Felix, your country is proud of you!

“Felix, your country is proud of you.” Zomaar een Facebook-statusupdate die ik terugvond in mijn overzicht, geplaatst door mijn Oostenrijkse vriendin Christina. Even dacht ik: wat heb ik gemist?, maar het bleek over de inmiddels wereldberoemde parachutesprong van Felix Baumgartner te gaan.

De voorbereidingen
Na meerdere pogingen die werden afgekapt door ongunstige weersomstandigheden afgelopen week, waren de verwachtingen voor Baumgartners parachutesprong van 39 kilometer hooggespannen. Zou het gaan lukken? Televisieprogramma’s telden steeds weer af tot het springmoment, maar werden verschillende keren teleurgesteld vanwege de afgelasting van de sprong. Het zou le-vens-ge-vaar-lijk zijn en Baumgartners lichaam zou bovendien met een beetje pech kunnen ontploffen.

Sponsor Red Bull maakte een ontroerend filmpje van mensen die Felix succes en geluk wensten en bijna alle nieuwsmedia waren lovend over de man die dit levensgevaarlijke project ondernam. Op de website van de Oostenrijker kon men de voortgang van het project ondertussen gespannen volgen door middel van korte actiefilms en filosofische quotes.

De sprong, de records en de nasleep
Op zondag 14 oktober sprong Baumgartner dan eindelijk en brak hij twee wereldrecords: de hoogste bemande ballonvaart en de hoogste vrije val ooit. Na alle aandacht op de social media heeft hij ook al een YouTube-record gebroken nadat meer dan acht miljoen mensen vol spanning meekeken met zijn livestream.

De steun die Baumgartner krijgt is verrassend. Mensen zouden hem ook compleet voor gek kunnen verklaren vanwege deze actie van Jackass-proporties, maar toch is hij nu wereldwijd geliefd. Hij wordt nog sympathieker omdat het hem naar eigen zeggen “helemaal niet om de records gaat”. Ook dacht hij vlak vóór zijn sprong aan zijn geliefden. Oostenrijk heeft er een sympathieke wereldberoemde inwoner bij, wat vooral prettig is na een naam als Jozef Fritzl.

Tussen de flauwe viralvideo’s, deprimerend nieuws over de economische crisis en showbizzsterren is het dit verhaal van Baumgartner dat nu scoort in de media. En eigenlijk is dat niet eens zo gek in deze onzekere tijden. Een doodnormale kerel die gewoon iets ontzettend stoers doet. Omdat het kan en hij erin slaagt. Dat is weer eens fijn. Danke, Felix!

Beeld: RedBull Stratos by AixSponza.

Share

Sophie de G.

Sophie studeert algemene cultuurwetenschappen in Nijmegen en na een halfjaar vakken te hebben gevolgd in Barcelona, waar het reisvirus haar te pakken kreeg, rondt ze dit jaar haar studie af. De vrij indeelbare tijd voor het schrijven van haar scriptie vult ze in met een hoop nuttige en minder nuttige dingen. De meeste tijd brengt ze door liggend op bed achter haar laptop, waar ze vaak door haar chaotische hoofd wordt afgeleid door dingen als Uitzendinggemist, YouTube, Vice.com of kattenplaatjes. Ze blijft graag op de hoogte van media en social media en zou hier graag na haar studie meer mee willen doen. Vooral wil ze meer zelf schrijven, in plaats van alleen maar observeren, en dat doet Sophie zo breed mogelijk in de categorie 'Ook dat nog'.