Tv-tip: “Dat is andere taal!”

Herman FinkersRelax, deze tv-tip is voor maandag 3 september. Boer zoekt Vrouw is dus gewoon nog aan vanavond. Maar de maandag is voor dialecten en streektalen. Een halfuurtje. Saai? Welnee, Herman Finkers zit erin.

Op Nadelunch is al eerder aandacht besteed aan hoe verschillend mensen taal gebruiken. Zo schreef ik laatst dat ik het zonde vind je te schamen a-j plat praot en dat ik met liefde naar Agelo afreis om streektaalconferenties bij te wonen. Merel vertelde over onder andere bollekes en plaat Aantwaarps. En ze verstaat het als mensen Brabants spreken.

Voor sommigen is een streektaal of dialect meer dan een interesse. Dan ga je niet alleen naar conferenties voor de streekjam en een Zeeuwse babbel(aar), zal ik maar zeggen. Nee, dan is het continu bij je. Het is je moedertaal, of je tweede taal. Je bent ermee opgeroeid, in opgegroeid. Het is een deel van wie je bent. Van wie dan, bijvoorbeeld? Herman Finkers. Sabine Uitslag. Twan Huys. Jan Marijnissen. En nog vele anderen.

Streektaal en dialect: leuk voor je?
In Dat is andere taal! vertellen bekende Nederlanders over wat het voor hen betekent om naast het Nederlands een streektaal of dialect te spreken. Limburgs, Fries, Zeeuws, Twents, Drents, Achterhoeks: wat zit erachter? Hoe maakt het deel uit van wie je bent? Van wat voor betekenis is zoiets als je verhuist – word je dan nog een beetje geaccepteerd? En hoe zit het carrièretechnisch? Werkt dat Twents dan mee, of tegen? We zullen het horen.

Dat is andere taal is vanaf 3 september t/m 22 oktober ieder maandag van 19:35 tot 20:05 te zien op Nederland 2. Voor meer informatie kun je hier terecht.

 

Beeld: Wikimedia Commons/Wer-Al Zwowe.

Share

Fleur (1986) volgde de opleiding Nederlandse taal en cultuur en studeerde af als taalkundige. Ze doet nu eigenlijk alles wat met taal te maken heeft: schrijven, redigeren, corrigeren en onderzoeken hoe mensen taal (willen) gebruiken. Tevens is ze hoofdredacteur van Nadelunch.com, waar ze wanneer dat kan voor 'Ook dat nog' schrijft, haar reislust loslaat op de rubriek 'Buiten' en columns verzorgt over taal.