Cornflakes en seks

CornflakesCornflakes en seks? Wat heeft dat met elkaar te maken? Nou, een heleboel. De uitvinder van de cornflakes, John Harvey Kellog, was geen onaardige kerel, maar hij hield er nogal aparte opvattingen op na. 

Kellog was van mening dat de basis van de gezondheid in de spijsverteringsorganen lag. Dat uitte zich onder andere in het dieet dat hij zijn patiënten bood, dat bestond uit granen, fruit en noten. Ook kwam het tot uiting in de yoghurtklysma’s die hij zijn patiënten liet ondergaan, om zo hun spijsverteringsstelsel te reinigen. En zelfs dat was nog tot daaraan toe, want Kellogs ware obsessie lag in seks. Of beter gezegd: het vermijden ervan. Hij geloofde dat alle ziekten hun oorsprong vonden in óf de spijsvertering, óf, je raadt het al, seks. Masturbatie was volgens hem doodsoorzaak nummer één. Om te voorkomen dat deze ziektes zich verspreidden, deed hij zijn uiterste best mensen van het seksen af te ‘helpen’.

Seks dus
Mensen van de seks afbrengen deed de wereldverbeteraar door middel van elektroshocktherapie op diverse lichaamsdelen – welke mag je zelf bedenken. Daarnaast was hij een groot voorstander van besnijdenis bij jongens, op voorwaarde dat dit zo pijnlijk mogelijk was, op een leeftijd dat de jongetjes zich bewust waren van wat er gebeurde. Het trauma zou hen helpen de verleiding van het masturberen te weerstaan. Bovendien moest de besnijdenis op zo’n manier uitgevoerd worden, dat het krijgen van een erectie onmogelijk gemaakt werd door de heftige pijnen die ermee gepaard gingen. Voor vrouwen had Kellog een andere remedie om masturbatie te genezen, namelijk het inwrijven van de geslachtsdelen met fenol, een carbolzuur dat de zenuwen verlamt.

Zelf gaf Kellog in ieder geval het goede voorbeeld. In zijn veertig jaar huwelijk heeft hij niet eenmaal seks gehad, beweerde hij. Ook hebben hij en zijn vrouw nooit kinderen gekregen die het tegendeel konden bewijzen, maar wel hebben ze er veertig opgevoed en zeven officieel geadopteerd.

Ontbijtje?
Wat heeft Kellogs ideaal van een seksloos bestaan nu met cornflakes te maken? Destijds, aan het einde van de negentiende eeuw, bestond het ontbijt van de gemiddelde arbeider doorgaans uit pap of eieren. Kellog wilde hen van een betere en gezondere variant voorzien, wat zich uitte in ontbijtgranen en de welbekende cornflakes. Maar behalve een gezonde voeding, had Kellog nog een tweede motief. De samenstelling van de cornflakes is er namelijk op gericht lustverminderend te werken en het libido zo laag mogelijk te houden. Denk daar nog eens aan als je probeert zomerslank te worden met Special K.

Kellog is trouwens overleden op de respectabele leeftijd van 91 jaar. Blijkbaar hadden zijn celibataire leefstijl en yoghurtklysma’s effect.

Beeld: Photl.com

Share

Dionne (1987) zag dat Nadelunch gedomineerd werd door (oud-)letterenstudenten en dacht: dat ben ik ook. Momenteel werkt ze als freelancer voor verschillende organisaties. Stiekem droomt ze ervan reisjournalist of de nieuwe Stig bij Top Gear te worden. Tot die tijd houdt ze zich bezig met bloggen, bakken, hardlopen en haar anti-katten-/pro-hondencampagne.