Bloggen richting rijkdom

Bloggen, vloggen, ploggen: het bestaat en het lééft. Zowel persoonlijke als op een bepaald thema georiënteerde blogs bestaan al geruime tijd en ontwikkelen zich gestaag. Vroeger was bloggen voor de auteur een hobby, maar steeds meer dopen hun online platform om tot fulltime baan. “Hoe?”, vraag ik me af.

Collegae hier op Nadelunch.com hebben het fenomeen bloggen al eerder besproken, één keer in een artikel over het sociale, communicatieve aspect van bloggen.  Het andere artikel voelt de nood aan een autobiografische identiteit aan de tand. Wat mij interesseert is geld. En dus ook hoe je geld kunt verdienen. Specifieker gezegd, hoe je geld verdient met bloggen. En ik ben duidelijk niet de enige die zich met deze vraag bezighoudt.

De oorsprong van de blog
In Nederland claimen verschillende vrouwen dat “hun blog de allereerste was”. Hoe je het ook went of keert, het doel van bloggen omvatte geen above average levensstandaard met luxe persreizen en kasten vol kleding, schoenen of verzorgingsspullen. Bloggen werd gezien als hobby, vaak met een focus op een bepaalde niche of een bepaald onderwerp dat nog niet of nauwelijks werd gerepresenteerd. Stukjes in thema, samen met persoonlijke artikelen en kleine – in vergelijking met nu in ieder geval – winacties vormen de basis. Gefilmd en gefotografeerd werd het geheel met camera’s waar de gemiddelde smartphone van nu een grote brok plaatsvervangende schaamte voor zou voelen.

Ingrediënten voor een goedverkopende blog
Op een gegeven moment komen bedrijven op het idee, dat de invloed van bloggers op hun publiek wel eens grandioos zou kunnen zijn. Zowel jong als oud luistert naar de mening van meiden over merken, mode en maaltijden. Over vrijwel elk product vind je een review, een bespreking, op het web. Ben je als bedrijf onvindbaar in de blogwereld, dan leef je niet echt. Als gevolg van de grote reikwijdte die de, vaak jonge, meiden met hun blog weten te bereiken, wordt hun mening een onmisbaar marketing tool. Ooit is er een bedrijf op het idee gekomen om het de auteurs nog wat gemakkelijker te maken. Door pakketjes met producten op te sturen, heeft de blogger in kwestie immers geen weg meer om het ideale artikel heen.

Marie-Bloggen-Laptop

Dit product is geniaal!
Lisanne van Lisanne Leeft publiceert op haar lifestyleblog een reeks met blogtips. In haar artikel Blogtips #8 over transparantie, authenticiteit en eerlijkheid heeft ze het over de morele kwesties die hieraan verbonden zijn. Ze schrijft dat reviews vroeger, toen bloggen nog op een amateuristisch niveau als hobby werd uitgevoerd, vrijer waren dan nu. “Hoe graag je ook eerlijk en objectief wil zijn, je kan nooit honderd procent objectief zijn omdat er altijd een verschillende context is”, stelt ze. Producten ontvangen van de producent in plaats van ze zelf te kopen en er voor te betalen, verandert deze context.

Je bent gemakkelijker positief of enthousiast over een product dat je krijgt, dan over een product waar je voor betaalt. Naast het feit dat je je lezer hiermee misschien wel een beetje belazert, is de producent zich ook bewust van zijn macht in het creëren van deze context. En hier maakt hij gretig gebruik van. Bloggers ontvangen pakketjes vol producten, reclamemateriaal en perspakketten waar de gemiddelde mens U tegen zegt. Ook schijnt het dat er bedrijven zijn die auteurs heel ongenuanceerd een betaling tegenover een (positief) artikel aanbieden. Zoals ook Lisanne stelt, de geloofwaardigheid van een blogger is hiermee ver te zoeken, maar het is wel de eerste manier om geld te verdienen met het bijhouden van een blog: het ontvangen van een betaling (cash of in natura) van een bedrijf dat graag wil dat je zijn product aan de man – of vaker vrouw – brengt.

