Dossier OS 2012 – Te snel om een vrouw te zijn?

Een van de opvallendste deelnemers aan deze Olympische Spelen is Mokgadi Caster Semenya. De wereldkampioene op de 800 meter hardlopen van 2009 heeft de afgelopen jaren geworsteld. Er werd namelijk getwijfeld aan of ze wel een vrouw was. En dat deed pijn. Heel veel pijn.

Semenya is nu 21 jaar en voor een sportvrouw is dat nog steeds piepjong. Toch leek haar carrière na het behalen van de wereldtitel in 2009 voorbij. Er rezen vermoedens dat Semenya misschien een man zou zijn. De Zuid-Afrikaanse atletiekbond had voor het kampioenschap stiekem een geslachtstest uitgevoerd bij Semenya, die zelf dacht dat het om een reguliere dopingtest ging. Er werden testosteronwaarden in het bloed aangetroffen die veel hoger lagen dan bij de gemiddelde vrouw.

Op naar goud
De hoge testosteronwaarden bleken lichaamseigen, omdat Semenya door een genafwijking inwendige testikels zou hebben ontwikkeld. Na een onderzoek van een jaar besloot de Internationale Atletiekfederatie om Semenya weer toe te laten tot internationale wedstrijden.

Semenya tijdens de Wereldkampioenschappen atletiek 2009:

Too fast to be a woman
Voor Semenya zelf was het de pijnlijkste periode uit haar leven. Haar privégegevens lagen op straat en er werd openlijk aan haar geslacht getwijfeld. Ze werd in die periode gevolgd door een filmploeg van de Britse BBC die een prachtige documentaire maakte over Semenya met de titel Too fast to be a woman. In de jaren nadien liep ze geen goede tijden meer. Toch heeft ze zich weten te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Zal ze alle criticasters het zwijgen kunnen opleggen en er met een gouden medaille vandoor gaan? Dat kunnen we zien op zaterdag 11 augustus om 20:00 als de finales van de 800 meter plaatsvinden. Op 27 juli heeft Semenya trouwens al de eer om met de Zuid-Afrikaanse vlag bij de openingsceremonie te zwaaien.


Beeld: Wikimedia Commons.

Share

Robert

Robert (1986) heeft Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen gestudeerd en is columnist op Nadelunch. Hij zegt alles te weten over geschiedenis, sport, politiek, media, film én vrouwen. Daarnaast is hij ook nog eens een fulltime nieuwsjunk. Zijn columns gaan over, tja, kleinigheden. Vandaar de naam Klein Heden!. Robert ambieert een baan als journalist bij een serieus vrouwenweekblad.