• Home »
  • Actueel »
  • Dossier OS 2012 – Vier gegarandeerde kippenvelmomenten op de laatste drie Olympische Spelen

Dossier OS 2012 – Vier gegarandeerde kippenvelmomenten op de laatste drie Olympische Spelen

De Olympische Spelen laten elke keer weer momenten zien die de sport zelf overstijgen. We hoeven niet ver terug om te genieten, of te huilen. Sydney 2000. Athene 2004. Beijing 2008. Vier gegarandeerde kippenvelmomenten op deze laatste drie Olympische Spelen.

1. In het jaar dat Pieter van den Hoogenband olympisch goud won op de 100 meter vrije slag in een tijd van 47.84 deed een zwemmer uit Equatoriaal-Guinea mee met een wildcard. Eric Moussambani. Zijn tijd? 1 minuut 52 seconden ruim. Dat is langer dan het wereldrecord op de 200 meter vrije slag. Eric de Aal was zijn bijnaam. Het publiek in Sydney ging helemaal uit zijn dak bij het zien van de bizarste race uit de olympische zwemgeschiedenis. Eric had slechts acht maanden daarvoor leren zwemmen.

2. Cathy Freeman was in 2000 de gedoodverfde favoriet op de 400 meter hardlopen voor vrouwen. De Australische zou de eerste Aboriginal worden die een gouden medaille zou pakken. Het publiek brak het stadion van geluk bijna af.

3. Athene 2004. De klassieke marathonafstand tussen Marathon en Athene wordt gelopen. De Braziliaan Vanderlei de Lima ligt eerste en lijkt te gaan winnen. Dan komt een idiote Ierse priester de weg op en duwt Vanderlei de Lima van de weg. De Lima verkeert eventjes in een shocktoestand maar loopt snel verder. Hij is echter zijn tempo kwijt en wordt derde.

4. Beijing 2008. Bam! Goud. Wereldrecord. Usain Bolt wint met overmacht. Zelden is een sportprestatie zo groots en zo overweldigend. Iedereen gunt het Bolt, Jamaicaan. Wat moet je nog meer zeggen. Gaat hij het in Londen weer doen?

Beeld: Flickr.com/cliff1066.

Share

Robert (1986) heeft Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen gestudeerd en is columnist op Nadelunch. Hij zegt alles te weten over geschiedenis, sport, politiek, media, film én vrouwen. Daarnaast is hij ook nog eens een fulltime nieuwsjunk. Zijn columns gaan over, tja, kleinigheden. Vandaar de naam Klein Heden!. Robert ambieert een baan als journalist bij een serieus vrouwenweekblad.