De vijf leukste onontdekte plekjes in Nederland

Amsterdam, Den Haag, en Rotterdam zijn groot, mooi en hip. Geen twijfel over mogelijk. Toch zijn er ook kleinere, minder toeristische plekjes in Nederland die heus niet alleen uit Vinex-wijken en jaren 70-bouw bestaan. Zie hier: vijf esthetisch aangename en cultureel verantwoorde stadjes.

1. Zutphen (Gelderland)
Zutphen ligt al meer dan negenhonderd jaar ingeklemd tussen allerlei vestingwerken die de stad menigmaal hebben moeten beschermen. Ze hebben hun werk goed gedaan: in het hart van deze Hanzestad lijk je je in middeleeuws Nederland te wanen. Oude kerken, kleurrijke hofjes en levendige markten… je zou je bijna in klederdracht en klompen willen hullen.

Moet je zien: koffie- en theeschenkerij De Pelikaan, die in 2016 haar 200-jarig bestaan viert.

Veere

Het stadhuis in Veere

2. Veere (Zeeland)
Oudhollandse snoepwinkels, schattige straatjes met kinderkopjes, historische haventjes, 145 (!) rijksmonumenten… Bij een bezoekje aan Veere lijk je even terug in de tijd te gaan. Zelfs Napoleon was fan van het Zeeuwse stadje: de verdedigingswallen die hij bouwde zijn nog steeds te bewonderen. Beklim deze wallen en je hebt een prachtig uitzicht over Veere.

Moet je zien: de Schotse Huizen aan de Kaai, in de zestiende eeuw gebouwd door Schotse kooplieden.

3. Gouda (Zuid-Holland)
Mmm, Goudse kaas: het grootste exportproduct van Gouda en misschien wel de bekendste kaassoort ter wereld. Waar ze in de Zuid-Hollandse stad ook heel goed in zijn is het maken van stroopwafels. En kaarsen. En in het aansteken van die kaarsen. Ook in het preserveren van het prachtige historische centrum met haar grachtenstelsel en bijzonder mooie stadhuis blinken ze uit, daar in Gouda.

Moet je zien: de Sint-Janskerk, een eeuwenoude kerk die in de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten staat.

4. Baarle (Noord-Brabant)
Baarle is raar. Het dorp ligt namelijk op Nederlands grondgebied, maar bestaat uit zowel een Nederlandse (Baarle-Nassau) als Belgische (Baarle-Hertog) gemeente. Zo’n piece of land within land heet een enclave, en Baarle telt er in totaal maar liefst dertig. Alsof dit nog niet ingewikkeld genoeg is, telt Baarle ook counter-enclaves: enclaves in enclaves. Uniek.

Moet je zien: het huis met de twee huisnummers: een huis waar de grens dwars door de voordeur loopt.

Dwingeloo

Dwingeloo

5. Dwingeloo (Drenthe)
Oké, Dwingeloo is eigenlijk een deurpie waar an sich niet heel veel te beleven valt. Maar hé, dat willen we toch juist op een vakantie, rust? Huur een fiets en maak een tocht door het prachtige nationale park Dwingelerveld. Ga naar de schaapskooi en aai een schaap. Mocht je behoefte hebben aan wat menselijk gezelschap, dan zijn het altijd leuke Meppel en Hoogeveen binnen handbereik.

Moet je zien: de beroemde (nu inactieve) radiotelescoop van Dwingeloo, lange tijd een van de grootste ter wereld.

 

Beeld: Flickr.com/walterwatzpatzkowski en Flickr.com/jackofhearts.

 

Share

Maaike

De Rotterdamse Maaike Goslinga voelt zich het fijnst op vreemde bodem en daarom ontfermt ze zich als eindredacteur over de sectie 'Buiten'. Ook schrijft ze korte artikelen over wereldwijde trends en andere wetenswaardigheden. Gewapend met pen, notitieboek en rugzak hoopt zij later als onderzoeksjournaliste de wereld over te reizen.