Dossier OS 2012 – Riksja’s en rubbers

RiksjaDe Olympische Spelen: ruim twee weken lang bijna non-stop, als je wilt, kijken naar sport van topniveau. We zien nederlagen, overwinningen en een hoop gejuich voor onze Oranjehelden. Maar er is meer. Natuurlijk. Een overzicht van opmerkelijke zaken buiten de wedstrijden van de afgelopen week.

Met je riksja naar de Spelen
Twee jaar lang op je riksja vertoeven om jezelf naar de Olympische Spelen te trappen: wie verzint dat? Wel, de Chinees Chen Guangming. De 58-jarige boer wilde de Spelen van dichtbij meemaken en had daar een fietstocht van 60.000 kilometer door 16 landen voor over. Hoge temperaturen, omfietsen wegens visumproblemen en extreme kou: Chen kreeg er allemaal mee te maken, maar het is het absoluut waard geweest: hij kijkt inmiddels zijn ogen uit in Londen. Dit gaat hij in 2016 zeker niet weer doen? Zeker wel.

Veilig in de ringen
Het olympisch dorp: één groot festijn, als we de berichtgevingen moeten geloven. Naast sporters, officials en coaches zijn er namelijk ook een hoop condooms te vinden. 150.000, om te precies te zijn. Waarom zo veel? Omdat eerder, tijdens de Spelen in Beijing, is gebleken dat 70.000 wat weinig is. Niet zo raar dat de meest wilde verhalen rondgaan over het wel en wee in het dorp: zet wat sporters die hun energie kwijt moeten bij elkaar op een zwaar beveiligd en dus ook pers- en partnervrij stuk grond, en het gaat los. In bed, of op een stuk gras. Schijnt. Pieter van den Hoogenband heeft er namelijk nooit wat van gemerkt en ook waterpolocoach en -speler Robin van Galen, die in 2008 het waterpolodamesteam op de Spelen coachte, doet het af als onzin. Hij kreeg die condooms eerder ook op de Spelen en heeft ze nog steeds, want het zijn collector’s items, zo verklaarde hij in het programma London Today naast Tom Egbers. Hoe het ook zij: Durex zorgt er graag voor dat iedereen veilig in de ringen hangt.

Mr. Bean
In 2007 zouden we hem naar eigen zeggen voor het laatst zien, maar gelukkig liep het anders – voor eventjes, maar toch. Tijdens de opening van de Spelen kwam Rowan Atkinson weer op oude, vertrouwde wijze als Mr. Bean terug als orkestlid van het London Symphony Orchestra, waarbij hij achter de toetsen zat. Zijn bijdrage? Het continu aanslaan van één toets, wat hem zichtbaar verveelde.

Naast voor Mr. Bean was er tijdens de openingsceremonie ook een rol weggelegd voor niemand minder dan… Queen Elizabeth. James Bond (Daniel Craig) haalde haar hoogstpersoonlijk op van Buckingham Palace om vervolgens samen per helikopter naar het olympisch stadion te vliegen, alwaar zij met een parachute landde. Tenminste, dat leek zo, en dat was meer dan genoeg (kunnen wij ons zo voorstellen, al had een zichtbare emotie – ‘ieh, eng!’– het helemaal afgemaakt).

Beeld: Flickr.com/Akuppa.

Share

Fleur

Fleur (1986) volgde de opleiding Nederlandse taal en cultuur en studeerde af als taalkundige. Ze doet nu eigenlijk alles wat met taal te maken heeft: schrijven, redigeren, corrigeren en onderzoeken hoe mensen taal (willen) gebruiken. Tevens is ze hoofdredacteur van Nadelunch.com, waar ze wanneer dat kan voor 'Ook dat nog' schrijft, haar reislust loslaat op de rubriek 'Buiten' en columns verzorgt over taal.