Halloweenfilmtips voor helden op sokken

Woensdag is het weer Halloween: pompoenkunst, verkleedfeestjes, bedelende kinderen en scary movies zijn aan de orde van de dag. Stiekem heb je wel zin in een Halloweenfilmavond, maar je bent geen held wat horrorfilms betreft. Hier een aantal Halloweenfilmtips om slapeloze nachten te voorkomen.

The Addams Family
They’re creepy and they’re kooky, mysterious and spooky…
maar ze zijn ook ontzettend leuk! Deze familie is op zijn zachtst gezegd bijzonder: de kinderen spelen graag met een elektrische stoel, oma Addams heeft hekserige trekjes en kookt wel heel bijzondere maaltijden en de butler heeft veel weg van Frankensteins monster. En laten we natuurlijk niet rondwandelende hand Thing, het huisdier, vergeten. De vanzelfsprekendheid waarmee de familie zich wijdt aan haar bizarre gewoontes is hilarisch, om maar niet te spreken over de reacties van mensen uit de omgeving. Perfecte film voor een luchtige Halloweenfilmavond!

Tim Burton
Beetlejuice, Corpse Bride, Sleepy Hollow, Sweeney Todd…
Ik zou een heel artikel over Tim Burton kunnen schrijven in het kader van Halloweenfilms. Zijn films zijn een ware visuele traktatie met de prachtige decors in Burtons herkenbare duistere stijl. Dit, gecombineerd met vreemde personages en de prachtige soundtracks van Danny Elfman, zorgt voor een perfecte Halloweenfilm. Sleepy Hollow en Sweeney Todd zijn beide prachtige producties, maar wellicht toch iets te spannend voor sommige mensen. Wil je absoluut op safe spelen, ga dan voor Beetlejuice of Corpse Bride. En heb je zin om buiten de deur een filmpje te pakken, dan kun je voor Burtons nieuwe stopmotion Frankenweenie kiezen.

Halloween
Shaun of the Dead

Toegegeven: zombies vechten samen met langharige Japanse meisjesgeesten voor de eerste plek op mijn persoonlijke ‘veroorzaakt-trauma-voor-het-leven-lijst’. Toch mag zombiefilm Shaun of the Dead niet in dit lijstje ontbreken. De droge Britse humor zorgt ervoor dat de zombies niet eng, maar juist hilarisch worden. Door het spelen met de gebruikelijke traagheid en lage intelligentie van de zombies, verdwijnt je zombieangst als sneeuw voor de zon. Heldenduo Simon Pegg en Nick Frost zorgt regelmatig voor een lach en voorkomt dat deze horrorparodie op het niveau van Scary Movie blijft steken.

Coraline
Coraline is een stopmotionfilm naar een verhaal van Neil Gaiman. Het gaat over een meisje dat in haar nieuwe huis een deurtje ontdekt dat leidt naar een andere wereld. Hier komt ze een andere versie van haar ouders tegen. Deze hebben misschien wel knopen als ogen, maar geven Coraline wél alle aandacht die ze niet krijgt van haar echte ouders. Langzaamaan wordt echter duidelijk dat er iets vreselijk mis is met Coralines other parents… Deze prachtige film weet een duister sfeertje op te roepen dat zeker past bij Halloween, zonder (veel) nachtmerries als gevolg.

The Rocky Horror Picture Show
Heb je zin om te lachen? Ga dan voor The Rocky Horror Picture Show. Deze musical uit de jaren zeventig is een ware culthit in Amerika en parodieert horror-, sciencefiction- en B-films van tussen de jaren veertig en zeventig. Het extreem absurde verhaal gaat over een braaf stel dat pech krijgt met de auto en moet aankloppen bij een griezelig landhuis. Hier verblijft dokter Frank-N-Furter, een transvestite van de planeet Transsexual in het sterrenstelsel Transylvania. Deze is van plan een mooie blonde man te creëren, voor – eh – plezierdoeleinden. En dat is nog maar het begin van deze bizarre film. Aan de beschrijving kun je al merken dat je redelijk open minded moet zijn om The Rocky Horror Picture Show te kunnen waarderen. Voldoe je echter aan deze eis, dan is je een zeer amusante avond gegarandeerd!


Beeld: Flickr.com/Randy Son of Robert.

Share

Steffie

Steffie (1987) studeert taal- en cultuurstudies in Utrecht, waar ze als culturele omnivoor alles aangrijpt wat de geesteswetenschappen haar te bieden hebben. Ze is altijd in voor een goed boek of een interessante film, maar laat met plezier alles vallen om op ontdekkingsreis te gaan in het buitenland. Graag deelt ze alles wat haar interesseert met anderen en ze bombardeert haar vrienden dan ook met vele tips en weetjes over boeken, films, series en natuurlijk over reizen. Deze gaat ze nu ook met de lezers van Nadelunch delen, binnen de 'Ook dat nog'-rubrieken ‘Beeld’ en ‘Reizen’.