Bèje Rotterdammer dan?

RotterdamHet opruimen van je boekenkast: een tijdrovende klus. Niet vanwege het ordenen of afstoffen, maar vanwege het feit dat je elk boek dat je verschuift inkijkt en gaat lezen. De Rotterdamse wijsheden, uit het gelijknamige boekje dat ik tegenkwam, wil ik niemand ontzeggen.

Een selectie van Rotterdamse wijsheden:

1. Mist bepist. Dit betekent zoveel als: na mist volgt regen. Lekker kort en hij rijmt nog ook.

2. Daddis geen allehensie. Deze is al minder gemakkelijk te raden, hè? Het betekent: iets geldt niet voor iedereen.

3. Simsamsodamineraalwaterstralendegodfriedvanbouillonblokkies! Ja, wat moet je daar nu weer van maken? Het is geen wijsheid, maar een Rotterdamse vloek. Een leuke om te onthouden. Een aanrader voor de mensen die graag onverwachts uit de hoek komen.

4. Die man loop op z’n wenkbrauwe. Oftewel: die man is doodmoe. Dat snap je toch meteen?

5. Ouwe lul, stront an je jassie. Dit is een opmerking tegen een oude man die de aandacht trekt van kinderen. Wat een filosofen toch, die Rotterdammers.

Al met al een aanrader, ook voor niet-Rotterdammers. Voor het geld hoef je het niet te laten (het kost slechts € 5,95) en het is een leuk boekje voor onderweg, als je af en toe een paar minuutjes niets te doen hebt. Daarnaast is het een deel van een reeks. Zo kun je je bijvoorbeeld ook laten inspireren door de Haagse en Utrechtse wijsheden. Rooijem? (‘Begrijp je?’)

Beeld: stock.xchng/unit25.

Share

Kelly

Kelly (1991) is studente Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden met als specialisatie taalbeheersing. Ze volgt de praktijkstudie 'Journalistiek en Nieuwe Media' en heeft de ambitie om tekstschrijver te worden. In 2013 begint de Rotterdamse met de master taalbeheersing en/of de Media Study 'Journalistiek en Nieuwe Media'. In haar vrije tijd schrijft ze graag voor haar blog, doet ze aan yoga en spreekt ze af met vrienden. Kelly behandelt als redacteur van de rubriek 'Ook dat nog' uiteenlopende, alledaagse onderwerpen.