Een wortel en een koude cupcake

Wat hebben Demi Moore, Jason Mraz en Alicia Silverstone met elkaar gemeen? Ze eten alle drie voornamelijk raw food. Wie denkt dat dit dieet alleen staat voor knabbelen op een stengel bleekselderij heeft het mis: raw food is een lifestyle.

In Amerika is het helemaal hip & happening, in Nederland moet het nog een beetje van de grond komen. Maar ook hier raken mensen steeds meer overtuigd van de voordelen van onverhit en onbewerkt voedsel, waar het idee van raw food kort gezegd op neerkomt. Toch zullen niet veel mensen direct warm lopen voor een dieet bestaande uit rauw en koud voedsel. Want zeg nou zelf, koude pasta gemaakt van rauwe courgette klinkt niet direct als een heerlijk avondmaal. Fanantieke aanhangers van de raw food lifestyle beweren echter dat hun eetpatroon ziektes, kwaaltjes en zelfs slecht humeur doet verdwijnen. En bijna iedereen die met raw food experimenteert, schijnt kilo’s af te vallen en op een gezond gewicht te blijven. De voordelen lijken dus eindeloos, maar toch zijn weinig mensen op de hoogte van dit zogenaamde wonderdieet. Tijd voor een snelcursus!

Terug naar de basis
Het idee van een rawfooddieet is eigenlijk heel simpel: voedsel mag niet verhit worden boven de veertig graden Celsius. Wanneer groenten bijvoorbeeld gekookt worden, kan wel vijftig procent van de totale hoeveelheid vitaminen verloren gaan. Door groenten en ander voedsel echter niet volledig te verhitten, blijven de enzymen, voedingstoffen en vitaminen van het voedsel intact, waardoor het voedsel zijn oorspronkelijke voedingswaarde behoudt. Raw foodies halen dus het maximale uit hun voeding, door het zo min mogelijk te verhitten. Raw food bevat daarnaast niet de schadelijke bijproducten die ontstaan als voedsel wordt verhit. Deze bijproducten worden ook wel Advanced Glycation End Products (AGEs) genoemd en zijn eiwitten die beschadigd zijn door versuikering. Rijk aan AGEs zijn bijvoorbeeld karamel en gefrituurd vlees, producten waarvan duidelijk moge zijn dat ze niet echt goed zijn voor je gezondheid. Sterker nog, AGEs kunnen leiden tot een beschadiging van het immuunsysteem en zorgen voor een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes en nierfalen. Omdat raw food minder AGEs bevat, zou het feitelijk een stuk gezonder moeten zijn.

Wortels
Superfoods to the rescue!

Als we het wetenschappelijke praatje even laten voor wat het is, komt het erop neer dat een rawfooddieet veel groenten, fruit, noten, kruiden, kiemen en zaden bevat. Daar staat tegenover dat raw foodies geen geraffineerde suikers en koolhydraten, meestal geen vlees en vaak ook geen andere dierlijke producten gebruiken. Saai is dit rauwe dieet in ieder geval niet te noemen, want raw foodies hebben nog een geheime troef: de zogenaamde superfoods. Een superfood is een voedingsmiddel dat erg voedzaam is en de gezondheid bevordert. Zo bevat de superfood rauwe cacao een gigantische hoeveelheid aan antioxidanten en zitten de exotische goji-bessen boordevol vitamines, mineralen en zelfs proteïnen. Sabine Spaargaren van het blog Some-Like-It-Raw.com eet al ruime tijd voornamelijk raw food en zweert bij superfoods: “Zonder m’n sapjes en smoothies zou ik me niet half zo goed voelen, en hier en daar een superfood zoals bijenpollen, hennepzaad en chiazaadjes helpen mij heel makkelijk mijn behoefte voor bepaalde voedingsstoffen (calcium, omega3, ijzer) op een dag binnen te krijgen.”

