat er mensen opgroeien zonder grootheden als David Bowie en George Michael te kennen… Maar zo zijn er ook mensen van wie ík nog nooit gehoord had. Auteur Pamela Moore bijvoorbeeld. Bonbons als ontbijt was voor mij een onbekende en aangename verrassing.

De Amerikaanse Pamela Moore werd geboren in 1937 en publiceerde op haar 17de haar eerste roman. Het werd direct een internationale bestseller. Waarom kennen we haar naam dan toch niet? Waarschijnlijk omdat Moore al op haar 26ste zelfmoord pleegde. Ze leed aan wat nu gediagnosticeerd zou worden als een bipolaire stoornis. Dit geeft, als je het weet, haar boeken een extra rauw randje. Bonbons als ontbijt is weliswaar niet autobiografisch, maar de hoofdpersoon heeft zeker depressieve kanten. Moore schreef na haar debuut nog vier romans, maar geen van deze boeken kwam in de buurt van het succes van deze roman.

Dat Bonbons als ontbijt hoge verkoopcijfers scoorde is terecht, maar ook opvallend. Voor die tijd was het een spectaculair boek. Waar nu een hele afdeling ‘Young Adult’ in de boekwinkels staat, was het in 1956 nog relatief nieuw dat zo’n jong iemand haar eigen generatie beschreef. Tel daarbij op dat in het boek depressie, homoseksualiteit, zelfmoord en de harde realiteit van het volwassen worden de revue passeren, en je kunt je voorstellen dat het boek insloeg als een bom.

Martini’s om 11 uur ‘s ochtends
Courtney is vijftien jaar en zit op een kostschool. Als ze daar weg moet, trekt ze in bij haar moeder, een Hollywoodactrice die tegen beter weten in wacht op die ene opdracht die de huur gaat betalen. Courtneys leven verandert van gestructureerd naar losgeslagen: iedere avond feestjes met bekende en minder bekende filmsterren en martini’s op een tijdstip dat andere mensen zouden ontbijten. Courtney vlucht zoveel mogelijk naar haar goede vriendin Janet, en stort zich met haar in het uitgaansleven.

Op zoek naar houvast volgen de vriendjes elkaar op en probeert ze een vriendengroep te vinden waar ze past en zich thuis voelt. De zoektocht van Courtney liet mij als lezer achter met een gevoel van eenzaamheid en frustratie. Je gunt haar het geluk terwijl je toekijkt hoe ze dat steeds op andere en onwaarschijnlijke plekken probeert te vinden. Daaronder spelen nog haar depressieve gevoelens, die expliciet benoemd worden door Courtney en door haar ouders, maar waar niemand eigenlijk mee weet om te gaan. Voor mij was het bijna een opluchting toen de zelfmoord in het boek níet Courtney bleek te zijn…

Onvoorwaardelijke steun
Wat mij raakte in dit boek was allereerst de scherp beschreven eenzaamheid, de zoektocht die niet lijkt te eindigen. Er is niemand die Courtney vasthoudt en haar gewoon goed vindt zoals ze is. Dat zullen meer tieners zo ervaren, maar het gebrek aan veiligheid dat tieners thuis horen te vinden, trof me. Toen ik begon met lezen, voordat ik verdronk in het verhaal, viel vooral het taalgebruik op. Er zitten schitterende zinnen en beschrijvingen in Bonbons als ontbijt. Ook zonder de kracht van het verhaal zou dit boek de moeite waard zijn.

Tieners zullen dit boek met plezier en herkenning lezen denk ik. Maar ook voor een oudere generatie is het een aanrader kennis te maken met Pamela Moore. Haar vertelkunst en haar taal maken deze onbekende auteur zeer de moeite waard. Jammer dat het bij dit ene succes is gebleven, maar reden te meer om Bonbons als ontbijt te lezen en Moores naam uit de vergetelheid te halen.

 

Pamela Moore- Bonbons als ontbijt
Gibbon Uitgeefagentschap| ISBN 9789491363696
Koop ’m voor € 19,95 in de lokale boekhandel of bestel hier.

Share

Juliette is classica en liefhebber van taal en lezen. Ze puzzelt graag met teksten en schrijft blogs en artikelen over verschillende onderwerpen. Bij Nadelunch.com combineert ze haar liefde voor lezen en schrijven in de rubriek 'Boeken', als auteur en eindredacteur. Op professioneel gebied zocht Juliette na een carrière als studieadviseur een nieuwe impuls. Haar opleiding tot loopbaancoach bleek een schot in de roos, en inmiddels combineert ze een baan in loondienst met freelance werk als loopbaancoach.