• Home »
  • Actueel »
  • Dossier OS 2012 – Van paardenvlees tot rozijntje: diëten voor gevorderden

Dossier OS 2012 – Van paardenvlees tot rozijntje: diëten voor gevorderden

Tijdens de Olympische Zomerspelen in Beijing werkte de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps dagelijks maar liefst twaalfduizend calorieën naar binnen, normaal gesproken voldoende om vijf mannen te onderhouden. Ook dit jaar zijn er atleten met een bizar eetpatroon. Een paar gekke diëten op een rijtje.

1. Het schransdieet
Phelps mocht dan wel elke dag een grote pizza, een halve kilo pasta carbonara, vijf chocoladepannenkoeken en vier kaassandwiches naar binnen werken, zijn teamgenoot Ryan Lochte maakt er dit jaar net zo’n eetfestijn van. Lochte eet minimaal één maaltijd bij de Mac per dag — inclusief drie MacMuffins — en combineert dat met een hoop vlees, kip en ei. De worstelaars van Kazakhstan zijn overigens ook erg gebrand op een minimale intake van tienduizend calorieën per dag: die leven al maanden op een dieet van paardenvlees.

2. Het specifieke dieet
Zoals Robert al eerder schreef, is Usain Bolt niet te stoppen. Omdat zijn opponenten toch nog niet helemaal voor Jan L. mee willen doen, is keiharde discipline nodig. De Amerikaanse sprinter Tyson Gay denkt het geheim gevonden te hebben: zijn dieet bestaat uit precies 230 gram aan proteïnen en 308 gram aan koolhydraten. Wat dat inhoudt? Een paar rozijntjes, veel yoghurt en verse vis. Op naar de overwinning!

3. Het sinaasappeldieet
Er is iets nieuws op de dieetmarkt: het “80/10/10”-plan. Het dieet bestaat uit maar liefst 80% fruit, 10% proteïnen en 10% vet. De Amerikaanse renner Michael Arnstein spreekt er vol lof over en schrijft op zijn blog The Fruitarian dat hij niet meer zonder kan. Buiten het feit dat hij beter gaat rennen van al die sinaasappelen, druiven en mango’s, vindt hij ook dat hij zo een steentje bijdraagt aan een betere wereld. Nu maar hopen dat hij bij een eventueel verlies door de zure appel heen kan bijten.

4. Het sterftedieet
Niet alleen Amerikanen diëten, maar ook Zuid-Koreanen kunnen er wat van. Hoe gymnasiast Son Yeon-jae overleeft op een handje vol groenten en yoghurt per dag weten we niet, maar zelf lijkt ze het niet al te leuk te vinden. In haar ideale wereld zou ze zo veel pizza en de zoete Koreaanse snack ddukboki eten als ze zou willen. Mag allemaal niet van haar coach: dun moet en zal ze blijven, zodat Zuid-Korea ook nog een kans maakt op een ereplek op de Spelen.

5. Het dieet dat geen dieet is
Kennen jullie de oudste olympische sporter Hiroshi Hoketsu nog? Hij geeft geen mallemoer om al dat eten: hij ontbijt, luncht en eet zijn avondmaal wanneer hij wil. In tegenstelling tot 99% van de olympische sporters heeft Hoketsu geen team van diëtisten, nutritionisten en andere assistenten achter zich aanhollen. Nee, hij smeert z’n bammetjes helemaal zelf. En eet een lekker ijsje na de lunch. Nogmaals: wat een held.

Beeld: stock.xchng/justforyou.

Share

De Rotterdamse Maaike Goslinga voelt zich het fijnst op vreemde bodem en daarom ontfermt ze zich als eindredacteur over de sectie 'Buiten'. Ook schrijft ze korte artikelen over wereldwijde trends en andere wetenswaardigheden. Gewapend met pen, notitieboek en rugzak hoopt zij later als onderzoeksjournaliste de wereld over te reizen.