Dossier OS 2012 – De jongste en oudste deelnemer

Ringen OSOver tien dagen is het zover en zullen de Olympische Spelen van start gaan in Londen. Nadelunch houdt je op de hoogte van het reilen en zeilen rondom de Spelen. Deze keer: de oudste en jongste deelnemer van 2012, en waarom leeftijd eigenlijk helemaal niets zegt.

De oudste deelnemer
Maak kennis met Hiroshi Hoketsu, een Japanse ruiter die met zijn 71 jaar de oudste deelnemer van de Olympische Spelen 2012 is. In zijn vaderland wordt hij geëerd en gekscherend ‘the hope of old men’ genoemd. Gek is dat niet, want met zijn zwarte haren, gladde huid en grote postuur lijkt de Japanner allesbehalve oud en seniel. Nee, Hoketsu is net zo behendig als zijn vijftienjarige paard Whisper. Eigenlijk is de ruiter te vergelijken met een goede kaas: met de jaren is hij beter geworden. Op 67-jarige leeftijd behaalde hij zijn hoogste prijs door als negende te eindigen in de Dressage Team Grand Prix op de Zomerspelen van 2008, een prestatie die hij dit jaar mag gaan verbeteren.

Overigens is Hoketsu niet de oudste deelnemer ooit. Dat was de Zweedse schutter Oscar Swahn, die in 1920 nog op 72-jarige leeftijd vierde bij het onderdeel ‘lopend hert met enkel schot’ werd en olympisch brons won bij de ‘dubbel schot’-opdracht. Mocht Hoketsu in 2016 weer meedoen, dan stoot hij Swahn van de troon op 75-jarige leeftijd. Zie je opa dat maar eens nadoen.

De jongste deelnemer
Ook leuk om te volgen is Katie Ledecky, de jongste deelnemer van dit jaar. De vijftienjarige Amerikaanse zal meedoen aan de 800 meter vrije slag. Hoewel Ledecky nog maar net komt kijken, heeft ze tijdens de Amerikaanse Olympic Trials bewezen dat ze zich goed staande kan houden tussen Olympische veteranen en nationale helden. De jonge zwemster kon eerst niet geloven dat ze het in de Trials tegen haar helden, Katie Hoff en Kate Ziegler, moest opnemen, maar nu zegt ze: “I’ve swum against them a few times and started to get used to it a little bit.”

Als je dacht dat vijftien jong was, think again. De jongste deelnemer ooit, de Griek Dimitrios Loundras, was slechts tien jaar oud (n’awww) en deed mee aan de allereerste moderne Spelen van 1896. Het moedige joch won zelfs brons op de gelijke brug. Ook na zijn olympische carrière maakte hij zich nuttig: hij schopte het tot admiraal van de Griekse zeemacht. Held.

Update (1 augustus 2012): op het moment van schrijven stond Katie Ledecky als jongste deelnemer in de database op de officiële site van de Olympische Spelen vermeld. Uit nieuwe informatie blijkt echter dat schoonspringster Alejandra Orozco Loza de jongste is. Zij is net als Ledecky vijftien jaar oud, maar iets meer dan een maand jonger.

Beeld: Flickr.com/KIM1JUD.

Share

Maaike

De Rotterdamse Maaike Goslinga voelt zich het fijnst op vreemde bodem en daarom ontfermt ze zich als eindredacteur over de sectie 'Buiten'. Ook schrijft ze korte artikelen over wereldwijde trends en andere wetenswaardigheden. Gewapend met pen, notitieboek en rugzak hoopt zij later als onderzoeksjournaliste de wereld over te reizen.