En ze leefden nog rauw en gelukkig…
Sabine is een van de vele raw foodies die beweren dat een rauw dieet niet alleen invloed heeft gehad op hun lichaam, maar ook nog eens op hun humeur. “Door rauw te eten ben ik anders in het leven komen te staan. Ik zie mezelf nu als een positief persoon, laat dingen en gebeurtenissen sneller van me afglijden en zie ze als leer- en groeimomenten in plaats van tegenslagen. Ik heb de energie om moeiteloos door het leven te gaan en rustig te blijven in stressvolle situaties. Ik ben vriendelijker en geduldiger naar mezelf en naar anderen.” Megan Elizabeth van het YouTube-kanaal EasyToBeRaw beaamt dit. In een filmpje somt ze de verschillende voordelen van haar dieet op: een beter humeur, helderheid van geest, toenemende creativiteit en expressiviteit, meer energie en beter kunnen sporten en tot slot een mooiere huid. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Taart
Rauwe, veganistische chocoladetaart met hennepzaad

Is het misschien ook te mooi om waar te zijn? Feit is dat sommige voedingsmiddelen – zoals aardappelen en peulvruchten – giftig zijn als ze rauw worden geconsumeerd. Daarnaast kan een rauw dieet bij kinderen in de groei zelfs tot groeiachterstand leiden. Zo ontstond er enkele jaren geleden een flinke discussie tijdens het programma De Wereld Draait Door, waarin tafelheer Hugo Borst behoorlijk tekeer ging tegen moeder Francis die haar zoon Tom (te zien in de VPRO-documentaire Rauw) volledig ‘rauw’ opvoedt. En dan heb je nog de ayurveda, een Indiase gezondheidsleer die evenals raw food diverse gezondheidsclaims doet en stelt dat bepaalde mensen absoluut geen rauwe producten moeten consumeren. Raw food is dus misschien niet voor iedereen bestemd. Sabine denkt hier anders over: “Het zou niet logisch zijn als mensen hun eten horen te koken en raffineren alvorens het te kunnen eten, zo zit de natuur gewoon niet in elkaar. We zijn niet geboren met een ingebouwd oventje.”

De wetenschappelijke consensus over raw food is dus nog lang niet bereikt, maar Sabine heeft hoop voor de toekomst: “Ik hoop dat er tegen die tijd veel meer onderzoek is gedaan naar rauwe vs. gekookte voeding. Kijk naar 100% plantaardige voeding, daarvan is inmiddels ook onomstotelijk bewezen dat dit een gezonde manier van eten is en geen complicaties oplevert, maar daar ging ook heel wat tijd en onderzoek overheen.” Moeten we dan toch allemaal overstappen op een wortel en een koude cupcake? Volgens Sabine is dat niet echt nodig. “Een combinatie van rauwe en niet-rauwe voeding is ook prima. Begin simpel en langzaam, het hoeft niet over één nacht ijs. Belangrijker is goede gewoontes te creëren waar je levenslang plezier van hebt. Schaf een blender of juicer aan en drink elke dag een glas verse sap of een smoothie en bouw vanuit daar op.”

Sabines E-book ‘Raw food made easy’ is voor €14,99 verkrijgbaar op www.some-like-it-raw.com.

 

Beeld: Flickr.com/SweetOnVeg en Flickr.com/John-Morgan.

Share

Britt

Britt Broekhaus (1991) studeert Cultural Analysis (research master) in Amsterdam. Ze is een culturele alleseter en is dol op mooie woorden, dromerige beelden en melancholische muziek. Haar onderzoeksinteresse bevindt zich op het gebied van globalisatie, machtsrelaties en identiteit. Na haar studie wil Britt veel van de wereld zien – Japan staat daarbij bovenaan haar lijstje – en vooral blijven schrijven en onderzoeken. Verder is Britt een fanatieke yogi, een tikkeltje obsessed met lekker (vegetarisch) eten en gezonde voeding, heeft ze een zwak voor buschauffeurs en vindt ze honden maar overschat. Voor Nadelunch.com schrijft ze voor de rubrieken Kopstukken en Beeld, en is ze eindredacteur voor Kopstukken.