Drie tips om ‘the bright side’ van de wintermaanden te zien

KaarsenJe wordt na het gezoem van je wekker wakker en weet dat het ongetwijfeld regent, waait en buiten donker is. Op weg naar huis sta je in de file of verkleumd op een trein te wachten die maar niet komt. Hoe voorkom je de ‘winterdepressie’?

Elk jaar heb ik er weer last van. Misschien wel meer naarmate ik ouder word. In één klap van een hip leren jasje naar een fiets- en treinbestendige winterjas, een sjaal om en je handschoenen er ook maar gelijk bij. De stoplichten lijken opeens allemaal op rood te staan en wanneer ik een parkeerplekje zoek, is er nergens iets vrij. Bah.

Toch valt het allemaal wel mee, al moet je natuurlijk wel een beetje de ‘het-glas-is-halfvol’-gedachte uitstralen, anders wordt het natuurlijk niks. Hier drie tips om een vervelende situatie een klein beetje op te leuken.

1. Blijf vooral naar (zomerse) muziek luisteren. Het effect van muziek wordt vaak onderschat: muziek heeft een fijne, positieve invloed op de mens. Zet een vrolijk, up-tempo-nummer op terwijl je in de file staat of een sprintje trekt naar de trein en geloof me, je voelt je meteen beter dan daarvoor. Vooral op nadenkmomenten (in de trein zitten of in de file staan) is absolute stilte uit den boze. Dan filosofeer je alleen maar over hoe vervelend het allemaal is. Niet doen. Gewoon lekker meezingen en positief blijven. Waarschuwing: geen zielige huilliedjes opzetten, dat werkt averechts.

2. Donker? Nee, sfeer! ’s Middags op weg naar huis is het vaak al donker aan het worden. Wanneer je aan het eten begint is de zwartheid compleet en is het donker in huis. Steek een hoop kaarsen aan in plaats van een felle lamp en ontdek hoe mooi en gezellig je thuis eigenlijk is. Een echt ‘fijn, dat-het-vroeg-donker-is’-moment. In de zomer doe je dat nu eenmaal niet, gezellig kaarsen branden onder het genot van dat geweldige album van je favoriete artiest of band. Zet lekker een kop thee en sla een plaid over je heen terwijl je nog wat leest voor morgen. Genieten.

3. De feestdagen! Nu oktober er bijna op zit, gaan we weer langzaamaan richting Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw. Gezellige feestjes en rendez-vous in het vooruitzicht dus! Cadeautjes bedenken, kopen en natuurlijk ook zelf uitpakken. Alles plannen, samen versieren, lekker eten en drinken en er op je best uitzien. Geen reden om down te zijn dus. Heerlijk genieten van de aanloop naar – om te beginnen – pakjesavond.

 Beeld: Flickr.com/jurvetson.

Share

Kelly (1991) is studente Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden met als specialisatie taalbeheersing. Ze volgt de praktijkstudie 'Journalistiek en Nieuwe Media' en heeft de ambitie om tekstschrijver te worden. In 2013 begint de Rotterdamse met de master taalbeheersing en/of de Media Study 'Journalistiek en Nieuwe Media'. In haar vrije tijd schrijft ze graag voor haar blog, doet ze aan yoga en spreekt ze af met vrienden. Kelly behandelt als redacteur van de rubriek 'Ook dat nog' uiteenlopende, alledaagse onderwerpen.