De spooksteden van China

Thames TownWat leek op een goede en snelle oplossing voor de massale urbanisatie in China, werd een van de grootste huizenmarktbubbels ooit: in China bouwt de overheid hele wijken, steden en districten… waar niemand wil wonen.

Tianducheng: Parijs in China
Een recent ontdekt voorbeeld is Tianducheng, een luxe bouwproject gelegen in een oostelijke kustprovincie van China. Het bijzondere: de hele stad is een poging tot het repliceren van Parijs. Je vindt er Parijsachtige huizen, de Arc de Triomphe, fonteintjes en zelfs een Eiffeltoren, maar meer mensen dan hier en daar een bruidspaar vind je er niet. En het blijft niet bij Tianducheng. Volgens sommigen verschijnen er elk jaar twintig nieuwe spooksteden in China. Andere spooksteden zijn bijvoorbeeld Thames Town, vernoemd naar de rivier en compleet ingericht volgens Engelse standaarden, Nieuw Ordos, dat één miljoen mensen uit Oud Ordos zou moeten huisvesten, en Tieling New City. Het grootste winkelcentrum ter wereld, de New South China Mall, in Dongguan, staat 99% leeg.

[vimeo]http://vimeo.com/57895709[/vimeo]

Van het platteland naar de stad
Toenmalig Chinese minister van binnenlandse zaken, Doje Cering, meldde in 2004: “Voor het jaar 2020 moeten er 400 nieuwe steden gebouwd worden in China.” Volgens hem om plek te bieden voor de plattelandsbewoners die naar volle steden willen trekken. Zijn doelstelling lijkt aardig op schema te liggen, behalve dan dat die plattelandsbewoners maar niet komen, op degenen van wie het land eerst was na. Het probleem: de huizen zijn te duur en in een stad zonder inwoners zijn geen banen. Het is een trieste vicieuze cirkel: ondernemers komen niet naar plekken waar geen mensen zijn en mensen komen niet naar plekken waar geen ondernemers zijn. Er zijn geen supermarkten en geen cafés, laat staan kledingwinkels. Bovendien zijn de meeste spooksteden gebouwd in niemandsland, tussen doodlopende wegen en onbereikbaar via spoor. En dat betekent dat er in feite niets verbetert voor de plattelandsbewoners.

Waarom?
Als overheid appartementen, flats en zelfs musea en bibliotheken bouwen op plekken waar niemand komt, klinkt niet heel handig. Waarom het toch gebeurt? De Chinese ministers hopen dat als je een stad bouwt, urbanisatie vanzelf volgt. En urbanisatie betekent, volgens huidig premier Li Keqiang, economische vooruitgang: “Urbanisatie zorgt niet alleen voor enorme consumptie, vraag naar investering en het ontstaan van nieuwe banen, maar beïnvloedt ook direct het welzijn van mensen.” De huizen in de spooksteden van China zijn overigens wel degelijk verkocht. Verkocht aan de investerende middenklasse die dankzij regels van de Chinese overheid eigenlijk in weinig anders dan huizen hun geld kunnen stoppen. En dat leek veelbelovend: jaren gingen de huizenprijzen alleen maar omhoog en omhoog. Tot nu.

Beeld: Wikimedia Commons.

Share

Laura (1994) is tweedejaars studente psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar heeft soms een grotere liefde voor woorden dan voor mensen. Het grootste deel van haar vrije tijd besteedt ze dan ook aan het lezen van boeken en het schrijven van stukken. Mocht je haar niet dagdromend aantreffen met een boek, dan is ze waarschijnlijk iets aan het spelen op haar keyboard, een film aan het kijken of op bezoek bij een vriendin. Voor Nadelunch schrijft ze kortere stukken binnen de categorie 'Ook dat nog'.