• Home »
  • Boek »
  • Vijf ‘ook dit zijn klassiekers’ uit de middeleeuwen

Vijf ‘ook dit zijn klassiekers’ uit de middeleeuwen

Wie denkt aan middeleeuwse boeken denkt waarschijnlijk meteen aan literatuurlijstklassiekers als Van den Vos Reynaerde en Mariken van Nimweghen. Welnu, aan mij de taak om enkele, iets minder bekende klassiekers te laten zien.

Hadewijch – Strofische gedichten
Hadewijch was een dertiende-eeuwse, mystieke dichteres. De mystiek is een spirituele literatuurbeweging die in de eerste helft van de middeleeuwen behoorlijk populair was. Hadewijch beschreef op spirituele doch orgastische wijze haar liefde (‘minne’) voor Christus, naar wie ze enorm smachtte, tot op het seksuele af. Fifty Shades of Grey een ‘heftig’ boek? Probeer Hadewijch; zij schreef niet over het begeren van een man van vlees en bloed, maar over het begeren van de goddelijke macht. Dát is pas gewaagd.

Anna Bijns – Schoon ende suverlijc boecxken inhoudende veel constige refereinen
Anna Bijns uit de zestiende eeuw kan wellicht de eerste feministe binnen de vaderlandse literatuur worden genoemd. Anna werkte tot haar tachtigste als schoolmeesteres en schreef poëzie. Ze wilde dolgraag bij de rederijkers horen, een invloedrijk dichtgezelschap, maar ze kreeg geen toegang omdat ze een vrouw was. Anna had ook een hekel aan het huwelijk. Zo vond ze het vreselijk dat getrouwde vrouwen als rolmodellen werden gezien. Vrolijk zijn haar gedichten en satires niet, wel vermakelijk en uiterst pessimistisch. “Meer zuurs dan zoets” was dan ook haar kernspreuk.

Oude boeken
Jan van Boendale – De Lekenspiegel
Rond 1330 bedacht Jan van Boendale, een klerk, dat hij al zijn kennis wilde overdragen aan een groter publiek, een publiek dat het Latijn niet machtig was. In De Lekenspiegel omschrijft Van Boendale hoe de aarde en al het leven zijn ontstaan en snijdt hij diverse ethische kwesties aan. De Lekenspiegel is heel interessant voor degenen die er nog steeds van overtuigd zijn dat de middeleeuwen ‘barbaars en donker’ waren. Van Boendale bewijst dat de middeleeuwers een zeer kleurrijk en zorgvuldig uitgedacht beeld hadden van de geschiedenis, schepping, hun omgeving en hoe ze, als gelovigen uiteraard, het beste konden leven. Wil je meer weten over de af en toe knotsgekke denkbeelden van de middeleeuwers? Lees dit boek!

Heinric van Veldeke – Eineide
Over de afkomst van Veldeke wordt immer getwist; zowel de Duitsers als de Nederlanders claimen zijn afkomst. Wat we zeker weten is dat Veldeke een goede introductie heeft gegeven wat betreft de hoofse lyriek. Eineide is een ridderroman vol hoofse clichés en omgangsvormen en het boek is ontzettend populair geweest in de twaalfde eeuw. Wie genoeg heeft van de moderne, King Arthur-versies over jonkvrouwen en ridders, kan zich aan Eineide wagen voor the real thing.

Anthonis de Roovere – De gedichten van Anthonis de Roovere
Als laatst een rederijker uit de vijftiende eeuw. De rederijkers waren dichters die zich in verenigingen groepeerden en gedichtenwedstrijden organiseerden. Met name in Vlaamse steden als Antwerpen en Brugge waren zij zeer invloedrijk.

Rederijkers waren van alle markten thuis. Religieuze, satirische teksten, lofdichten: zij draaiden er hun hand niet voor om. Anthonis de Roovere was een van de populairste en bekendste dichters uit Brugge.


Beeld: stock.xchng/nkzs

Share

Sophie is geboren aan het eind van het mooie jaar 1987. Nu, bijna 25 jaar later, is ze een van de nieuwsjagers en wetenschappers bij Nadelunch. Daarvoor heeft ze Nederlandse taal & cultuur gestudeerd en is ze gespecialiseerd in heel erg oude boeken. Hoe meer ze stinken, hoe beter. Ze heeft tevens een eigen blog, desopheelste.blogspot.com, en schrijft over alles. Daarnaast leest ze graag, gaat ze hardlopen, koken en schilderen en heeft ze momenteel honderd verschillende baantjes: van huiswerkbegeleiding geven tot schoonmaken bij ouderen. Ze zal voor Nadelunch schrijven over actualiteiten rondom onderwijs en literatuur en over literatuur in wetenschappelijke zin.