Echte vampiers glinsteren niet

Supergaaf natuurlijk, al die Twilight- en Vampire Diaries-toestanden, maar de echte vampierliefhebber kijkt knarsetandend toe op deze hype. Gelukkig is er recent een heuse ouderwetse vampier opgegraven in een vampierland bij uitstek: Bulgarije.

Oost-Europa heeft een rijke folkloristische geschiedenis op het gebied van vampirisme en aanverwanten. Er is natuurlijk Bram Stokers beroemde werk Dracula, wat zich afspeelt in Roemenië, maar verhalen over vampiers zijn al veel eerder in de Oost-Europese geschiedenis te vinden.

Vampier

Dat blijkt dus ook uit de opgravingen van ‘echte’ vampiers, die regelmatig worden gedaan, meest recentelijk in Sozopol, aan de Zwarte Zee. Het zevenhonderd jaar oude skelet is een bewijs van het geloof in vampirisme wat in die tijden – en wellicht nog steeds – heerste. Voordat het lichaam werd begraven, is het hart doorboord met een ijzeren staaf en zijn de hoektanden getrokken.

Denk nu niet dat de Bulgaren uit de middeleeuwen actief op vampierjacht gingen: deze maatregelen waren preventief. Als er tekenen waren die erop wezen dat iemand na zijn dood in een vampier zou kunnen veranderen, namen ze simpelweg het zekere voor het onzekere. Blijkbaar waren de vampiers toentertijd nog niet zo aantrekkelijk als een Edward Cullen of Johnny Depp (Dark Shadows).

 

Beeld: Flickr.com/jcorrius.

Share

Dionne

Dionne (1987) zag dat Nadelunch gedomineerd werd door (oud-)letterenstudenten en dacht: dat ben ik ook. Momenteel werkt ze als freelancer voor verschillende organisaties. Stiekem droomt ze ervan reisjournalist of de nieuwe Stig bij Top Gear te worden. Tot die tijd houdt ze zich bezig met bloggen, bakken, hardlopen en haar anti-katten-/pro-hondencampagne.