Stijgende bezoekersaantallen
De bezoekers zijn essentieel voor het verwezenlijken van een blog als je fulltime droombaan. Bedrijven willen uiteraard ook een zo groot mogelijk bezoekersaantal aantrekken. Statistieken zijn inmiddels eenvoudig te achterhalen. Hoeveel bezoekers heeft mijn blog per dag, hoeveel daarvan zijn unieke bezoekers? Het verspreiden van je blog vraagt om een stevige strategie. Het bloggend volk dient zijn publiek te bepalen en waar mogelijk te vergroten. Belangrijk is dat een blog een continuïteit en liefst een exponentiële toename in bezoekersaantallen moet kennen om geld aan te trekken.

Advertorials, click-a-torials, en Google AdSense
Als een blog eenmaal de gewenste bezoekersaantallen heeft bereikt, zijn er verschillende mogelijkheden om direct of via een bedrijf geld te verdienen. Eén van deze mogelijkheden wordt aangeleverd door Google: Google AdSense. Bloggers sluiten online een overeenkomst met Google, waarna ze vervolgens door hun zelf bepaalde – of op de internetactiviteit van de lezer afgestemde – banners kunnen plaatsen op hun blog. Daarnaast benaderen bedrijven auteurs van een blog individueel voor het plaatsen van banners.

Ook bestaan er bemiddelingsbedrijven die banners vóór de blogger plaatsen. Deze banners zijn (klikbare) foto’s, plaatjes of teksten, die reclame maken voor een product, bedrijf of instelling. Deze vorm van reclame komt ook vaak voor als take-over, waar de lay-out van de blog voor bepaalde tijd verandert, of met een pop-up. Daarnaast bestaan er affiliate programma’s, die je de mogelijkheid bieden links te plaatsen in de context van een kort artikel. De betaling vindt plaats per persoon die op de link klikt en vervolgens iets koopt op de betreffende website. Vaak is hier een commissiepercentage aan verbonden.

Ten slotte zijn er de advertorials. Dit zijn door bedrijven gesponsorde artikelen, die je betalen naar het aantal lezers, dat je blog aantrekt. ‘Eerlijke bloggers’ markeren deze altijd naar behoren als advertorial, natuurlijk. Ook aan deze reclame kun je via een mediabureau komen. BlogMij en Social1nfluencers, voor respectievelijk blogs en Youtube, zijn voorbeelden van agentschappen.

Marie-Bloggen-Blog

Presentaties, workshops en book deals
Een andere tak die bloggers geld oplevert, is het geven van presentaties en workshops. Zij leren anderen hoe je professioneel blogt, hoe je je bezoekersaantallen omhoog haalt en houdt en hoe je als individu invloed kunt uitoefenen op een marketingstelsel. Deze manier is minder direct verbonden met de blog, maar desalniettemin verweven met de kennis ‘that comes with the business’. Daarnaast heeft een groot aantal bloggers zich inmiddels vereeuwigd door middel van print media of een e-book. Want een boek, dat is natuurlijk voor altijd.

Keiharde cijfers
Maar dan, uiteindelijk, is de echte vraag: “wat verdient een blogger nou echt?”. Mascha van Beautygloss schreef op haar persoonlijke blog al eerder dat ze deze vraag vaak gesteld krijgt. “Een exact bedrag ga ik niet noemen […] Ook mag ik gewoon niet zeggen wat ik verdien, daar heb ik voor getekend. […] Het is genoeg om goed van te leven. Het is genoeg om wat vaker per jaar op reis te gaan. Het is meer dan modaal.”

Nou, dat is toch prachtig, je hobby uitoefenen als fulltime beroep en hier ook nog regelmatig van op vakantie kunnen. Wat denken jullie, lezers van Nadelunch.com? Heeft bloggen toekomst en is een bovenmodaal salaris voor bloggers reëel?

Beeld: stock.xchng/cvukom en stock.xchn/svilen001

 

Share

Marie (1988) heeft een absolute obsessie met de culturele opvatting van het menselijk lichaam. Ze heeft cultuurwetenschappen in Maastricht gestudeerd en hier ook leren schrijven. Naast haar dikke liefde voor lettertjes, houdt ze van de gelukkige gezichten die stukjes van haar favoriete pompoen-meringuetaart naar binnen werken en daarom is de combinatie van schrijven voor 'Aan tafel' en 'Kopstukken' voor haar de meest passende. Verder kent ze een ondoorgrondelijke liefde voor Denemarken, draagt ze het liefst schurende mannentruien en praat ze heel graag over zichzelf.