The Sisters Brothers: cowboys die hun tanden poetsen

The Sistsers BrothersPaarden, geweren, brandy, mondharmonica’s, saloons, moord na moord en een hoog oplopende goudkoorts: de road trip te paard van The Sisters Brothers, de veelgeprezen roman van Patrick deWitt, voert door het Wilde Westen van de negentiende eeuw.

Op de veranda van een saloon schommelt een tandeloze mondharmonicaspeler heen en weer in zijn stoel en er klinkt een traag countrymelodietje uit de taverne verderop. Een uitgehongerde hond met vlijmscherpe tanden naast hem kijkt op naar een naderende stofwolk. Twee cowboys met een kater sjokken op treurig kijkende paarden voorbij. Het zijn de gebroeders Charlie en Eli Sisters, alias The Sisters Brothers, die Amerika doorkruisen op zoek naar de illustere figuur Hermann Kermit Warm.

Western slapstick
Zoals dat hoort in het wilde Wilde Westen krijgt een van de broers kiespijn, wordt iemand gebeten door een slang en vallen ze ten prooi aan de vloek van een heks. Er wordt mondharmonica gespeeld rond het kampvuur, veel te veel brandy gedronken, er is een pistool met vijf lopen dat 300˚ reikt en de paarden krijgen pech. Alle clichés ten spijt, deze tweede roman van de Canadees Patrick deWitt (1975) werd niet voor niets genomineerd voor The Man Booker Prize 2011. Het verhaal is nogal anders dan alle andere verhalen die je las en kan het best omschreven worden als het genre van de ‘Western slapstick’. Denk Lucky Luke gone bad, Billy the Kid met heimwee.

Charlie is de oudste en moordlustigste van de broers (hij maakte eigenhandig hun vader koud). De jongste broer Eli is de verteller van het verhaal. Hij formuleert in korte zinnen, met slechte grammatica die van lelijkheid poëtisch wordt, buitengewoon atypische gedachten voor een cowboy. Dat denk ik tenminste. ‘I thought, perhaps a man is never meant to be truly happy. Perhaps there is no such a thing in our world, after all.’ Eli wordt in tegenstelling tot Charlie meerdere keren verliefd, geeft zijn geld weg, doet een poging om af te vallen en is zuinig op zijn gebit. Op een nacht strompelt hij stomdronken naar zijn bed, lost een lukraak schot in de houten vloer, poetst zijn tanden en gaat dan slapen.

Dr. Phil
Dat de filmrechten van The Sisters Brothers al gekocht zijn, wekt geen verbazing. De roman is opgebouwd uit korte hoofdstukjes die als serie zo op televisie kunnen. De broers bestijgen keer op keer hun paard, een avontuur dient zich aan, er vallen doden en het verhaal eindigt met een emotionele of moralistische boodschap van Eli, à la Dr. Phil.

Het verhaal dreigt wat eentonig te worden wanneer net op tijd de goudkoorts toeslaat. Eli blijkt ineens geen compleet mietje. Wanneer een ober naar zijn dieet informeert, antwoordt hij: ‘My name is Eli Sisters, you son of a whore, and I will kill you dead where you stand if you don’t hurry up and serve me what I asked for.’ De onverschrokken Charlie blijkt juist een redelijk klein hartje te hebben. The Sisters Brothers doet nu ineens denken aan de avonturen van twee jongetjes die de hele middag riddertje spelen, maar op Moederdag keurig hun versje opzeggen aan moeders bed. Een eind-goed-al-goed-einde ligt op de loer. Maar voordat de broers zo ver komen, en wie oplette weet het al, ontbrak er nog een ding aan dit verhaal: indianen.

Patrick deWitt – The Sisters Brothers
Granta Publications | ISBN 978 1847086006
Koop ’m voor £6.99 bij de uitgeverij of bestel hier.

Patrick deWitt – De gebroeders Sisters
De Arbeiderspers | ISBN 978 9029583268
Koop ’m voor € 19,95 in de lokale boekhandel of bestel hier.

Share

Roos

Roos (1985) studeerde kunstgeschiedenis (researchmaster) aan de Universiteit van Leiden. Het geschiedenisdeel van de kunst hield zij voor gezien en zij specialiseerde zich in de wereld van de hedendaagse kunst. Momenteel werkt zij als redacteur bij Kunstbeeld en hiernaast schrijft zij freelance over kunst, cultuur en boeken voor diverse media en publicaties. Voor Nadelunch.com verdiept ze zich in internationale en nationale literatuur, opvallende kunstwerken en de vreemde plekken waar deze interesses haar brengen.